Boli digestive frecvente Medic gastroenterolog bun forum Medic gastroenterolog si hepatolog bun, forum

Diagnostic medical on line

Diagnosticul corect unui bolnav se pune conform unui protocol clar si bine stabilit.

Pentru ca acest protocol nu poate fi urmat decat daca ai bolnavul in fata,nu se poate pune un diagnostic pe net – sau eu cel putin, nu pot sa pun un diagnostic pe net

DESCRIEREA UNOR SIMPTOME, ANALIZE, TRATAMENTE, ETC PE NET DE CATRE PACIENT, NU ESTE SUFICIENTA PENTRU O EVALUARE CORECTA A UNUI CAZ MEDICAL

Au fost facute studii pe medici care au fost pusi sa puna diagnostic bazandu-se doar pe povestirea simptomelor bolnavului = anamneza, pe povestirea bolnavului si examinarea sa, si pe povestire, examinare si analize, CT, RMN, etc.diagnostic-medical-corect

Concluzia este ca

  • pe baza  anamnezei un medic poate suspiciona diagnosticul corect in cca 70% din cazuri,
  • daca in plus mai si examineaza bolnavul sansa de diagnostic corect creste la 80%,
  • analizele si celelalte explorari cresc sansa de diagnostic corect cu inca cca 10-15%.

Cu alte cuvinte, daca nu discuti si nu examinezi bolnavul, ai sansa de a pune un diagnostic corect de cca 10% – aveti  un articol aici.

Si atunci ma intreb, merita sa tratez din imaginatie bolnavul care imi cere un diagnostic sau tratament pe net sau sa-mi stric reputatia dand sfaturi aiurea si ilegal  pe net, periclitand sanatatea oamenilor?

Din cauza riscului imens de eroare in evaluarea cazurilor medicale fara sa vezi pacientul,  art.31. din codul deontologic medical romanesc nu permite actul medical de la distanță – cum este evaluarea medicala pe net – decat in caz de urgenta sau daca un medic este langa pacient si iti transmite parerile lui despre bolnavul respectiv- postez mai jos articolul.

Investigația ori intervenția medicală la distanță, în oricare dintre formele și modalitățile existente, este permisă numai în situația în care pacientul este asistat nemijlocit de către medicul său, iar scopul investigației și procedurilor la care este supus pacientul este acela de a ajuta medicul să determine diagnosticul, să stabilească tratamentul sau să întreprindă orice altă măsură medicală necesară finalizării actului medical sau a intervenției medicale în cazul operaților. Excepție fac situațiile de urgență.

Diagnostic medical forum

Am niste probleme de sanatate, balonare, greata, dureri de burta si nu stiu care ar fi pasii de urmat, mi-i puteti spune, in ce ordine sa o iau? Caut un doctor gastroenterolog bun

In medicina pasii de urmat in cazul explorarii si diagnosticului unui bolnav sunt adaptati cazului medical respectiv.Exista bolnavi la care pui diagnosticul dupa primele cuvinte spuse de el, altii la care il pui dupa examinare, altii au nevoie de analize mai multe sau mai putine pentru diagnostic, si exista si bolnavi la care nu pui diagnosticul chiar daca folosesti toate mijloacele pe care le ai (cum este cazul hepatitei ascunse). Desi exista carti care ghideaza diagnosticul, acestea sunt teoretice, informatice, de fapt medicul stabileste pasii de urmat in cazul fiecarui bolnav, de aceea este important sa te adresezi medicului potrivit cazului tau medical.

Am incercat sa prezint  in articole date medicale informative, generale, ori fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de alt altor bolnavi. Scopul articolelor nu este sa va puneti singur diagnosticul  sau sa va pun eu diagnosticul pe net (lucru imposibil si nepermis de lege in ROMANIA), ci sa va informati referitor la boli,  analize, simptome,etc.

Daca nu va incadrati in cele scrise mai sus, si credeti ca problema dvs de sanatate merita lamurita,este normal sa mergeti la un medic specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru a evalua complet situatia dvs dupa consult medical, asa este normal.

Multi dintre dvs ma intreaba ce sa faca daca au fost deja la un medic specialist si nu s-au lamurit cum stau lucrurile cu situatia lor medicala, mai ales ca in spitale este un aflux de pacienti atat de mare incat medicii nu au timpul necesar sa ii sfatuiasca asa cum ar trebui. In cazul acesta eu as cere o a doua opinie medicala de la un specialist gastroenterolog care sa aiba timp si de explicatii, nu vad alta varianta -sau puteti sta sa vedeti ce se intampla, dar mie mi se pare riscant.  Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Am dureri abdominale de mai multi ani,  fac tratament de mult si nu am nici o ameliorare, este posibil, de ce?

Pentru ca o boala sa se amelioreze trebuie sa existe mai multi factori care tin de medicul curant, de resursele organismului dar si de bolnav

  • trebuie ca diagnosticul sa fie corect (asta  tine de capacitatea medicului dvs de a va pune diagnosticul)
  • trebuie ca tratamentul si regimul alimentar sa fie personalizate (asta  tine de medicul dvs curant)
  • trebuie ca organismul sa aiba suficiente resurse pentru a suporta tratamentul si pentru a raspunde la tratament (multe tratamente nu pot fi administrate sau se pot administra doar in doze mici, datorita unor caracteristici ale organismului
  • bolnavul trebuie sa respecte indicatiile de regim si tratament date de medicul sau curant
  • bolnavul trebuie sa aiba rabdare, deoarece majoritatea bolilor nu se vindeca pe loc, si este necesar de obicei un regim si un tratament de mai lunga durata (de exemplu, acum si o simpla gastrita necesita un regim si un tratament de doua-trei luni, pe care multi bolnavi nu le respecta)

Daca nu aveti unde sa mergeti sau sunteti din zona de sud a tarii, puteti face o programare aici, dar , din cauza solicitarilor numeroase perioada de asteptare in acest moment este de 3-4 saptamani

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

MENTIUNE

Scopurile siteului sunt de a furniza informatii medicale usor de inteles pentru pacienti, dar si de a ne promova activitatea noastra medicala

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

6 comentarii

  1. Daniela Boldor spune:

    Buna ziua Domnule Doctor,
    Ma numesc Daniela, am 37 de ani, sunt din judetul Bihor, si sufar de helicobacter pylori de multi ani. Din aceasta cauza nu pot manca orice. Alimentul de baza pe care il consum este orezul. Insa acum recent am observat ca orezul alb pe care il cumparam frecvent de la magazin (orez Scotti Syle, Orez Lung) difera de la pachet la pachet. Nici orezul nu mai e cum era odata. Probabil de la lot la lot, difera procesele de procesare ale acestuia si acum rareori gasesc cate un pachet de orez care sa imi faca bine la stomac. Din cauza acestuia am inceput sa am iarasi dureri de stomac si tulburari digestive. Mentionez ca nu am luat nici un fel de tratament medicamentos de multa vreme, deoarece orezul era bun si simteam ca e ca un balsam pentru stomacul meu. Acum insa dupa ce il mananc, am zgomote in stomac, crampe abdominale, flatuenta si mai apoi apare si durere in stomac. Simt ca si cand e un orez dietetic, nu e un orez hranitor, satios. Imi puteti recomanda ce sa fac? Sau ce tip de orez ar fi bun pentru stomac? Multumesc foarte mult pentru timpul acordat si astept cu incredere raspunsul d-voastra.

    1. Buna ziua
      Fiecare organism, fiecare bolnav are parcitularitatile sale.
      Tinand cont de aceste particularitati , MEDICUL curant poate da sfaturi adecvate. Citit va rog articolul de mai sus, referitor la diagnosticul on-line, acolo aveti toate datele
      Cu stima

  2. Oprisu Lucia spune:

    Buna ziua,
    Acum jumatate de an m-am operat laparoscopic, de chist seros pe ficat , dimensiuni 14/12/10.
    Am facut acum un ecograf si se pare ca s-a refacut( 7/6).
    Ce ar trebuii sa fac sa descopar cauza? In aprilie am facut analize pt paraziti si rezultatul a fost negativ.
    Multumesc!

    1. Medicul dvs curant trebuie sa descopere cauza, sfatuiti-va cu el

  3. MAGDA GH. spune:

    In anul 2010 am fost operat de hepatocarcinom la Fundeni,fara a fi nevoie de chimioterapie,de atunci fiind sub supraveghere oncologica,cu rezultae analize(transaminaze,AFP,ecografie,CT) bune.De curand analize +ecograf normale,dar AFP marit=16,63 ng/ml(metoda Chemiluminiscenta).Mentionez ca sunt purtator al virusului hepatic B,nedectabil la viremia facuta acum 3 ani.Poate fi influentat rezultatul AFP,in urma tratamentului cu SERLIFT si SORTIS pe care il urmez de aprox. 6 luni?

    1. NU am intalnit cazuri in care aceste medicamente sa influenteze valoarea AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *