Dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterolog spitalul Fundeni Bucuresti
Regimul alimentar este similar in hepatita B, hepatita C, hepatita alcoolica si steatoza hepatica. Mentionez totusi acest regim individualizat, deoarece multi useri ma intreaba strict despre regiumul intr-una din aceste boli.
Regimul alimentar nu vindeca nici o forma de hepatita virala sau ciroza, dar protejeaza ficatul de toxice suplimentare, el fiind un adjuvant important in tratamentul hepatitei cu virus B.
Regimul alimentar in hepatita B este important?
In aparitia sau evolutia unei boli de ficat, alimentatia inadecvata are un rol important. Exista boli de ficat date exclusiv de regimul alimentar: steatoza hepatica, boala alcoolica a ficatului, insuficienta hepatica dupa consumul de .. ciuperci, etc.
Asocierea regimului alimentar la tratamentul hepatitei B poate ameliora mult boala, sau poate contribui la vindecare prin protejarea ficatului de suprasolicitari .
Principii generale de dieta in hepatita B:
- Alimentatia trebuie sa fie bogata in glucide (dulciuri/fainoase) insa fara excese si cu atentia la obezitate si diabet; remarcam ca ficatul gras accelereaza evolutia hepatitei B (dr Ditoiu)
- Consumul de grasimi in special animale trebuie sa fie moderat din acelasi motiv
- Proteinele pot fi in cantitate normala
- Sarea se poate folosi in cantitate normala in hepatita B
- Lichidele se folosesc dupa sete
- Renuntarea totala la alcool este o regula demna de urmat.
Alimente permise fara restrictie in hepatita B
- Ciorbe si supe de carne de pui, vita, de legume, neprajite, de ovăz, de orez, griş, perisoare, galusti
- Sote-uri si piureuri de legume – fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, sfecla, roşii, sub formă de salate sau pregătite fără ceapă ori rântaşuri şi cu unt sau ulei nefiert (dr Ditoiu)
- Cartofi natur, piure, copţi în coajă cu puţin unt sau ulei, cu brânză de vacă ;
- Carne fripta : pui, vită, iepure de casă, curcan, carne slabă, fara piele şi grăsime, peste slab alb rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume;
- Mezeluri: sunca de Praga, cremwursti, parizer slab condimentat
- Peşte slab (şalău, ştiucă, biban);
- Grăsimi: unt, ulei de floarea soarelui sau de măsline neprajit
- Ouă fierte moi doua/saptamana albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, omleta dietetica;
- Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
- Lapte şi lactate: lapte dulce slabcu cafea, lapte bătut, iaurt slab, kefir, brânză dulce de vacă, cas, urdă, telemea desarata
- Paste făinoase de orice fel
- Pâine: pâine veche de o zi, biscuiţi simpli (populari), chifle, mamaliguta
- Dulciuri şi prăjituri: pregătite cu puţine ouă şi foarte puţină grăsime, prăjituri uscate, prăjituri cu miere, aluaturi fragede, tarte cu fructe sau marmeladă, plăcintă cu mere sau brânză dulce; gemuri, dulceţuri, miere;
- Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere, prune, citrice, fragi, căpşuni, zmeură, pepene verde, struguri, smochine;
- Băuturi: apă plata – preferabil, sucuri si siropuri de fructe sau legume
- Condimente: patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, lamaie, sare normal daca nu este contraindicata – ciroza
- Se recomanda 5-6 mese pe zi mai reduse cantitativ.
Alimente interzise in hepatita B:
In orice forma de boala de ficat este interzis consumul urmatoarelor alimente:
- Alcool sub orice forma (bere, vin, ţuică, etc.)
- Bauturi dulci indiferent de tip (pot da steatoza = incarcare grasa a ficatului ce agraveaza o boala deja existenta)
- Ceaiuri neindicate de medic (exista hepatita produsa de ceaiuri)
Alimente de evitat in hepatita cu virus B
Desi nu sunt toxice, urmatoarele alimente pot suprasolicita ficatul si da unele simptome digestive suparatoare (greata, balonare, dureri abdominale, diaree) si ar trebuie evitate de persoanele care au virusul hepatitei B;
- Supe grase de porc, rata, gasca, afumaturi;
- Ciorba de burta, fasole, afumaturi, porc
- Legume: fasole si mazare uscata, varză, vinete, roşii în cantităţi mari şi necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, ţelină, praz, murăturile (dr Ditoiu);
- Carne: de porc, raţă, gâscă, vânat, carnea prăjită, carnea conservată prin afumare, mezeluri, şuncă grasă, organe (creier, rinichi, ficat, plămâni);
- Pielea de pasare
- Peşte gras (nisetru, cegă, somn, morun, sardele, heringi), icre de peşte, raci, fructe de mare, peste afumat, conserve de peste;
- Grăsimi: untură, slănină, kaiser si similare
- Lapte gras,brânzeturi fermentate, smântână
- Condimente: piper, hrean, boia, dafin, muştar, oţet;
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina
Dr Ditoiu- cv