Chistele din ficat sunt destul de des descoperite, mai ales de cand ecografia este foarte ieftina si accesibila.
Am 43 de ani am fost diagnosticata cu mai mutle chiste in ficat si ma interseaza aceasta problema, de aceea va intreb
- Cat de frecvente sunt chistele hepatice
- Care sunt simptomele chistelor din ficat
- Este grav sa ai chist hepatic
- Cum se pune diagnosticul de chist la ficat
- Cu ce se poate confunda un chist hepatic
- Exista un tratament al chistelor hepatice
Cat de des apar chistele in ficat?
Se considera ca 5% din populatia globului poseda cel putin un chist hepatic seros, iar 95% dintre cei cu chiste nu au nici un simptom pe tot parcursul vietii. De obicei o persoana are un singur chist hepatic seros, dar nu este exclusa existenta a mai multor chiste la acelasi om, ca un ciorchine (0,6% din populatie). Exista si o situatie- bolala polichistica hepatica – in care ficatul are numeroase chiste, uneori asociate si cu chiste renale (boala polichistica hepatorenala). In boala polichistica hepatorenala rinichiul este afectat mai mult decat ficatul, ajungandu-se la insuficienta renala cronica, in timp ce functia ficatului nu este afectata.
În general, chisturile sunt cavitati cu pereţi subţiri si continut lichidian. Nu sunt canceroase si nu se pot transforma in cancer.
Car sunt simptomele chistelor hepatice?
Marea majoritate a chistelor hepatice seroase (simple) nu dau nici un simptom.
Uneori, persoanele cu chiste hepatice pot sa aiba unele simptome ca:
- Dureri in partea superioara dreata a abdomenului
- Senzatia de marire a abdoemnului
- Balonare abdominala
- Disconfort abdominal
- In cazul ruperii unui chist, durerile abdominale pot fi intense, si merg catre umarul drept
Chistele hepatice distrug ficatul?
Existenta unui chist hepatic, nu are nici de obicei nici o influenta asupra functiilor ficatului, persoana traieste.. cate zile are, fara nici o legatura cu chistul.
Daca sunt mai multe chiste hepatice, in functie de procentul din ficat ocupat, sepoate ajunge la o proasta functionare a ficatului
De ce apar chistele la ficat?
Nu s-a stabilit existenta unei legaturi intre anumite boli, medicamente , alimente, etc si aparitia chistelor hepatice; se considera ca chistele hepatice simple sunt congenitale (din nastere)
Diagnosticul de chist hepatic
Penstru diagnosticul de chist hepatic este suficienta o ecografie abdominala.
O mai buna caracterizare a acestora si o diferentiere fata de alte formatiuni chistice hepatice (vezi mai jos confuzii posibile) o face examenul CT.
Cu ce se poate confunda un chist hepatic seros?
Chistele hepatice simple (seroase) se pot confunda cu
- Tumorile hepatice chistice
- Chistul hidatic hepatic
- Abcesul hepatic
- Dilatarile cailor biliare
- Boala Caroli – dilatari multiple de cai biliare, asociate cu febra, si colangita
Este grav sa ai un chist in ficat?
O persoana cu un chist hepatic isi pune intrebarea ce se poate intampla in viitor cu chistul
De obicei chistele hepatice seroase nu evolueaza sau cresc lent, fara a afecta viata persoanei respective. Deci nu este grav sa ai un singur chist pe ficat.
Complicatiile posibile ale chistelor hepatice sunt rare, putand sa fie:
- Ruperea chistului in interiorul ficatului si sangerare, sangerare care se obicei se opreste singura, dar alteori trebuie facuta operatia de hemostaza.
- Infectarea chistului
- Obstructia unui canal biliar cu icter
- Dureri abdominale
- Ruperea chistului in abdomen
Desi in majoritatea cazurilor evolutia unui chist hepatic este favorabila, fara complicatii, este imposibil sa-i spui unei persoane care are un chist hepatic „stati linisti ca nu se va intampla nimic”, deoarece nu se poate prevede evolutia lui in timp (daca va stagna, va creste, se va rupe sau va regresa).
Tratamentul chistelor hepatice seroase.
Nu exista medicamente cu care sa vindeci un chist seros hepatic.
Desi pare ca scoaterea cu acul a lichidului dintr-un chist hepatic seros rezolva problema, s-a constatat ca la cateva zile dupa aceea, chistul se umple din nou cu lichid, deci problema nu poate fi rezolvata in acest fel.
In majoritatea cazurilor un pacient care are un chist hepatic simplu nu il trateaza chirurgical, ci doar il urmareste ecografic, initial la 6 luni pentru a se constata ritmul de crestere.
In rarele situatii in care este necesara scoaterea chirurgicala a unui chist hepatic seros (pacienti care au simptome suparatoare, chist foarte mare cu risc de rupere, chist infectat), aceasta se face prin operatie clasica sau – cel mai frecvent- laparoscopica, fara complicatii majore, si fara risc de recidiva. Recuperarea dupa operatie dureaza cca doua saptamani.
In unele situatii de ficat polichistic, chistele cresc mult, dand dureri mari si balonare, iar uneori este nevoie de transplant de ficat pentru a rezolva aceasta situatie.
Veti gasi pe net si retete „naturiste” de „tratament” a chistelor hepatice, fara nici o eficienta.
Chiste hepatice forum
Acum 3 luni in care mi s-a descoperit un chist pe ficat, mi s-a spus ca e de marime mica, nu am avut nici o problema pana acum o saptamana. A inceput sa ma doara zi si noapte, este o durere continua nu chiar exagerata, dar noaptea e un chin pentru mine nu pot sa dorm nici pe o parte, am dureri pe orice parte m-asi culca. Poate fi durerea de la chist?
Este putin probabil ca durerile descrise sa fie de la chist
Am un chist pe ficat, iar cu stomacul am dureri si zgomot ale intestinelor indiferent ca mananc sau nu, acelasi zgomot e de chiorait este. Simptomele pot fi de la acest chist?
Nu cred ca simptomele sa fie de la chist
Am un chist mic pe ficat, am fost acum 2 zile din nou la ecograf mi s-a spus ca chistul este acolo si este tot mic, nu s-a dezvoltat. Va rog sa i-mi dati un raspuns de ce am aceasta durere continua daca chistul e minor si ce asi putea lua pentru aceasta?
Deoarece nu stiu cauza durerilor, nu pot pune diagnosticul bazandu-ma doar pe descrierea unor dureri, nu stiu ca trebuie sa luati pentru acele dureri de cauza necunoscuta.
Am mai multe chiste pe ficat, puteti sa-mi spuneti cum va evolua, ce voi pati?
Putin mai sus scrie clar urmatoarele:
De obicei chistele hepatice seroase nu evolueaza sau cresc lent, fara a afecta viata persoanei respective. Deci nu este grav sa ai un singur chist pe ficat.
Complicatiile posibile ale chistelor hepatice sunt rare, putand sa fie:
- Ruperea chistului in interiorul ficatului si sangerare, sangerare care se obicei se opreste singura, dar alteori trebuie facuta operatia de hemostaza.
- Infectarea chistului
- Obstructia unui canal biliar cu icter
- Dureri abdominale
- Ruperea chistului in abdomen
Desi in majoritatea cazurilor evolutia unui chist hepatic este favorabila, fara complicatii, este imposibil sa-i spui unei persoane care are un chist hepatic „stati linisti ca nu se va intampla nimic”, deoarece nu se poate prevede evolutia lui in timp (daca va stagna, va creste, se va rupe sau va regresa).
Am doua chiste pe ficat, sunt sofer, sa ma operez sau nu?
Nu pot evalua situatia dvs pe baza textului trimis, sfatuiti-va cu un medic competent din zona dvs
Ce trebuie sa faci cand chiste hepatice?
Daca aveti chiste hepatice, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor problema nu este grava, poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog sau hepatolog bun, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.
Am chist in ficat de mai multi ani, fac tratament de mult si nu am nici o ameliorare, este posibil, de ce?
Pentru ca o boala sa se amelioreze trebuie sa existe mai multi factori care tin de medic, dar si de bolnav
- trebuie ca diagnosticul sa fie corect
- trebuie ca tratamentul si regimul alimentar sa fie personalizate
- trebuie ca organismul sa aiba suficiente resurse pentru a suporta tratamentul si pentru a raspunde la tratament (multe tratamente nu pot fi administrate sau se pot administra doar in doze mici, datorita unor caracteristici ale organismului
- bolnavul trebuie sa respecte indicatiile de regim si tratament date de medicul sau curant
- bolnavul trebuie sa aiba rabdare, deoarece majoritatea bolilor nu se vindeca pe loc, si este necesar de obicei un regim si un tratament de mai lunga durata (de exemplu, acum si o simpla gastrita necesita un regim si un tratament de doua-trei luni, pe care multi bolnavi nu le respecta)
Daca nu aveti unde sa mergeti sau sunteti din zona de sud a tarii, puteti face o programare aici, dar , din cauza solicitarilor numeroase perioada de asteptare in acest moment este de 3-4 saptamani
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Domnule doctor, in urma unui RMN mi-a ieșit că am 3 imagini microchistice hepatice situate în segmentul 8 (4 milimetri) și în segmentul 7 (2 leziuni, cu diametre maxime de 6 mm și 7 mm). Menționez că acum 13 ani am fost operată de cancer de colon. Puteți să-mi spuneți cat sunt de periculoase? Se pot opera?
Mulțumesc.
De unde as putea sti daca sunt periculoase si trebuie sau nu operate? Unele sunt benigne, alte chiste sunt periculoase, unele nu trebuiesc operate, altele trebuie operate, depinde de situatie
Cu stima
Buna ziua, am facut un ct abdominal si nu a iesit nimic decat : Ficat cu dimensiuni normale, omogen; fara prize patologice de contrast; fara dilatatii CBIH/CBEH; chist biliar esential de 4mm in segment VIII.
Ce parere aveti despre asta ca nu stiu ce sa inteleg, va rog un raspun s, multumesc
In mod normal interpretarea unui rezultat al explorărilor o face medicul care a trimis bolnavul să facă acea explorare după ce l-a examinat și a făcut anamneza,deci știe toate datele cazului respectiv. pe site aveți un articol referitor la problema respectivă și vă puteți informa din el teoretic Cu stimă
Buna ziua domnule doctor, am o mare rugaminte la dvs., am facut un RMN si CT abdomen si pelvis cu substanta de contact, iar rezultatul este urmatorul;ficat;chist subcapsular in segmentul 6 de cca 6 mm, si paniculita mezenterica. PINA ACUM NIMENI NU A REUSIT SA-MI SPUNA CE INSEAMNA ASTA SI CE ESTE DE FACUT.Din acest motiv sunt ingrijorata, si apelez la abilitatile si experienta dvs. profesionala pentru care va felicit, sa ma lamuriti. Cu mii de multumiri anticipate, va rog sa-mi dati un raspuns. Multumesc, o zii buna!
Interpretarea oricăror explorări este în corelație cu anamneza adică discuția cu bolnavul despre simptomele lui,examinarea lui de către medic și analizele de laborator De aceea nu se poate interpreta un CT sau RMN doar pe baza textului transmis pe internet. și cel mai corect lucru ar fi să vă sfătuiesc cu medicul care va indicat examenul radiologic respectiv după ce va examinat și va făcut anamneza și a văzut analizele dumneavoastră . Cu stimă
Buna ziua, mai intii va multumesc pentru raspuns, doresc sa va informez ca am discutat cu medicul care ma trimis la RMN si CT , DAR NU A STIUT SA-MI SPUNA CE INSEAMNA ACEST DIAGNOSTIC ,de aceea cu respect v-am contactat pe dvs.Poate cu scuzele de rigoare incercati sa ma lamuriti, nu stiu ce trebuie sa mai fac. Va multumecs!
Eu am spus că trebuie să discutați cu medicul curant nu pentru că nu vreau să vă răspund eu ci pentru că nu pot să vă răspund . Nu am toate datele necesare pentru a vă răspunde,iar medicul dumneavoastră are aceste date Cu stimă
Va multumesc, am sa incerc sa vin la dvs. cu toate datele pe care le am stocate. Seara buna sa aveti si o saptamina buna!
[…] hidatic hepatic, sau chiste hepatice simple, […]
Bună seara domnu doctor eu am 3 chisturi pulmonale hidatice și 2 la ficat hepatice există vrun tratament va rog din suflet sa îmi ras
Conform regulilor medicale tratamentul il prescrie medicul curant, care si urmareste efectele pozitive si secundare ale tratamentului
Deci sfatuiti-va cu medicul dvs curant
Cu stima
Buna ziua si mii de scuze ca deranjez,sint Cristi din bucuresti,am 55 de ani,de 20 de ani sint bolnav de inima,acum citiva ani am fost la un control am facut o ecografie si mi sa spus ca am un chist hepatic de vreo 8 sau 9cm,pina acum nu ma deranjat cu absolut nimic,de vreo 2zile ma doare in partea dreaptaunde este localizat ficatul,balonare si stare de greata,credeti ca poate fi de la acest chist sa merg la un control? multumesc
E greu de spun ce doare acolo, poate fi chistul sau orice altceva din zona
Un control ar fi excelent
Buna ziua eu am un chist la ficat si as vrea sa vb cu dc respectiv cum pot contacta?
Pentru programari sunați la 0758 751 841