Chistul hepatic- chist la ficat

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Spitalul Fundeni Bucuresti

Chistele din ficat sunt destul de des descoperite, mai ales de cand ecografia este foarte ieftina si accesibila.

Am 43 de ani am fost diagnosticata cu mai mutle chiste in ficat si ma interseaza aceasta problema, de aceea va intreb

 1. Cat de frecvente sunt chistele hepatice
 2. Care sunt simptomele chistelor din ficat
 3. Este grav sa ai chist hepatic
 4. Cum se pune diagnosticul de chist la ficat
 5. Cu ce se poate confunda un chist hepatic
 6. Exista un tratament al chistelor hepatice

Cat de des apar chistele in ficat?

Se considera ca 5% din populatia globului poseda cel putin un chist hepatic seros, iar 95% dintre cei cu chiste nu au nici un simptom pe tot parcursul vietii. De obicei o persoana are un singur chist hepatic seros, dar nu este exclusa existenta a mai multor chiste la acelasi om, ca un ciorchine (0,6% din populatie). Exista si o situatie- bolala polichistica hepatica – in care ficatul are numeroase chiste, uneori asociate si cu chiste renale (boala polichistica hepatorenala). In boala polichistica hepatorenala rinichiul este afectat mai mult decat ficatul, ajungandu-se la insuficienta renala cronica, in timp ce functia ficatului nu este afectata.

În general, chisturile sunt cavitati cu pereţi subţiri si continut lichidian. Nu sunt canceroase si nu se pot transforma in cancer.

Car sunt simptomele chistelor hepatice?

Marea majoritate a chistelor hepatice seroase (simple) nu  dau nici un simptom.

Uneori, persoanele cu chiste hepatice pot sa aiba unele simptome ca:

 • Dureri in partea superioara dreata a abdomenului
 • Senzatia de marire a abdoemnului
 • Balonare abdominala
 • Disconfort abdominal
 • In cazul ruperii unui chist, durerile abdominale pot fi intense, si merg catre umarul drept

Chistele hepatice distrug ficatul?

Existenta unui chist hepatic, nu are nici de obicei nici o influenta asupra functiilor ficatului, persoana traieste.. cate zile are, fara nici o legatura cu chistul.

Daca sunt mai multe chiste hepatice, in functie de procentul din ficat ocupat, sepoate ajunge la o proasta functionare a ficatului

De ce apar chistele la ficat?

Nu s-a stabilit existenta unei legaturi intre anumite boli, medicamente , alimente, etc si aparitia chistelor hepatice; se considera ca chistele hepatice simple sunt congenitale (din nastere)

Diagnosticul de chist hepatic

Penstru diagnosticul de chist hepatic este suficienta o ecografie abdominala.

O mai buna caracterizare a acestora si o diferentiere fata de alte formatiuni chistice hepatice (vezi mai jos confuzii posibile) o face examenul CT.

Cu ce se poate confunda un chist hepatic seros?

Chistele hepatice simple (seroase) se pot confunda cu

 • Tumorile hepatice chistice
 • Chistul hidatic hepatic
 • Abcesul hepatic
 • Dilatarile cailor biliare
 • Boala Caroli – dilatari multiple de cai biliare, asociate cu febra, si colangita

Este grav sa ai un chist in ficat?

O persoana cu un chist hepatic isi pune intrebarea ce se poate intampla in viitor cu chistul

De obicei chistele hepatice seroase nu evolueaza sau cresc lent, fara a afecta viata persoanei respective. Deci nu este grav sa ai un singur chist pe ficat.

Complicatiile posibile ale chistelor hepatice sunt rare, putand sa fie:

 • Ruperea chistului in interiorul ficatului si sangerare, sangerare care se obicei se opreste singura, dar alteori trebuie facuta operatia de hemostaza.
 • Infectarea chistului
 • Obstructia unui canal biliar cu icter
 • Dureri abdominale
 • Ruperea chistului  in abdomen

Desi in majoritatea cazurilor evolutia unui chist hepatic este favorabila, fara complicatii, este imposibil sa-i spui unei persoane care are un chist hepatic „stati linisti ca nu se va intampla nimic”, deoarece   nu se poate prevede evolutia lui in timp (daca va stagna, va creste, se va rupe sau va regresa).

Tratamentul chistelor hepatice seroase.

Nu exista medicamente cu care sa vindeci un chist seros hepatic.

Desi pare ca scoaterea cu acul a lichidului dintr-un chist hepatic seros rezolva problema, s-a constatat ca la cateva zile dupa aceea, chistul se umple din nou cu lichid, deci problema nu poate fi rezolvata in acest fel.

In majoritatea cazurilor un pacient care are un chist hepatic simplu nu il trateaza chirurgical, ci doar il urmareste ecografic, initial la 6 luni pentru a se constata ritmul de crestere.

In rarele situatii in care este necesara scoaterea chirurgicala a unui chist hepatic seros (pacienti care au simptome suparatoare, chist foarte mare cu risc de rupere, chist infectat), aceasta se face prin operatie clasica sau – cel mai frecvent- laparoscopica, fara complicatii majore, si fara risc de recidiva. Recuperarea dupa operatie dureaza cca doua saptamani.

In unele situatii de ficat polichistic, chistele cresc mult, dand dureri mari si balonare, iar uneori este nevoie de transplant de ficat pentru a rezolva aceasta situatie.

Veti gasi pe net si retete „naturiste” de „tratament” a chistelor hepatice, fara nici o eficienta.

Chiste hepatice forum

Acum 3 luni in care mi s-a descoperit un chist pe ficat, mi s-a spus ca e de marime mica, nu am avut nici o problema pana acum o saptamana. A inceput sa ma doara zi si noapte, este o durere continua nu chiar exagerata, dar noaptea e un chin pentru mine nu pot sa dorm nici pe o parte, am dureri pe orice parte m-asi culca. Poate fi durerea de la chist?

Este putin probabil ca durerile descrise sa fie de la chist

Am un chist pe ficat, iar cu stomacul  am dureri si zgomot ale intestinelor indiferent ca mananc sau nu, acelasi zgomot e de chiorait este. Simptomele pot fi de la acest chist?

Nu cred ca simptomele sa fie de la chist

Am un chist mic pe ficat, am fost acum 2 zile din nou la ecograf mi s-a spus ca chistul este acolo si este tot mic, nu s-a dezvoltat. Va rog sa i-mi dati un raspuns de ce am aceasta durere continua daca chistul e minor si ce asi putea lua pentru aceasta?

Deoarece nu stiu cauza durerilor, nu pot pune diagnosticul bazandu-ma doar pe descrierea unor dureri, nu stiu ca trebuie sa luati pentru acele dureri de cauza necunoscuta.

Am mai multe chiste pe ficat, puteti sa-mi spuneti cum va evolua, ce voi pati?

Putin mai sus scrie clar urmatoarele:

De obicei chistele hepatice seroase nu evolueaza sau cresc lent, fara a afecta viata persoanei respective. Deci nu este grav sa ai un singur chist pe ficat.

Complicatiile posibile ale chistelor hepatice sunt rare, putand sa fie:

 • Ruperea chistului in interiorul ficatului si sangerare, sangerare care se obicei se opreste singura, dar alteori trebuie facuta operatia de hemostaza.
 • Infectarea chistului
 • Obstructia unui canal biliar cu icter
 • Dureri abdominale
 • Ruperea chistului  in abdomen

Desi in majoritatea cazurilor evolutia unui chist hepatic este favorabila, fara complicatii, este imposibil sa-i spui unei persoane care are un chist hepatic „stati linisti ca nu se va intampla nimic”, deoarece   nu se poate prevede evolutia lui in timp (daca va stagna, va creste, se va rupe sau va regresa).

Am doua chiste pe ficat, sunt sofer, sa ma operez sau nu?

Nu pot evalua situatia dvs pe baza textului trimis, sfatuiti-va cu un medic competent din zona dvs

Ce trebuie sa faci cand chiste hepatice?

Daca aveti chiste hepatice, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor problema nu este grava, poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog sau hepatolog  bun, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Inapoi la prima pagina- cv dr DItoiu

9 Replies to “Chistul hepatic- chist la ficat”

 1. Domnule doctor, in urma unui RMN mi-a ieșit că am 3 imagini microchistice hepatice situate în segmentul 8 (4 milimetri) și în segmentul 7 (2 leziuni, cu diametre maxime de 6 mm și 7 mm). Menționez că acum 13 ani am fost operată de cancer de colon. Puteți să-mi spuneți cat sunt de periculoase? Se pot opera?
  Mulțumesc.

 2. Buna ziua, am facut un ct abdominal si nu a iesit nimic decat : Ficat cu dimensiuni normale, omogen; fara prize patologice de contrast; fara dilatatii CBIH/CBEH; chist biliar esential de 4mm in segment VIII.

  Ce parere aveti despre asta ca nu stiu ce sa inteleg, va rog un raspun s, multumesc

 3. Buna ziua domnule doctor, am o mare rugaminte la dvs., am facut un RMN si CT abdomen si pelvis cu substanta de contact, iar rezultatul este urmatorul;ficat;chist subcapsular in segmentul 6 de cca 6 mm, si paniculita mezenterica. PINA ACUM NIMENI NU A REUSIT SA-MI SPUNA CE INSEAMNA ASTA SI CE ESTE DE FACUT.Din acest motiv sunt ingrijorata, si apelez la abilitatile si experienta dvs. profesionala pentru care va felicit, sa ma lamuriti. Cu mii de multumiri anticipate, va rog sa-mi dati un raspuns. Multumesc, o zii buna!

  1. Interpretarea oricăror explorări este în corelație cu anamneza adică discuția cu bolnavul despre simptomele lui,examinarea lui de către medic și analizele de laborator De aceea nu se poate interpreta un CT sau RMN doar pe baza textului transmis pe internet. și cel mai corect lucru ar fi să vă sfătuiesc cu medicul care va indicat examenul radiologic respectiv după ce va examinat și va făcut anamneza și a văzut analizele dumneavoastră . Cu stimă

   1. Buna ziua, mai intii va multumesc pentru raspuns, doresc sa va informez ca am discutat cu medicul care ma trimis la RMN si CT , DAR NU A STIUT SA-MI SPUNA CE INSEAMNA ACEST DIAGNOSTIC ,de aceea cu respect v-am contactat pe dvs.Poate cu scuzele de rigoare incercati sa ma lamuriti, nu stiu ce trebuie sa mai fac. Va multumecs!

     1. Va multumesc, am sa incerc sa vin la dvs. cu toate datele pe care le am stocate. Seara buna sa aveti si o saptamina buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *