Odata cu extinderea examinarilor ecografice, CT si RMN, sunt descoperite frecvent formatiuni in ficat, care sunt descrise ca noduli, tumori, zone sau pete in ficat.
Desi toate aceste denumiri sperie, si duc la ideea ca de fapt este vorba de cancer, in majoritatea situatiilor o formatiune din ficat descoperita la ecografie, CT sau RMN nu este canceroasa.
Ce este tumora?
Prin tumora sau formatiune tumorala medicii inteleg orice structura anormala gasita le examinarea clinica (examinarea de catre medic) sau imagistica (ecografie, CT,RMN,Scintigrafie, radiografie, etc). Tumora poate fi practic .. orice – nodul de grasime (lipom), os, zona de fibroza, hernie, ganglion, ghem de vase de sange (hemangiom), celule care s-au inmultit anormal , iar structructura sa poate fi canceroasa sau necanceroasa.
Ce sunt nodulii din ficat?
Si in ficat se pot gasi tumori, unele palpabile (deci descoperite de medic la examinare) dar majoritatea gasote la explorarile imagistice (ecografie, CT sau RMN).
Cele mai frecvente situatii in care apar noduli tumorali in ficat sunt urmatoarele
- Hiperplazia nodulara focala (noduli necancerosi hepatici, alcatuiti din structura identica cu cea a ficatului normal)
- Carcinomul hepatocelular (cancerul hepatic) – in acest caz alfafetoproteina este de obicei crescuta.
- Metastazele hepatice
- Traumatismele hepatice cu aparitia de colectii sanguine
- Pseudotumori hepatice inflamatorii
- Boli de infiltrative hepatice
- Chistul hidatic hepatic, sau chiste hepatice simple, seroase
- Incarcarea grasoasa hepatica- statoza hepatica nodulara
- Hemangioame hepatice
- Leiomiosarcomul hepatic
- Limfomul hepatic
Diagnosticul tumorilor ficatului
Este evident ca descoperirea unei tumori in ficat este ingrijoratoare, si in mod normal trebuie cautata cauza acesteia si evaluata gravitatea acestei situatii.
Diagnosticul cauzal al tumorilor ficatului se face pe baza analizelor, explorarilor imagistice si uneori a biopsiei hepatice.
Cum se pune diagnosticul de cancer de ficat?
Diagnosticul cancerului hepatic se pune pe baza urmatoarelor elemente:
- Simptomele bolnavului – nu pot sustine singure diagnosticul, aceleasi simptome fiind identice in foarte multe boli
- Semnele gasite la examinare de catre medic (de familie, internist sau gastroenterolog)= marirea ficatului (hepatomegalia) cu suprafata neregulata
- Ecografia abdominala – poate depista zone nodulare in ficat, cu unele caracteristici care sugereaza natura lor canceroasa
- Examenul CT sau / si RMN – pot depista zone nodulare in ficat sugestive pentru cancer
- Hemograma – poate arata anemie
- VSH – de obicei este crescuta
- Markeri tumorali – alfafetoproteina – nu este totdeauna crescuta (exista celule canceroase care nu secreta aceasta substanta)
- AST, ALT , fosfataza alcalina, bilirubina, GGT, etc- de obicei sunt crescute
- Examinarea tesutului ficatului la microscop dupa biopsie hepatica sau laparoscopic – singura analiza care pune diagnosticul sigur de cancer.
Hemangiomul hepatic, simptome, diagnostic
Hemangioamele de obicei nu dau nici un simptom. Se considera ca hemangioamele pana la 4cm nu dau simptome,
dar cele de 5-10cm dau simptome in jumatate din cazuri, iar in hemangioamele de peste 10cm 90% dinte pacienti au simptome.
Hemangioamele foarte mari pot da
- o jena in dreapta sub coaste in unele cazuri
- uneori senzatie de satietate dupa mese frugale
- fenomene de insuficienta cardiaca
- icter (daca hemangiomul face compresie pe caile biliare)
- sangerare in caile biliare
- febra de cauza necunoscuta.
De obicei diagnosticul de hemangiom hepatic se pune pe baza ecografiei, dar se pot folosi si alte metode (ecografia cu contrast, examentul CT PET scan sau RMN, angiografia).
De regula un hemangiom hepatic asimptomatic de marime mica sau medie, se urmareste ecografic la 6-12 luni, iar daca se banuieste aparitia unei complicatii, se evalueaza CT.
Adenomul hepatic, simptome, diagnostic
In majoritatea cazurilor, pacientul cu adenom hepatic nu da nici un simptom.
Uneori, in cazul adenoamelor mai mari, pot sa existe dureri in dreapta sub coaste, si exista si situatii in care adenomul este descoperit odata cu ruperea sa cu hemoragie intraabdominala, mai mult sau mai putin severa, mergand pana la soc hemoragic.
Deseori diagnosticul de adenom hepatic se pune atunci cand pacientul, fara nici un simptom, face o ecografie abdominala intamplatoare. La ecografie, testul adenomului poate fi la fel ca cel hepatic obisnuit (40% din cazuri), mai ecogen (30%) sau mai putin ecogen decat acesta (30% din cazuri).
Pentru un diagnostic mai precis, deseori este necesara completarea investigatiilor cu examen CT sau RMN cu substanta de contrast.
Cu aceste explorari se poate constata ca in majoritatea cazurilor adenomul este localizat la periferia tesutului hepatic, imediat sub capsula hepatica (membrana care acopera ficatul), mai frecvent in lobul drept decat in cel stang.
Scintigrafia hepatica cu Techentiu 99m poate fi utila diagnosticului la un sfert dintre bolnavi.
Analizele de laborator in adenomul hepatic de obicei sunt normale, dar exista si situatii in care transaminazele, GGT (creste in jumatate din cazuri) sau fosfataza alcalina sunt crescute
MAMA MEA IN VIRSTA DE 67 DE ANI ARE CA DIAGNOSTICMEASTAZA HEPATICA ,UN NODUL26 mm,Si ati 15 mai!ici
[…] CT sau / si RMN – pot depista zone nodulare in ficat sugestive pentru […]