Cancerul gastric Diagnosticul bolilor digestive Stomacul si bolile sale

Diagnosticul cancerului de stomac

Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog – hepatolog spitalul Bucuresti

Cancerul gastric este o boala destul de raspandita, iar evolutia este grava daca boala este depistata tardiv.

Cancerul gastric – cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul cancerului gastric este relativ simplu de pus pentru un medic gastroenterolog, daca exista factori de risc si simptome sugestive, investigatiile paraclinice precizand usor diagnosticul

  • Daca ne gandim ca un pacient are cancer gastric, prima explorare pe care o facem pentru diagnosticul cancerului gastric este endoscopia digestiva superioara, urmata de biopsia tumorii si examinare ulterioara la microscop. Nu totdeauna la endoscopie se vede o tumora care seamana a cancer, uneori se vede un ulcer, care la biopsie se dovedeste a fi de fapt un cancer ulcerat – vezi poza cancer gastric.
  • Alte explorari pe care le cerem in diagnosticul cancerului gastric  sunt:
    • Ecografia abdominala este utila in diagnosticul cancerului gastric pentru a urmari daca nu sunt metastaze in ficat, ganglionii abdominali sau in cavitatea abdominala
    • Radiografia pulmonara cu acelasi scop.
    • Eventual examenul CT cu acelasi scop; acest examen este obligatoriu inaintea operatiei, pentru a ajuta chirurgul sa faca operatia care trebuie
    • Daca exista adenopatii (ganglioni mariti) se poate scoate unul pentru a-l examina la microscop, dar protocolul chirurgical prevede scoaterea mai multor ganglioni din zona chiar daca sunt normali vizual, pentru a-i examina la microscop in vederea depistarii celulelor canceroase metastazate aici
    • Exista si analize de sange care trebuiesc facute pentru diagnosticul cancerului gastic, in principiu hemograma (acesti pacienti au in general anemie), determinarea fierului sanguin (care scade datorita pierderilor de sange din tumora)
    • Uneori la oacientii cu cancer gastric se recomanda scintigrama osoasa, daca consideram ca pacientul ar putea avea metastaze osoase, sau CT cerebral, pentru eventualele metastaze cerebrale.
    • In unele centre medicale mai putin dotate, pentru diagnosticul cancerului gastric se poate face examen radiologic cu bariu al tubului digestiv superior
    • Ecoendoscopia, este o explorare prin care se face o ecografie a stomacului prin interior, cu un endoscop/ecograf, depistand intinderea tumorii gastrice in grosimea peretelui stomacului.
    • Antigenul carcinoembrionar, este un marker tumoral care poate fi util in diagnosticul cancerului gastric, fiind crescut in 40-50% din cazurile de cancer gastric, concentratia lui scazand dupa operatia reusita si crescand din nou daca apare recidiva postoperatorie
    • Antigenul CA-19-9 este crescut ceva mai rar, doar  la cca 20% dintre pacientii cu cancer de stomac; se mai pot folosi si alti markeri tumorali – hCG (beta-human chorionic gonadotropin) sau CA-125.
    • Sunt centre unde se efectueaza PET scan (tomografie cu emisie de pozitroni) dupa injectarea de glucoza radioactiva (care se fixeaza in zona tesutului canceros) fiind util in diagnosticul cancerului gastric dar mult mai putin util decat endoscopia digestiva superioara cu biopsie

Analizele mentionate nu se fac toate, deodata, ci in functie de pacient.

Sunt pacienti la care incepi explorarile cu o hemograma deoarece ti se pare anemic, apoi continui cu un test de hemoragii oculte in materiile fecale pentru a vedea daca pe aici se pierde sange, si urmeaza endoscopia digestiva.

Alti pacienti, care vin cu simptome abdominale, incep explorarile direct cu endoscopia digestiva superioara si eventual biopsie.

Cu ce se poate confunda un cancer gastric (cancer de stomac)?

Daca ar fi sa judecam numai dupa simptome, sunt extrem de multe boli care dau simptome similare cu cele ale cancerului gastric, cele mai frecvente fiind ulcerul gastric si duodenal, esofagita, gastrita, hernia hiatala, achalazia sau cancerul esofagian.

Daca judecam cauza unei leziuni gasite la endoscopie, trebuie facuta diferentierea cancerului gastric de ulcerul gastric, limfomul gastric, gastrita cronica, tumorile gastrice benigne.

 Cum se vede cancerul gastric  la endoscopie

Exista  4 forme de cancer gastric in functie de aspectul endoscopic:

  • Tipul I- cancer polipoid (vegetant)
  • Tipul II – cancer supradenivelat ulcerat
  • TIpul II – cancer subdenivelat ulcerat
  • TIpul IV – cancer infiltrativ difuz

Cancerul gastric – forme histologice

Evista mai multe forme de cancer gastric, in functie de tipul celulei din care a plecat cancerul:

  • Adenocarcinomul gastric
  •  Limfomul gastric
  • Cancerul gastric stromal (mezenchimal)
  • Cancerul gastric cu celule mici
  • Cancerul metastazat in stomac din alte organe

Stadiile cancerului gastriccancer-gastric

Cancerul gastric creste progresiv in marime, fiind clasificat in cinci stadii, in functie de extinderea locala sau la la distanta . In stadiul zero cancerul este atat de mic incat nu se vede, in stadiul II cancerul este localizat in mucoasa stomacului, in stadiul III trece de mucoasa iar in stadiul IV da metastaze in alte organe.

Cu cat stadiul de cancer gastric este mai mic, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari

Pe scurt despre cancerul gastric

1. Cel mai frecvent fac cancer gastric barbatii, fumatori, consumatori de alcool, muraturi, alimente conservate prin sare, afumaturi
2. Cea mai buna metoda de diagnostic a cancerului gastric este endoscopia digestiva superioara cu biopsie
3. Cel mai bun tratament este cel chirurgical urmat de citostatice
4. In fazele incipiente sansele teoretice de supravietuire sunt de peste 90%, iar in cele avansate de sub 5%

Ce faci daca ai simptome de cancer gastric?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Care este cel mai bun tratament  si regim alimentar pentru esofagita?

Pentru orice boala exista mai multe scheme de tratament corecte,  nu exista un singur tratament bun. Daca ar exista acest lucru, medicii nu ar recomanda decat tratamentul bun. Important de stiut este ca fiecare fiecare bolnav are o schema care i se potriveste cel mai bine.

Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).Trebuie  luate in calcul toate caracteristicile bolnavului respectiv, lucru pe care il poti face doar consultand bolnavul respectiv.

Si regimul alaimentr trebuie sa fie personalizat, aveti alaturat un exemplu general de regim alimentar, fara relatie cu articolul de fata, este un exemplu doar.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, primul pe tara, sef de promotie.

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, doctor in medicina

Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti sau specialisti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Din iunie 2019 imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu), dar si alti pacienti care sunt deranjati de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale (orice om vrea sa fie lamurit referitor la probleme sale de sanatate, iar in spital darotia aglomerarii extreme, acest lucru este practic imposibil, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni).

Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  insa aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.  O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *