Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog – hepatolog spitalul Fundeni Bucuresti
Sinonime: steatoza hepatica, steatohepatita, ficatul gras nonalcoolic, liver steatosis, steatophepatitis (engl)
Steatoza hepatica este o preocupare generala in ultimii ani, deoarece se intampla deseori la o ecografie sa i se spuna pacientului ca are ficatul marit sau ficatul gras, lucru care este teoretic echivalent cu steatoza hepatica (incarcarea ficatului cu grasime). Uneori vad pacienti speriati de acest diagnostic, dar majoritatea nu il iau in seama, considerandu-l o problema mai mult .. estetica.
Cine poate sa faca steatoza hepatica
Desi majoritatea pacientilor cred ca ficat gras poate avea numai omul.. gras , lucrurile nu stau chiar asa e simplu, deoarece grasimea se poate stoca in ficat si la alte persoane, chiar slabe.
Cele mai frecvente situatii in care apare steatoza hepatica sunt:
- Obezitatea
- Diabetul zaharat
- Consumul excesiv de alcool (mai mult de doua pahare pe zi )
- Colesterolul crescut
- Prezenta virusului C
- Unele medicamente (in special anticonceptionalele, antiinflamatoarele, izoniazida)
- Operatii pe tubul digestiv cu rezectii de intestin subtire
- Variatii rapide in greutate (atat cresterea cat si scaderea in greutate )
- Nutritie parenterala (hranire indelungata prin perfuzii)
- Sarcina
- Substante toxice
- Dereglarea florei intestinale
Prin prisma cauzelor steatoza hepatica (steatohepatita) se imparte in:
- Steatoza hepatica alcoolica – steatoza cauzata de alcool- cauzele le-am enumerat deja
- Steatoza hepatica non alcoolica – steatoza cauzata de alte situatii in afara de consumul de alcool
Cum apare steatoza hepatica
Caloriile provenind din alimente sunt folosite de organism prin intermediul insulinei secretate de pancreas. Acest hormon permite arderea acestor calorii la nivelul muschilor – daca se face efort muscular-, ficatului si tesutului adipos.
In conditiile in care organismul primeste pe termen lung energie mai multa (din alimente sau printr-una din situatiile de mai sus) si nu o foloseste in totalitate (datorita sedentarismului cu slaba utilizare a musculaturii ce arde caloriile), pancreasul nu mai poate secreta suficienta insulina – se epuizeaza-, si glicemia creste – vezi schema; glucoza sanguina nefolosita datorita insuficientei insulinei, se depun in ficat, tesutul adipos si muschi; astfel apare steatoza hepatica si obezitatea.
Este grav sa ai steatoza hepatica?
Desi s-ar putea crede ca a avea steatoza hepatica inseamna sa ai ficatul putin mai .. grasut, lucrurile nu stau deloc asa.
Steatoza hepatica- adica depunerea grasimii in ficat- face ca acesta sa se inflameze- adica se ajunge la steatohepatita- iar aceasta inflamatie, ca orice hepatita, poate evolua catre ciroza hepatica si chiar cancer de ficat.
Ce trebuie sa faci cand ai steatoza hepatica?
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina
Dr Ditoiu- cv