– Frecvent bolile de ficat nu dau simptome
– Uneori in bolile de ficat poate exista oboseala, sangerari, icter
– Diagnosticul final al bolilor ficatului este stabilit prin analize si uneori biopsie hepatica sau echivalent de biopsie hepatica
In ultima perioada am consultat mai multi pacienti care au venit surprinsi de descoperirea unor analize de ficat modificate, ei neavand nici un simptom.
Majoritatea bolnavilor hepatici nu au nici un fel de simptome – uneori bolnavul este diagnosticat direct cu ciroza hepatica fara sa fi avut nici un simptom pana atunci. Acest lucru de intampla in special datorita faptului ca rezervele functionale hepatice sunt foarte mari, cu alte cuvinte avem ficat mai mult decat ne trebuie, iar ne-functionarea unei parti din el nu da simptome, pentru ca restul ficatului preia functiile zonei distruse.
Care sunt simptomele bolilor de ficat?
Sunt numeroase cazuri de boli de ficat fara simptome initial, dar in cazul bolilor de ficat cu simptome acestea sunt:
- Oboseala inexplicabila (atentie, oboseala de obicei NU reprezinta un simptom de boala, ci de stres, suprasolicitare, lipsa de odihna, surmenaj, etc); oboseala din bolile hepatice apare cand o buna parte din ficat este bolnava, si se datoreaza faptului ca rezervele hepatice de energie (glicogen), vitamine, fier, etc si functia de detoxifiere hepatica nu sunt suficiente pentru o activitate normala
- Somnolenta nejustificata, datorita unui grad de intoxicare a organismului cu produsii ne-metabolizati de ficat
- Scaderea poftei de mancare, care apare datorita participarii ineficienta a ficatului la procesele de digestie; scaderea accentuata a poftei de mancare poate sa se asocieze cu scaderea in greutate si anemie.
- Alte simptome
- Icter (de obicei icterul se confunda de catre pacienti cu hepatita acuta, care de obicei este o boala transmisibila, dar deseori acest simptom este dat si de alte boli – litiaza biliara, tumori de pancreas sau ficat, hemolize, etc); icterul din bolile de ficat este dat de imposibilitate ficatului de a capta, metabolisa sau elimina reziduurile rezultate di ndegradarea hemoglobinei.
- Urina colorata catre portocaliu (trebuie sa se stie ca urina de dimineata este colorata in mod normal mai inchis decat celelalte de pe parcursul zilei); colorarea portocalie a urinii este data de trecerea unei cantitati de bilirubina din ficat in sange si apoi in rinichi pentru eliminare
- Scaunele pot fi decolorate, cu aspect de chit, pentru ca bilirubina nu se mai elimina prin materiile fecale si deci nu le mai coloreaza, ci se elimina prin urina sau piele
- Mancarime de piele (prurit) pentru ca bilirubina se elimina prin piele
- Sangerare la nivelul gingiilor la periaj, pentru ca ficatul nu mai sintetizeaza factori icare contribuie la coagularea sangelui
- Caderea parului de pe piept (la barbati), pentru ca ficatul nu mai metabolizeaza hormonii feminini (pe care ii are orice barbat), iar acestea in cantitate mai mare decat normalul, da unele caracteristici feminine barbatului respectiv
- Scaderea apetitului sexual sau a potentei- prin acelasi mecanism ca mai sus
- Cresterea sanilor la barbati- prin acelai mecanism ca anterior
- Marirea abdomenului prin aparitia lichidului (ascitei), sau balonare gazoasa datorita digestiei incomplete a alimentelor prin lipsa bilei
- Umflarea picioarelor (edeme)
- Modificari la nivelul pielii- stelute vasculare, palme rosii, vanatai, etc
- Simptome de depresie
Aceste simptome nu sunt specifice bolilor de ficat, putand sa apara si in alte boli, de aceea este bine ca evaluarea uni bolnav cu astfel de simptome sa fie facuta de catre medic, care se poate orienta de la inceput care explorarile necesare pentru stabilirea unui diagnostic corect.
Ficatul doare?
Remarcati ca nu am mentionat durerea de ficat printre simptomele bolilor de ficat, deoarece aceasta apare extrem da rar
Am ceva probleme cu ficatul, nu repa stiu ce dar fac tratament de peste o luna si nu am nici o ameliorare, cum este posibil, de ce?
Pentru ca o boala sa se amelioreze trebuie sa existe mai multi factori care tin de medic, dar si de bolnav
- trebuie ca diagnosticul sa fie corect
- trebuie ca tratamentul si regimul alimentar sa fie personalizate
- trebuie ca organismul sa aiba suficiente resurse pentru a suporta tratamentul si pentru a raspunde la tratament (multe tratamente nu pot fi administrate sau se pot administra doar in doze mici, datorita unor caracteristici ale organismului
- bolnavul trebuie sa respecte indicatiile de regim si tratament date de medicul sau curant
- bolnavul trebuie sa aiba rabdare, deoarece majoritatea bolilor nu se vindeca pe loc, si este necesar de obicei un regim si un tratament de mai lunga durata (de exemplu, acum si o simpla gastrita necesita un regim si un tratament de doua-trei luni, pe care multi bolnavi nu le respecta)
Daca nu aveti unde sa mergeti sau sunteti din zona de sud a tarii, puteti face o programare aici, dar , din cauza solicitarilor numeroase perioada de asteptare in acest moment este de 3-4 saptamani
Se poate pune diagnosticul bolilor hepatice pe baza simptomelor
Nu se poate pune diagnosticul de boala de ficat doar pe baza simptomelor, deoarece:
- Sunt frecvente situatiile de boli de ficat fara simptome
- Daca exista simptome acestea nu sunt specifice bolilor de ficat (apar si in alte boli)
De aceea, pentru a preciza corect diagnosticul unei boli de ficat este nevoie de investigatii suplimentare, incepand de la analize de sange, si mergand pana la biopsia hepatica
Daca aveti probleme hepatice trenante, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.
Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.Unde lucrez acum?In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 25-30 de zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de s
Buna dimineata
Durerile in dreapta sub coaste pot sa nu fie de la ficat?
Ati avut astfel de cazuri?