Bolile de ficat au cauze diferite – virusuri, alcool, obezitate, steatoza hepatica, sedentarismul, medicamente sau alte toxice, boli autoimune.
Indiferent de cauza lor, bolile de ficat pot evolua catre ciroza hepatica, mai rapid sau mai lent. De obicei evolutia unei boli de ficat catre ciroza hepatica este lenta, in zeci de ani, dar exista si exceptii, forma zise galopante.
Evolutia unei probleme hepatice catre ciroza este de obicei tacuta, fara simptome, si de multe ori cu analizele uzuale nemodificate sau putin modificate. De aceea este necesara urmarirea periodica a bolnavului de catre medicul hepatolog sau gastroenterolog, obisnuit cu depistarea precoce a evolutie bolilor de ficat.
Controale periodice ar trebui sa faca atat cei care stiu deja ca au o boala de ficat, cat si cei care au risc sa faca o astfel de boala (au virusuri, consuma alcool sau medicamente, sunt mai plinuti sau sedentari, lucreaza in mediul toxic, etc). Se stie de exemplu ca sedentarismul creste riscul de aparitie a steatozei hepatice nonalcoolice, care poate evolua catre ciroza hepatica.
Daca se iau masuri la timp, majoritatea bolilor de ficat pot regresa, ficatul putandu-se chiar insanatosi.
Pentru a preveni evolutia unei boli de ficat si depistarea ei in stadii avansate recomandarile sunt urmatoarele
- Incercati sa evitati sedentarismul
- Incercati sa evitati consumul exagerat de alimente hipercalorice (dulciuri, fainoase, grasimi, alcool)
- Evitati consumul exagerat de alcool si medicamente sau alte toxice
- Incercati sa va apropiati de o greutate normala printr-o alimentatie adecvata si un regim de viata si munca corespunzator. Faceti-va calculul ca o suprasolicitare excesiva acum va poate ajuta sa castigati mai multi bani, dar cu acesti bani nu va puteti plati insanatosirea mai tarziu.In Romania acum cativa ani, a murit de ciroza hepatica o persoana care avea o avere de cateva miliarde de euro. Banii i-au permis sa faca transplant de ficat si sa fie ingrijit in afara tarii, fare rezultate insa din pacate.In fata bolii suntem insa egali, evolutia unei boli nu tine cont deca esti bogat sau sarac.
- Timpul este un element esential in evolutia unei boli de ficat- luarea de masuri la timp poate duce la insanatosire, interzierea poate duce la un final nefericit
- Daca aveti un risc de a face o boala de ficat sau aveti o boala de ficat la inceput, gasiti-va un medic hepatolog sau gastroenterolog competent care sa va vada periodic (o data sau de doua ori pe an poate fi suficient) si sa va recomande masuri personalizate situatiei dvs
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
Istoric :
Infecție cu VHB în 1963, în urma unei vaccinări la circ. medicala
Markeri hepatici, efectuati la Lab. din SUUMC. _CD. Buc. cu următoarele rezultate :
AntigenHBs=nonreactive, lab.SUUMC._CD.Buc.(03.08.2021).
Ac. anti_HBs=9,44 mUI/ml , interv. biologic de referinta=0,00_10,00, Lab. SUUMC. _CD. Buc. (03.08.2021).
Anti_HBc=reactive (03.08.2021).
Anti_HBe=nonreactive (03.08.2021)
Ag. HBs=Non reactive, interval biologic de referinta=negativ din data de 17.03.2023
Ac. anti_HBs=10,96 mUI/ml., interval biologic de ref. = 0,00_10,00 la același Lab. în data de 21.03.2023
Anti_HBc=reactive, interv. biologic de ref. (negativ)
Anti_HBe=Reactive, interv. biologic de ref. (negativ)
Antigen HBe=Non reactive, interv. biologic ref. (negativ)
Determinare cantitativa ADN VHB=nedetectabil, UM. (UI/ml.
Interv. biologic de ref., Limita de detectie<4,4
Efectuat fibromax la SUUMC. CD. Buc(03.08.2021) și fibroscan la SUUMC. CD. Buc. (04.08.21)
rezulta steatoza hepatica non alcoolica încărcat cu grăsime
Dacă e posibil va trimit cele doua analize pe Whatsapp
Va mulțumesc anticipat!
E_maillul nefuncțional tu
Buna ziua
Nu dau consult on line din cauza riscului de eroare
Cu stima