Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog – hepatolog spitalul Fundeni Bucuresti
Evolutia hepatitei B
La un pacient care nu face nici un fel de tratament antiviral, infectia cronica cu virusul hepatitei B poate avea 4 faze:
- Faza de toleranta imuna, cand AgHBs este prezent, transaminazele sunt normale, antigenul HBe este crescut si viremia este crescuta. Daca s-ar face biopsie s-ar gasi inflamatie hepatica si fibroza mica sau absenta. In aceasta faza AgHBe nu prea dispare, iar pacientii pot transmite virusul datorita nivelului ridicat al viremiei. Aceasta faza poate dura cativa ani
- Faza de epurare imuna a virusului, cand AgHBs este prezent, AgHBe este absent AcHBe sunt prezenti, transaminazele sunt crescute dar fluctuante, apare antigenul HBe dar viremia este mica (sau nedectabila) sau nedetectabila. Existacazuri care au o varianta de virus B fara AgHBe de la inceput (nu pierd acest antigen pe parcursul evolutiei bolii datorita distrugerii lui de sistemul imun). Marimea transaminazelor nu este aceeasi la determinari repetate (poate fluctua), iar daca se face biopsia, se constata o inflamatie si fibroza mai mari decat in faza precedenta. Faza de epurare imuna poate dura luni sau ani, acum disparand AgHBe (in cazul variantei de virus care are acest antigen), si apare mai ales la pacientii care au luat virusul ca adulti .
- Faza de purtator inactiv de virus, cand AgHBs este prezent, AgHBe este absent AcHBe sunt prezenti, atat transaminazele cat si viremia sunt scazute. Pacientul care este in aceasta situatie evolueaza mult timp favorabil avand risc mic de a face ciroza sau cancer de ficat. In aceasta faza pacientii au sansa de 1-3% pe an de a pierde AgHBs, cu aparitia de AcHBs
-
Faza de reactivare a virusului, cand AgHBs este prezent, AgHBe este absent AcHBe sunt prezenti si atat transaminazele cat si viremia sunt fluctuante.Pacientii pot avea AgHBe negativ prin imunitate (situatie in care au AcHBe iar evolutia bolii lor este de obicei buna) sau pentru ca au o varianta de virus fara AgHBe (situatie in care AcHBe nu sunt prezenti iar evolutia bolii lor poate fi mai putin buna, cu risc de evolutie catre ciroza sau cancer hepatic)
-
Sunt situatii in care apar AcHBs iar AgHBs dispare. In aceasta situatie desi viremia poate fi nedetectabila, virusul poate persista doar in ficat, iar in unele situatii isi poate relua inmultirea.
De ce trebuie control medical la o persoana cu virus B care nu face tratament?
Eu consider ca un pacient cu virusul hepatitei B care nu face tratament antiviral trebuie supravegheat mai abitir decat unul care a facut tratament antiviral, pentru a surprinde eventualele modificari catre ciroza si a initia un tratament cand este momentul potrivit.
Am vazut in ultimele luni mai multi tineri cu ciroza hepatica care aveau virusul B si nici un fel de urmarire gastroenterologica, si unul cu ciroza si cancer de ficat, tumora rupoandu-se in abdomen. Nici unul nu avea simptome, si si urmarea doar virusul, fara sa mearga la un medic gastroenterolog sau hepatolog, care prin pregitirea si experienta lor ar fi descoperit usor primele semne de evolutia a bolii.
De ce trebuie urmarit un pacient cu virusul hepatitei b
Scopul monitorizarii acestor pacienti cu virus B fara tratament este:
- Sa vedem daca boala progreseaza sau nu
- Sa stabilim momentului reactivarii virale
- Sa stabilim momentului optim de initiere a tratamentului antiviral
- Sa monitorizam aparitiei carcinomului hepatocelular (cancerului hepatic)
Urmarirea pacientilor in faza de toleranta imuna o faceam astfel
- Determinam transaminazele la fiecare 3 luni (sau chiar lunar daca sunt in crestere) sau 6 luni (daca se mentin scazute)
- Recomandam Fibrotest sau biopsie hepatica daca transaminazele se mentin la valori duble fata de normal timp de 3-6 luni
- Recomandam viremia daca fibrotestul arata valori crescute
- Recomandam alfafetoproteina la 6 luni
- Recomandam ecografie hepatica anual
Urmarirea pacientilor purtatori inactivi o facem astfel:
Un purtator inactiv de virus B poate oricand sa-si reactiveze infectia virala, de aceea noi recomandam o monitorizare atenta astfel:
- Determinam transaminazele la fiecare 6-12 luni (daca se mentin scazute), sau la 1-3 luni daca sunt in crestere
- Recomandam viremia daca transaminazele se mentin crescute peste 3 luni fara alta explicatie
- Recomandam fibrotest sau biopsie hepatica daca transaminazsele se mentin la valori duble fata de normal timp de peste luni iar viremia este semnificativa
- Recomandam alfafetoproteina la 6 luni
- Ecografie hepatica o recomandam anual
Ce trebuie sa faci cand ai virusul hepatitei B inactiv?
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina
Dr Ditoiu- cv