Steatoza hepatica (incarcarea ficatului cu grasime) este o problema din ce in ce mai des intalnita in epoca noastra, si vad din ce in ce mai des pacienti ingrijorati de aceasta problema de sanatate. Ingrijorarea provine din faptul ca uneori steatoza hepatica paote evolua catre ciroza hepatica
1. Cum se ajunge la fibroza hepatica de la steatoza steatoza hepatica?
Orice boala de ficat, poate sa duca la distrugerea unor portiuni din ficat, iar aceste zone distruse se refac, reparatia facandu-se cu tesut fibros. Astfel rezulta fibroza hepatica, dupa cum se vede si in schema alaturata. Daca distrugerea tesutului hepatic este mica, reparatia se paote face complet, iar functiile ficatului revin la normal, in schimb, daca distrugerea este mare, regenrarea poate sa nu mai fie completa, iar vindecarea sa nu duca la functionarea normala a ficatului. Tratamentul si regimul alimentar pot ajuta la vindecarea problemei de ficat respective
2 Care sunt cauzele steatozei hepatice?
Steatoza hepatica poate avea doua grupe de cauze, in functie de acestea, clasificarea stetozi hepatice putand fi
- Steatoza hepatica alcoolica – steatoza cauzata de alcool
- Steatoza hepatica non alcoolica – steatoza cauzata de alte situatii in afara de consumul de alcool
Cele mai frecvente situatii in care intalnim ficatul gras (steatoza hepatica) sunt:
- Consumul de alcool
- Obezitatea
- Colesterolul crescut
- Prezenta virusului C- poate duce la steatoza hepatica, independent de evolutia bolii de ficat datoritata inmultirii virusului C
- Variatii rapide in greutate (atat cresterea cat si scaderea rapida in greutate, pot duce la aparitia steatozei hepatice, pentru ca metabolizarea grasimilor se face in ficat )
- Nutritia parenterala (hranire indelungata prin perfuzii) poate duce la steatoza hepatica
- Diabetul zaharat
- Unele medicamente (in special anticonceptionalele, antiinflamatoarele, izoniazida)
- Operatii pe tubul digestiv cu rezectii de intestin subtire
- Sarcina
- Substante toxice
- Dereglarea florei intestinale
In multe cazuri, persoana cu steatoza hepatica are impresia ca nu are nici un factor de risc, dar , cautand cu atentie, deseori se poate descoperi cauza steatozei.
Cand se imbolnaveste ficatul din cauza alcoolului?
Consumul de alcool, chiar daca nu este in cantitate mare, poate duce ala aparitia steatozei hepatice, in functie de rezistenta fiecarui organism dar si de alti factori asociati (unii mentionati mai jos). Statistic se spune ca o persoana care consuma mai mult de doua pahare de alcool zilnic, are risc de steatoza hepatica). Se considera ca are risc teoretic sa faca ciroza alcoolica barbatul care consuma minimum 21 unitati de alcool/saptamana sau femeia care consuma minimum 14 unitati de alcool/saptamana (o unitate are 10 grade alcoolice) pentru o perioada medie de 10 ani .
Cum afli daca bei .. periculos de mult pentru ficat?
Pentru a afla cantitatea de bautura periculoasa pentru ficat, practic se inmulteste taria alcoolica a bauturii consumate cu numarul de mililitri consumati , rezultand cantitatea de alcool. De exemplu stiind ca berea are 4 grade alcoolice, inseaamna ca 21 de unitati alcoolice inseamna 210 grade de alcool/5 grade = 4,2 l de bere. Pentru bauturile de 40 de grade alcoolice, cantitatea consumata saptamanal cu risc de ciroza este de 525 mililitri la barbat si 350 mililitri la femeie la femeie. Exista diferente individuale semnificative, care faca sa existe betivi care dorm in sant si nu au nimic la ficat, si persoane care consuma mult mai putin alcool decat cel mentionat mai sus si fac ciroza hepatica rapid
3. Ce simptome ai in steatoza hepatica?
De obicei persoana cu steatoza hepatica nu arei nici un simptome legat de aceasta situatie, ficatul gras nu doare, si de aceea deseori noi punem acest diagnostic intamplator cu ocazia unei ecografii, sau il punem cautandu-l la un pacient cu factorii de risc mentionati.
In rarele situatii de steatoza hepatica in care apar simptome , acestea nu sunt numeroase si nu sunt caracteristice (pot fi prezente si in alte boli nu numai in steatoza):
- Durere abdominala surda
- Oboseala, astenie
- Scaderea apetitului sexual
4. Steatoza hepatica poate evolua catre ciroza hepatica?
In unele situatii steatoza hepatica indiferent de cauza ei poate evolua catre ciroza hepatica.
Daca boala avanseaza catre ciroza, lucru perfect posibil si intalnit si de noi in practica clinica, apar simptomele cirozei:
- Greata
- Icter
- Sangerari din gingii sau hemoroizi
- Aparitia de vanatai pe piele
- Marire de volum a abdomenului prin gaze sau ascita (lichid)
5. Ce regim si tratament este necesar in caz de steatoza hepatica?
O persoana cu steatoza hepatica trebuie sa respecte in general urmatoarele restrictii:
- Reducerea consumului grasimilor animale
- carne si produse de porc
- carne de rata, gasca
- oua
- smantana, frisca, unt, carcaval sau branzeturi grase
- Fara alcool
Se poate face tratamentul steatozei hepatice?
Pentru a face tratamentul unei boli , trebuie in primul rand sa pui diagnosticul
Tratamentul steatozei hepatice cuprinde mai multe elemente:
1. Inlaturarea cauzei steatozei
- Interzicerea alcoolului; este important de stiut ca intreruperea alcoolului, este de obicei urmata de regenerarea ficatului instadiul de hepatita cronica si chiar ciroza hepatica, regenerare care este functionala, cu revenirea la normal a functiilor acestuia (lucru care nu se prea intampla in cazul bolilor de ficat date de virusuri)
- Combaterea obezitatii
- Tratamentul diabetului zaharat
- Tratamentului colesterolului/trigliceridelor crescute
- Intreruperea consumului de medicamente care pot da steatoza
- Exercitiul fizic
2. Tratamentul medicamentos al steatozei hepatice
Sunt in studiu mai multe medicamente care se utilizeaza in tratamentul steatozei hepatice, da rezultatele sunt inca incerte:
- Vitamina E si C
- Ursodiol (Actigall)
- Orlistat (Xenical),
- Medicamente antidiabetice:
- metformin (Glucofage)
- pioglitazona (Actos)
- rosiglitazona (Avandia)
- betaina (Cistadan)
Noi evaluam situatia fiecarui caz, prescriind tratamentul individualizat in functie de aceasta evaluare.
Ce trebuie sa faci daca ai steatoza hepatica?
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema. Este adevarat ca steatoza hepatica poate evolua catre ciroza hepatica, dar acest lucru este o exceptie, nu se intampla la majoritatea pacientilor, si cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei, amanarea repetata a lamuririi acestei sutatii medicale putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. . Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Care este cel mai bun tratament si regim alimentar pentru steatoza hepatica?
Pentru orice boala exista mai multe scheme de tratament corecte, nu exista un singur tratament bun. Daca ar exista acest lucru, medicii nu ar recomanda decat tratamentul bun. Important de stiut este ca fiecare fiecare bolnav are o schema care i se potriveste cel mai bine.
Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).Trebuie luate in calcul toate caracteristicile bolnavului respectiv.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, primul pe tara, sef de promotie.
Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, doctor in medicina
Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale
Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti sau specialisti.
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Din iunie 2019 imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante.
Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu), dar si alti pacienti care sunt deranjati de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale (orice om vrea sa fie lamurit referitor la probleme sale de sanatate, iar in spital darotia aglomerarii extreme, acest lucru este practic imposibil, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni).
Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.
Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Daca insa aveti nevoie de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.