Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti
Proasta functionare a fierii poate sa dea printre alte simptome si durere.
Durerea de fiere poate fi lenta, sacaitoare, prelungita dar suportabila, sau poate sa apara in crize puternice numite in termeni medicali colici biliare.
Billiary – biliary colic (engl)
Cuprinsul articolului
- Ce inseamna colica biliara, cat dureaza
- De ce apare colica biliara
- Cum se pune diagnosticul de colica biliara
- Cu ce se poate confunda o criza de fiere
- Tratamentul crizei de fiere
Ce inseamna colica biliara?
Definitia colicii biliare este destul de clara. Colica biliara este o durere cauzata de destinderea (umflarea) sau contractia energica a colecistului, si are are urmatoarele caracteristici:
- apare brusc
- este localizata subcostal drept (hipocondrul drept)
- poate merge in umarul drept sau in spate – vezi poza
- simptomele insotitoare ale colicii biliare pot fi
- greata
- varsaturi alimentare sau biliare
- transpiratii
- mai rar de icter, urini rosietice si scaune albicioase, decolorate.
- diaree
Cat dureaza colica biliara .. normala?
De obicei durerea din colica biliara apare in zona ficatului de obicei noaptea, la cateva ore dupa consum de alimente ce stimuleaza excesiv contractia colecistului (maioneza, frisca, ciocolata, oua, vinete, grasimi animale, samantana, prajeli etc).
Durata durerii si celorlalte simptome este variabila, in functie de ce se intamapla cu calculul (daca blocheaza caile biliare, se elimina sau cade la loc in colecist); de obicie durerea este de minute (rar) sau ore, cu cresteri si scaderi in intenstitate.
2.Cand apare criza de fiere – colica biliara?
O colica biliara poate sa apara teoretic in orice boala de colecist, dar cele mai frecvente situatii in care apare criza de fiere sunt urmatoarele:
- Litiaza biliara (cea mai frecventa cauza)
- Dischinezia biliara
- Functionarea defectuoasa a muchiului canalului coledoc (sfincterul Oddi)
- Infectii biliare (colecistita)
- Parazitoze biliare
- Sangerari pe caile biliare
- Tumori de cai biliare (durerea este persistenta, mai rar ca o colica)
Diferenta de gravitate este mare intre cauzele mentionate, unele putand evolua rapid grav (litiaza biliara, colecistita), altele ceva mai lent (tumorile sangerarile), iar altele neavand gravitate (dischinezia biliara, parazitozele).
3. Diagnosticul crizei de fiere – colicii biliare
Diagnosticul clinic de criza de fiere (colica biliara) este simplu, si se bazeaza pe simptomele mentionate anterior.
Pentru a face deosebirea de alte sindroame dureroase abdominale si pentru a preciza cauza colicii biliare, sunt deseori necesare explorari:
- Consult medical de urgenta
- Ecografie abdominala sau CT abdominal pentru evaluarea starii colecistului
- Internare intr-un spital, datorita riscurilor de complicatii- colecistita sau icter mecanic.
- Analize de sange (hemograma cu numaratoare de leucocite, bilirubina, ALT, VSH) pentru a evalua rasunetul colicii biliare asupra organismului
4. Cu ce se poate confunda o criza de fiere?
S-ar putea sa vi se para usor de pus diagnosticul de colica biliara, si sa va mirati ca unui medic i-a luat ceva timp sa stabileasca acest diagnostic!.
Numeroase alte boli dau simptome care se pot confunda cu cele ale colicii biliare, iar medicul trebuie sa le ia in considerare si sa le excluda pentru a stabili diagnosticul cert.
Simptome asemanatoare crizei de fiere apar si in urmatoarele situatii
- Abcesul abdominal
- Anevrismul aortei abdominale
- Apendicita
- Diverticulita
- Ocluzia intestinala
- Spasmele esofagiene
- Ulcerul gastric sau duodenal
- Nevralgia intercostala
- Zona zoster intercostala
- Gastrita, esofagita
- Abcesul hepatic
- Tumorile hepatice
- Ficatul cardiac
- Pericardita
- Criza de pancreatita
- Tromboze intraabdominale
- Hepatita acuta
Criza de fiere forum
Ce explorari trebuie sa faci cand ai avut o criza de fiere?
In cazul in care aveti o colica biliara, cel mai intelept lucru este sa mergeti sa va vada un specialist gastroenterolog ccompetent.
Acesta, in mod normal, dupa anamneza (discutia cu dvs despre simptomele pe care le aveti ) si examinarea completa, se poate lamuri orientativ cam despre ce este vorba, si pentru a confirma supozitia de diagnostic poate recomanda unele dintre urmatoarele explorari
- Analize uzuale de sange
- Teste de inflamatie
- Ecografie abdominala
- Endoscopie digestiva superioara
- Analize de scaun
- Examen CT sau RMN abdominal
Am enumerat analizele la care poate apela mediocul gastroetnerolog, dar este posibil ca el sa se lamureasca asupra diagnosticului dvs fara nici un fel de analiza, sau sa recomande nuami unele din analizele de mai sus sau chiar sa considere necesare si alte analize, in functie de ce a cosntatat cand v-a examainat
Cum se trateaza o criza de fiere?
Deoarece criza de fiere poate avea si cauze si evolutie grave, este bine ca in acest caz tratamentul sa fie facut doar la recomandarea medicului, si sub supravegherea lui.
Tratamentul este antialgic, antispastic, antiinflamator, antiemeteic, uneoti antibiotic, si in ziua colicii este bine sa nu se bea decat apa sau lichide moderat indulcite (ceaiuri), urmand apoi o perioada de regim pentru bolile de fiere.
Uneori este nevoie de operatie
Am frecvent crize de fiere, care se tot repeta si nu stiu ce sa fac, ma puteti ajuta?
Daca articolul a lamurit situatia dvs medicala este foarte bine, dar daca aveti nevoie de un consult pentru a sti exact cum stau lucrurile si ce aveti de facut mai departe, va puteti programa la consult in zilele lucratoare orele 8-20 la numerele de telefon de pe site 0758 751 841, sau puteti solicita nonstop o programare la mail programaredrditoiu@yahoo.com (rog mentionati si un numar de telefon de contact)
Ce trebuie sa faci cand ai probleme cu fierea?
Daca aveti probleme de sanatate ca cele de mai sus care vi se par suspecte, trenante, deranajante, cel mai bine este sa mergeti la un medic gastroenterolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.
Care este cel mai bun tratament si regim alimentar pentru litiaza biliara?
Pentru orice boala exista mai multe scheme de tratament corecte, nu exista un singur tratament bun. Daca ar exista acest lucru, medicii nu ar recomanda decat tratamentul bun. Important de stiut este ca fiecare fiecare bolnav are o schema care i se potriveste cel mai bine.
Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).Trebuie luate in calcul toate caracteristicile bolnavului respectiv, lucru pe care il poti face doar consultand bolnavul respectiv.
Si regimul alaimentr trebuie sa fie personalizat, aveti alaturat un exemplu general de regim alimentar, fara relatie cu articolul de fata, este un exemplu doar.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, primul pe tara, sef de promotie.
Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, doctor in medicina
Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale
Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti sau specialisti.
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Din iunie 2019 imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante.
Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu), dar si alti pacienti care sunt deranjati de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale (orice om vrea sa fie lamurit referitor la probleme sale de sanatate, iar in spital darotia aglomerarii extreme, acest lucru este practic imposibil, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni).
Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.
Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Daca insa aveti nevoie de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.
Daca ai pietre la fiere, este neaparat sa ai si crize?
Foarte mult ibolnavi cu litiaza biliara nu au crize de fiere, iar pietrele sunt descoperite desoeri intamplator la ecografie de rutina