Durerea abdominala Simptome in bolile digestive

De ce doare burta?

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Este important sa stiti ca:

– Medicii numesc „burta” – abdomen

– Prin „stomac” un medic intelege chiar.. stomac, organul ca o punga ce urmeaza dupa esofag, nu intelege toata burta.

– Abdomenul este impratit in mai multe cadrane („patratele),fiecare corespunzand unuia sau mai multor organe (aveti cadranele in continuare)

– Cele mai frecvente probleme si confuzii referitoare la tema mentionata sunt :

  • Stomac = burta
  • Probleme cu stomacul = diaree (rareori diaree are o cauza gastrica)
  • Stomac lenes = constipatie (nici constipatia nu este prea des legata de o problema gastrica)
  • Stomac umflat = balonare (de obicie balonarea este cauzata de o problema intesitnala)
  • Stomac iritat, nervi la stomac = colon iritabil (de obicei stomacul este iritat de alcool, condimente, prajeli, etc, iar colonul iritabill este o tulburare a fiunctionarii colonului de obicei „pe sistem nervos”)
  • Stomac racit (raceala la stomac) = gastrita (nu exista in terminologia medicala termenul de „raceala la stomac”
  • Stomac inflamat = gastrita (uneori stomacul inflamat se confunda cu sotmacul umflat)

Stomacul este un organ al tubului digestiv, situat intre esofag si duoden, localizat in partea superioara a abdomenului (vezi figura).

Desi stomacul este localizat in abdomen (burta) stomacul NU INSEAMNA  ABDOMEN, iar durerea data intr-adevar de „stomac” ar trebui sa fie in partea de sus a burtii- ca in figura alaturata-.

Prin expresia”am probleme cu stomacul”, bolnavul poate intelege multe din cele mentioante mai sus , iar medicul, de obicei intelege ca pacientul are chiar probleme cu acest organ (stomacul).

La intrebarea „cum iesiti cu scaunul?”, primesc uneori raspunsul „cu stomacul stau bine”!!!. Nu are nici o legatura intrebarea mea referitoare la materiile fecale, cu raspunsul referitor la… stomac.

Impartirea abdomenului

Pentru ca nu orice durere in zona unui organ, este data de organul respectiv, abdomenul este impartit din punct de vedere anatomic in 9 cadrane:cauzele-durerilor-abdominale

  • Hipocondrul drept, in zona lobului drept al ficatului si al fierii, mai in profunzime aflandu-se rinichiul drept
  • Epigastrul, in „furca pieptului”, zona in care se afla stomacul si lobul stang de ficat
  • Hipocondrul stang – in care se afla splina, o parte din stomac si mai in profunzime rinichiul stang
  • Flanc drept in care se afla colonul (intestinul gros) ascendent
  • Mezogastrul, in care este localizat pancreasul, colonul transvers si intestinul subtire
  • Flanc stang, in care este localizat colonul descendent si ureterul stang (canalul prin care urina de la rinichiul stang ajunge la vezica urinara)
  • Fosa iliaca dreapta, unde se afla apendicele, cecul (fundul intestinului gros) si ovarul drept
  • Hipogastru – unde se afla vezica urinara, rectul (terminatia intestinului gros) si uterul
  • Fosa iliaca stanga – in care se afla o parte din intestinul gros (colonul sigmoid) si ovarul stang

Anatomia abdomenului uman

In abdomenul omului sunt localizate urmatoarele organe:

  • Stomac
  • Pancreas
  • Splina
  • Vasele sanguine, limfatice si ganglionii limfatici abdominali
  • Ovarele si uterul
  • Colon = intestin gros= mat gros; are mai multe zone
  • Cec – fundul intestinului gros, localizat in fosa iliaca dreapta
  • Colon ascendent– localizat pe dreapta in flanc
  • Colon transvers– localizat transversal in mezogastru/epigastru
  • Colon descendent -localizat in stanga in flanc
  • Colon sigmoid – localizat in fosa iliaca stanga
  • Rect– localizat in zona perineului
  • Anus = orificul terminal, final al intestinului gros
  • Apendicele
  • Intestinul subtire are doua componente :jejun si ielon
  • Canalele pe care se scurge urina de la rinichi spre vezica urinara se numesc uretere
  • Ficat
  • Fiere = colecist, = vezicula unde se stocheaza intre mese bila produsa de ficat, este situata in dreapta sub ficat, dand de obicei durerile din aceasta zona ; Fiere= lichidul galben si amar produs de ficat si stocat in colecist
  • Rinichii si glandele suprarenale

Durerea abdominala-  forum

Iau anticonceptionale, am intepaturi sub sanul stang, este vre-o legatura?

Nu cred sa fie o legatura.

Am o durere de burta care s-a mutat dintr-o parte in alta, este ceva grav, pot sa mai astept ca sa merg la medic?

Nu am de unde sa stiu daca este grav sau nu. Sunt persoane la care o durere de burta tine zeci de ani fara sa apara nici o complicatie, si altele care de agraveaza sau mori in primele ore de la aparitia durerii. Doar un consult medical poate spune -estimativ , nu exact – care poate fi evolutia durerii, existand si in aceasta situatie o marja de eroare.

Ce explorari trebuie sa faci cand ai dureri abdominale?

Le aveti aici

Mi s-a spus la radiografie ca am peretele colonului putin ingrosat, ce poate fi?

La radiografia colonului se vede daor mucoasa colonului, nu peretele (care are in structura sa mucoasa dii nterior, muschii si o pielita externa, aceste ultime doua straturi ale peretelui nu se vad).

Peretele colonului poate fi ingrosat in tumori canceroase (magline) sau necanceroase (benigne), inflamatii, infectii, amiloidoza, limfoame, etc, etc

Se poate ingrosa peretele colonului de la fumat?

Nu cred, nu am auzit de asa ceva, de la fumat de obicei se ingroasa peretii dintre alveolele pulmonare (tesutul interstitial)

Simptomele unui pacient pot fi concludente pentru diagnostic?

In unele situatii simptomele pot fi concludente pentru diagnostic, dar diagnosticul cert nu se poate pune doar pe baza simptomelor, ci si a examainarii medicale si explorarilor. Diagnosticul doar pe baza simptomelor se punea acum peste 2000 de ani, cu un procent de eroare mare de cca 50%.

Abdomen plat

Este un abdomen normal, la persoane slabe sau musculoase

Abdomen umflat

Poate fi dat de diferite cauze, de la colon iritabil (cel mai frecvent), pana la.. ocluzie intestinala sau ascita (lichid in burta)

Abdomen meteorizat

Are aceeasi semnificatie ca abdomenul umflat, fara ascita

Abdomen tare

De obicei abdomenul este tare cand musculatura este contractata datorita iritatiei peritoneului – asa numitul abdomen acut

Abdomen acut

Este o forma de manifestare a numeroase boli, caacterizat in esenta prin durere abdominala cu debut brusc, intensa, insotita de stare generala proasta, eventual greata, varsaturi, diaree; este necesar un diagnostic si un tratament rapid (medical sau chirurgical)

Abdomen balonat

Este similar abdomenului umflat

Ce trebuie sa faci cand ai probleme digestive?

Boala apare de obicei cu mult timp inainte de aparitia simptomelor. De multe ori, inainte de aparitia bolii exista o predispozitie la boala (genetica, obiceiuri de viata, alimentare,infectii, toxice sau altele care pot favoirza boala) si nu se poate spune cand a aparut boala.

De asemenea, nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

In principiu, majoritatea problemelor abdominale nu reprezinta o urgenta medicala, aceleasi simptome pot fi date si de probleme simple si de probleme care se pot complica.

Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi evolutia sa se agraveze, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect.

Daca sunteti in una din situatiile mai sus menttionate, pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru durerile de burta?

In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul  curant – bolnavi diferit icu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.regim colon

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, primul pe tara, sef de promotie.

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, doctor in medicina

Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti sau specialisti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Din iunie 2019 imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu), dar si alti pacienti care sunt deranjati de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale (orice om vrea sa fie lamurit referitor la probleme sale de sanatate, iar in spital darotia aglomerarii extreme, acest lucru este practic imposibil, stiu bine acest lcuru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni).

Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  insa aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.  O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *