Dr Ditoiu AV, medic specialist gastroenterolog spital Fundeni Bucuresti
Evolutia hemangiomului hepatic
Desi diagnosticul de hemangiom hepatic este destul de sigur doar dupa ecografie, avem situatii in care recomandam si alte explorari – din cele mentionate anterior -de obicei CT.
Daca diagnosticul de hemangiom este sigur, iar acesta nu este mare si nu da simptome, noi facem urmarirea evolutiei prin ecografie, efectuata de obicei la 6 luni, apoi la un an. Daca in acest interval evolutia lui nu exista (are aceleasi dimensiuni sau creste nesemnificativ), recomandam ecografie anual.
Daca cresterea este semnificativa, pacientul este speriat, sau are simptome, recomandam primul control dupa 6 luni, cand stabilim conduita ulterioara.
Daca hemangiomul este mare (>10cm), apar dureri abdominale) controlul trebuie facut la 6 luni sau mai repede).
Complicatiile hemangiomului hepatic
In general, localizarea hemangiomului in unele zone “importante ” ale organului respectiv (ca de exemplu in creier), poate impune uneori operarea sa, datorita riscului de compresie a zonelor vecine si de ruptura..
Frecvent hemangiomul hepatic nu da nici un fel de complicatii, si nu trebuie tratat in nici un fel.
Rareori, hemangiomul hepatic poate da probleme, daca este foarte mare >10cm sau cavernos. Cele mai frecvente complicatii sunt:
- Cresterea in dimensiuni (posibila in timpul sarcinii sau daca sa iau anticonceptionale)
- Ruperea in interiorul ficatului
- Ruperea in caile biliare cu hemobilie
- Ruperea in peritoneu cu hemoperitoneu
- Compresie pe stomac
- Insuficienta cardiaca
Simptomele ce pot anunta existenta complicatii a hemangiomului hepatic sunt:
- Dureri abdominale
- Scaune negre sau cu sange (la rupere in caile biliare
- Greata si varsaturi (cand este mare si face compresie pe stomac)
- Soc cu transpiratii si scaderea tensiunii arteriale
Nu exista o ordine fixa in aparitia simptomelor, deci nu se poate spune ca trebuie sa ai durere sau transpiratii ca sa stii ca a aparut complicatia hemangiomului. Existenta hemangiomului nu da marirea ganglionilor (adenopatie)
Regimul alimentar in hemangiomul hepatic
Teoretic nu se recomanda nici un fel de regim alimentar, dar noi cerem pacientilor sa-si protejeze ficatul de toxice (alcool, substante toxice profesionale, medicamente luate in exces si fara indicatie)
Ca regim de viata, in hemangionamele mari, care au risc de ruptura in caz de lovire, recomaandam protectia zonei ficatului din acest motiv.
Tratamentul hemangiomului hepatic
Hemangiomul hepatic de obicei nu se trateaza in nici un fel, ci in majoreitatea cazurilor, ci doar se urmareste ecografic. Din experienta mea de peste 30 de ani de hepatologie, am trimis pentru operatie doua cazuri (din cele cca 1000 de cazuri de hemangioame hepatice vazute in cursul carierei
Cand trebuie sa tratezi un hemangiom hepatic?
Teoretic, tratamentul unui hemangiom hepatic poate fi necesar in anumite situatii
- Hemangiom cu crestere rapida
- Hemangioame foarte mari >10cm
- Hemangioame simptomatice, cu simptome frecvente si suparatoare
- Hemangioame cavernoase
Cum se trateaza hemangiomul hepatic?
Principalele modalitati de tratament ale hemangiomului hepatic sunt:
- Rezectie chirurgicala – scoaterea hemangiomului de catre chirurg
- Ligatura chirurgicala a vaselor ce hranesc hemangiomul
- Ablatie cu radiofrecventa – distrugerea cu curent electric, cu ajutorul unor electrozi implantati in hemagiom (fara operatie)
- Iradierea zonei cu hemangiom
- Embolizarea – blocarea vaselor de sange ce hranesc hemangiomul cu anumite substante introduse printr-un cateter direct in acel vas (fara operatie)
- Transplant de ficat – este indicata in hemangioamele mari care nu pot fi rezolvate altfel – este solutia extrema, rar folosita
Ce trebuie sa faci daca ti-a fost descoperit un hermangiom la ficat?
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina
Dr Ditoiu- cv
Daca ai hemangiom hepatic, poti sa faci ciroza de la el?
Hemangiomul hepatic nu duce la ciroza
MARIA intreaba
C,e inseamna,ficat cu diametre 202/96mm,hipodens.Formatiunede20mmsegm II hipodensa,hipocaptanta.
Ce inseamna,ficat cu diametrele de 202/96mm,hipodens.Formatiune de20mm segmII hipodensa hipocaptanta?
„Concluzie:
Leziune pseudonodulara inalt segment VII lob drept hepatic ce pledeaza pentru un substrat angiomatos de tip hemangiom capilar (cu cel mai probabil realizarea unui sunt arteriovenos sistemic-porto-sistemic intralezional).
Discreta hiperplazie difuza brat lateral glandular suprarenalian stanga.”
Ce e de facut,!?
Conform regulilor medicale, interpretarea rezultatelor explorarilor o face medicul curant, care are toate datele situatiei dvs medicale, si apoi poate urmari efetul recomandarilor facute de el