Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog – hepatolog spitalul Fundeni Bucuresti
Tratamentul cirozei hepatice este obligatoriu.
De ce trebuie tratata ciroza daca nu exista simptome?
Sub tratament si regim alimentar corespunzator, evolutia cirozei este in majoritatea cazurilor favorabila, supravietuirea fiind de decenii.
Tratamentul cirozei hepatice se face cel mai corect de catre medicul gastroenterolog, care are experienta in ingrijirea acestor cazuri foarte fragile, avand urmatoarele scopuri:
- Impiedicarea cresterii varicelor esofagiene, care daca sunt mari au risc de sangerare
- Impiedicarea evolutiei fibrozei hepatice cu medicatie antifibrozanta
- Inlaturarea cauzei cirozei (alcool, substante toxice, virusuri – atunci cand este posibil)
- Prevenirea aparitiei ascitei si complicatilor acesteia sau tratarea ascitei incat pacientul sa ramana “uscat”- o ciroza fara ascita evolueaza mai bine decat una cu lichid
- Prevenirea aparitiei encefalopatiei hepatice
Am remarcat ca in multe cazuri primele doua masuri nu sunt respectate de pacient decat daca i se exlica de ce este necesar acest tratament, al carui efect nu se vede decat in timp. De asemenea vad frecvent pacienti care iau numeroase medicamente pentru „protectia ” ficatului sau „Intarirea ” ficatului sau „intarirea sistemului imunitar”, sau vitamine, a caror eficienta nu a fost dovedita in tratamentul cirozei hepatice.
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina
Dr Ditoiu- cv