Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog – hepatolog Bucuresti
Durerea anala sau rectala este destul de frecvent intalnita la consultatii, oamenii fiind interesati sa afle cauzele sale, consecintele bolilor care dau dureri anale si cum se pot trata. Desi se spune „ma doare in fund” ca si cand acest simptom nu ar reprezenta o problema, durerea anala nu este un fleac.
Cauzele durerii anale- de ce poate sa te doara in fund?
Oamenii presupun frecvent ca principala cauza de durere anala sunt hemoroizii, dar am vazut cazuri de pacienti cu dureri anale date de fisuri, abcese, infectii, tumori sau probleme dermatologice.
Cele mai frecvente cauze de durere anala sunt:
- Fisura anala in care apare o crapatura a mucoasei anusului, care este în general insotita de o durere acuta, ascutita. Pot exista spasme musculare asociate, rezultând dureri prelungite pe mai multe ore
- Abcesul anal, este o infectie bacteriana care in afara de dureri anale prelungite, constante si permanente, poate provoca febra, transpiratii nocturne.
- Infectia fungica anala, care poate da dureri prelungite mai putin severe decât cele date de abcesul anal.
- Tumorile anale canceroase sau necanceroase care dau durere ce se agraveaza progresiv.
- Tulburari anale functionale
- Fistula anala, in care apare un canal anormal între rect si piele, durerile apar mai ales daca acest canal se astupa cu materii fecale sau secretii si apare un abces
- Ulcerul anal, este mai profund decat o fisura, poate fi dureros si poate sangera; se poate complica cu abces anal.
- Boli rectale transmise sexual cum ar fi gonoreea, Chlamydia sau herpesul
- Probleme ale pielii din regiunea anala, cum ar fi psoriazisul sau dermatita, pot provoca mancarimi sau arsuri anale
Cum poti sti cauza durerii in fund ?
Durerea anala poate sa aiba legatura cu scaunul sau nu, poate fi scurta sau de lunga durata.
In functie de momentul in care apare durerea anala puteti banui cauza sa astfel:
- Durerea anala care apare de obicei in timpul scaunului, este mai des generata de o fisura anala. Eliminarea scaunului da senzatia de durere sau arsura iar la tuseul rectal orificiul anal este foarte strans. Durerea dispare în general dupa trecerea scaunului, dar poate continua o perioada din cauza spasmelor musculare.
- Durerea anala care apare la stergere cu hartia igienica este generata de obicei de problema a pielii.
- Durerea anala care apare in mod constant, indiferent de prezenta sau absenta scaunului este data mai probabil de un abces sau infectie, uneori hemoroizi trombozati, dar nu se poate exclude o tumoare.
- Durerea anala care apare si se agraveaza progresiv în timp poate indica hemoroizi trombozati, infectie sau tumora.
- Durerea anala severa, incat nu poti sta in fund poate indica un abces, un spasm muscular sau o tumora.
Localizarea durerii anale poate sugera diagnosticul
In functie de localizarea durerii anale puteti banui care sunt cauzele sale astfel:
- Durere anala care este localizata în fata sau spatele anusului la defecatie este de obicei data de o fisura. Durere anala care este asociata cu o denivelare de marimea unui bob de mazare în aceasta zona poate fi tot din cauza unei fisuri anale.
- Durere care este asociata cu o umflatura profunda ce trece in zona de piele perianala este este data de obicei de un abces. Durerea apare în zile, care poate fi asociata cu o denivelare dureroasa în pielea din jurul anusului.
- Un nodul care apare brusc la deschiderea orificiului anal si este de culoare albastra este, în general un hemoroid trombozat de un cheag format în vasele de sânge. O masa moale, spongioasa la palpare poate fi de asemenea un hemoroid.
- O umflatura anala dureroasa care apare în mai multe luni si creste progresiv poate fi un cancer.
- Durerea de la nivelul anusului poate fi de si de cauza traumatica, de la o infectie cu ciuperci sau curatarea viguroasa a pielii anale prin stergere puternica.
Durerea anala care necesita consultatie medicala
In principiu o durere indiferent unde este localizata semnifica o boala mai mult sau mai putin grava. De aceea, este necesar ca lamurirea cauze durerii sa fie facute de medic.
O durere anala are riscuri mai mari de a prezenta o problema serioasa in urmatoarele situatii:
- Durerea dureaza mult sau se mentine permanent
- Durerea se agraveaza
- Durerea se insoteste si de alte simptome: scaune cu sange, scadere in greutate, tulburari de tranzit – diaree sau constipatie-, febra, anemie.
Ce trebuie sa faci cand ai o durere anala?
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina