Gravitatea unei boli si sansele de a raspunde la tratament (vindecare sau ameliorare), tin de mai multi factori printre care diagnosticul bolii, dar si de tipul de tratament si unii factori care tin de pacient.
Cand este grava o boala?
Cei mai importanti factori de care tine gravitatea si evolutia unei boli sunt:
- stadiul bolii -o boala poate fi in diferite stadii de evolutie – de inceput, stadiu mediu sau inaintat
- bolile insotitoare si tratamentele anterioare, care pot influenta evolutia bolii
- complicatiile existente si gravitatea lor
- gradul de uzura al organismului- dat de varsta, de conditiile de munca si viata, de bolile anterioare, operatii, etc
- tipul de modificare a analizelor si altor explorari de laborator
- posibilitatea de a suporta sau nu un tratament, etc.
- varsta pacientului
- momentul diagnosticului (la debutul bolii sau mai tarziu)
- modalitatea in care pacientul respecta regimul si tratamentul
Cu acelasi diagnostic,o persoana poate trai o zi iar alta 30 de ani.. Am avut pacienti cu cancer care dupa datele statistice ar fi trebuit sa supravietuiasca cateva luni, si au trait mai multi ani.
Daca un medic nu are toate elementele necesare pentru o evaluare corecta a unui caz medical, el nu poate evalua , nu poate estima evolutia bolii si nu poate da sfaturi folositoare
Medicii care trateaza direct un bolnav, adica consulta bolnavul, iau in calcul toate elementele mentionate anterior si pot sa sfatuiasca pacientul mult mai competent decat cineva de pe net, indiferent de calificarea lui si calitatile lui de medic, tocmai din acest motiv. Tot medicul curant este cel mai competent sa dea indicatiile de tratament la domiciliu, iar regulile colegiale medicale impun regula “ocupa – te doar de bolnavii pe care ii ai in responsabilitate”.
Medicina, ca orice stiinta biologica (agronomia, biologia, etc) nu este matematica, nu este o stiinta exacta, deci nu se pot calcula parametri evolutivi ai unei boli adunand niste cifre (varsta+transaminazele+ marimea varicelor esofagiene+ cantitatea de ascita+marimea ficatului), ca sa ai ca rezultat durata supravietuirii cazului respectiv.Am avut un pacient tanar cu ciroza, care dupa normele medicale avea sanse mari de evolutie indelungata. La cateva luni de la momentul diagnosticului, in perioada sarbatorilor de iarna, a neglijat tratamentul si regimul alimentar, a facut ascita refractara, ai a murit in cca o luna.
Sansele unei persoane de a se vindeca sau agrava tin de situatia medicala a persoanei respective, care pot diferi de sansele teoretice de vindecare sau agravare ale bolii sale.
- Sansele statistice ca o boala sa se vindece sau sa se agraveze (sa zicem hepatita cu virus B) pot fi estimate, ele sunt de cca 40%, bazat pe studiul zecilor de mii de bolnavi cu aceasta boala. Acestea sunt de obicei postate pe site la fiecare boala. Dar, statistica se aplica oarecum ciudat la o anumita persoana.De exemplu, ce avantaje ai daca stii ca venitul mediu pe cap de locuitor in Romania este – sa zicem- 2000 de euro, daca tu ai pensie 50 de euro? Sau, daca stii ca de obicei autobuzul interzie in medie 10 minute, si pleci de acasa cu 10 minute mai tarziu, risti sa il pierzi
- Sansele unei persoane de vindecare sau de agravare a unei boli (sa zicem hepatita cu virus B) se bazeaza pe datele clinice si de laborator ale fiecarui caz in parte, coroborate cu experienta anterioara a medicului pe cazuri cu patologie similara. Ele pot fi estimate de medicul curant, si pot fi mai mici sau mai mari decat sansele teoretice ale acelei boli de a se vindeca sau agrava.
In concluzie:
Sansele de vindecare sau agravare a unui bolnav, nu sunt identice cu sansele de vindecare sau agravare ale altuia cu aceeasi boala.
Am avut pacienti care teoretic (dupa datele din carti) ar fi trebuit sa se vindece si nu s-a intamplat acest lucru, dar am avut si pacienti care teoretic ar fi trebuit sa moara de mult si traiesc inca bine-mersi.
Am facut mai multe experiente cu studentii mei, dandu-le doar analizele unui bolnav si cerandu-le sa spuna care este diagnosticul lor probabil, apoi lasandu-i sa stea de vorba cu bolnavul si punand dianosticul, apoi examinand bolnavul si punand diagnosticul. Dupa prima varianta – citirea doar a analizelor, variantele de diagnostic erau extem de numeroase, cifra restrangandu-se la minimum dupa ce studentii stiau totul despte bolnav, inclusiv examinarea sa.
In concluzie nu se poate raspunde pe net care sunt sansele de vindecare ale unui bolnav, fara sa stii extrem de bine pacientul. Oricum Art.32. din codul deontologic medical nu permite evaluarea medicala pe net – citez mai jos actul respectiv
Actul medical de la distanță.
Investigația ori intervenția medicală la distanță, în oricare dintre formele și modalitățile existente, este permisă numai în situația în care pacientul este asistat nemijlocit de către medicul său, iar scopul investigației și procedurilor la care este supus pacientul este acela de a ajuta medicul să determine diagnosticul, să stabilească tratamentul sau să întreprindă orice altă măsură medicală necesară finalizării actului medical sau a intervenției medicale în cazul operaților. Excepție fac situațiile de urgență.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.