Ce sanse de vindecare sunt, cum evolueaza o boala

Gravitatea unei boli si sansele de a raspunde la tratament (vindecare sau ameliorare), tin de mai multi factori printre care diagnosticul bolii, dar si de tipul de tratament si unii factori care tin de pacient.

Cand este grava o boala?

Cei mai importanti factori de care tine gravitatea si evolutia  unei boli sunt:

 • stadiul bolii -o boala poate fi in diferite stadii de evolutie – de inceput, stadiu mediu sau inaintat
 • bolile insotitoare si tratamentele anterioare, care pot influenta evolutia bolii
 • complicatiile existente si gravitatea lor
 • gradul de uzura al organismului- dat de varsta, de conditiile de munca si viata, de bolile anterioare, operatii, etc
 • tipul de modificare a analizelor si altor explorari de laborator
 • posibilitatea de a suporta sau nu un tratament, etc.
 • varsta pacientului

 • momentul diagnosticului (la debutul bolii sau mai tarziu)
 • modalitatea in care pacientul respecta regimul si tratamentul

Cu acelasi diagnostic,o persoana poate trai o zi iar alta 30 de ani.. Am avut pacienti cu cancer care dupa datele statistice ar fi trebuit sa supravietuiasca cateva luni, si au trait mai multi ani.

Daca un medic nu are toate elementele necesare pentru o evaluare corecta a unui caz medical, el nu poate evalua , nu poate estima evolutia bolii si nu poate da sfaturi folositoare

Medicii care trateaza direct un bolnav, adica consulta bolnavul, iau in calcul toate elementele mentionate anterior si pot sa sfatuiasca pacientul  mult mai competent decat cineva de pe net, indiferent de calificarea lui si calitatile lui de medic, tocmai din acest motiv. Tot medicul curant este cel mai competent sa dea indicatiile de tratament la domiciliu, iar regulile colegiale medicale impun regula “ocupa – te doar de bolnavii pe care ii ai in responsabilitate”.

Medicina, ca orice stiinta biologica (agronomia, biologia,  etc) nu este matematica, nu este o stiinta exacta, deci nu se pot calcula parametri evolutivi ai unei boli adunand niste cifre (varsta+transaminazele+ marimea varicelor esofagiene+ cantitatea de ascita+marimea ficatului), ca sa ai ca rezultat durata supravietuirii cazului respectiv.Am avut un pacient tanar cu ciroza, care dupa normele medicale avea sanse mari de evolutie indelungata. La cateva luni de la momentul diagnosticului, in perioada sarbatorilor de iarna, a neglijat tratamentul si regimul alimentar, a facut ascita refractara, ai a murit in cca o luna.

Sansele unei persoane de a se vindeca sau agrava tin de situatia medicala a persoanei respective, care pot diferi de sansele teoretice de vindecare sau agravare ale bolii sale.

 • Sansele statistice ca o boala sa se vindece sau sa se agraveze (sa zicem hepatita cu virus B) pot fi estimate, ele sunt de cca 40%, bazat pe studiul zecilor de mii de bolnavi cu aceasta boala. Acestea sunt de obicei postate pe site la fiecare boala. Dar, statistica se aplica oarecum ciudat la o anumita persoana.De exemplu, ce avantaje ai daca stii ca venitul mediu pe cap de locuitor in Romania este – sa  zicem- 2000 de euro, daca tu ai pensie 50 de euro? Sau, daca stii ca de obicei autobuzul interzie in medie 10 minute, si pleci de acasa cu 10 minute mai tarziu, risti sa il pierzi
 • Sansele unei persoane de vindecare sau de agravare a unei boli (sa zicem hepatita cu virus B) se bazeaza pe datele  clinice si de laborator ale fiecarui caz in parte, coroborate cu experienta anterioara a medicului pe cazuri cu patologie similara. Ele pot fi estimate de medicul curant, si pot fi mai mici sau mai mari decat sansele teoretice ale acelei boli de a se vindeca sau agrava.

In concluzie:

Sansele de vindecare sau agravare a  unui bolnav, nu  sunt identice cu sansele de vindecare sau agravare ale altuia cu aceeasi boala.

Am avut pacienti care teoretic (dupa datele din carti) ar fi trebuit sa se vindece si nu s-a intamplat acest lucru, dar am avut si pacienti care teoretic ar fi trebuit sa moara de mult si traiesc inca bine-mersi.

 

Am facut mai multe experiente cu studentii mei, dandu-le doar analizele unui bolnav si cerandu-le sa spuna care este diagnosticul lor probabil, apoi lasandu-i sa stea de vorba cu bolnavul si punand dianosticul, apoi examinand bolnavul si punand diagnosticul. Dupa prima varianta – citirea doar a analizelor, variantele de diagnostic erau extem de numeroase, cifra restrangandu-se la minimum dupa ce studentii stiau totul despte bolnav, inclusiv examinarea sa.

In concluzie   nu se poate raspunde pe net care sunt sansele de vindecare ale unui bolnav, fara sa stii extrem de bine pacientul. Oricum Art.32. din codul deontologic medical nu permite evaluarea medicala pe net – citez mai jos actul respectiv
Actul medical de la distanță.
Investigația ori intervenția medicală la distanță, în oricare dintre formele și modalitățile existente, este permisă numai în situația în care pacientul este asistat nemijlocit de către medicul său, iar scopul investigației și procedurilor la care este supus pacientul este acela de a ajuta medicul să determine diagnosticul, să stabilească tratamentul sau să întreprindă orice altă măsură medicală necesară finalizării actului medical sau a intervenției medicale în cazul operaților. Excepție fac situațiile de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *