Ascita Boli de ficat- simptome, diagnostic, tratament Complicatiile cirozei hepatice Gastroenterologie Simptome in bolile digestive

De ce faci ascita

Dr Ditoiu Alecse Valerian, Clinica Sante Bucuresti, hepatolog cu 30 de ani de experienta la  spitalul Fundeni

Ce este ascita (lichidul din abdomen, burta)?

Ascita reprezinta acumularea de lichid in abdomen (burta), mai mult decat in mod normal.

In mod normal orice om sanatos are in abdomen cca 0,5l lichid de ascita, care ajuta la “ungerea” intestinelor

Cum arata un pacient cu ascita?ascita

In functie de cantitatea de lichid pe care o are in abdomen, acesta se poate mari de volum, dar in cazul cantitatilor mici de lichid si a pacientilor obezi acumularea de lichid nu este totdeuna remarcata de pacient.

Am vazut un pacient de la care am extras 10l de ascita, si care nu avea decat crestere in greutate, pusa de el pe seama ingrasarii, nu avea alt simptom.

Cine are risc sa faca acita?

Este bine sa stim ce persoane au riscul aparitiei a ascitei, pentru le urmari evolutia.

Riscul de a face ascita este mai frecvent la urmatoarele persoane:

  • Persoanele cu virus hepatitic B sau C
  • Bautorii de alcool
  • Pacientii cu obezitate (au risc sa faca ciroza) vezi aici
  • Pacienti care au lucrat cu substante toxice
  • Persoane cu insuficienta cardiaca
  • Persoane operate de cancer
  • Persoane cu boli de rinichi insotite de edeme

Din ce cauza apare ascita?

  • Cea mai frecventa cauza de ascita este ciroza hepatica
  • Alte cauze de ascita :
    • Cancer abdominal -orice organ abdominal cu cancer poate da ascita, la fel cancerele genitale sau metastazele in abdomen a unor cancere localizate in alta parte
    • Boli de rinichi (sindromul nefrotic)
    • Boli de inima (insuficienta cardiaca)
    • Inflamatii (lupus, boli genitale la femeie)
    • Infectii (tuberculoza, peritonite netuberculoase, SIDA sau ciuperci – micoze)).
    • Sindromul Budd-Chiari
    • Pericardita constrictiva
    • Hipotiroidie
    • Pancreatita acuta
    • Pseudomixomatoza peritoneala (PMP)
    • Vasculite cu prindere peritoneala
    • Ascita sanguinolenta poate fi data de ruperea unui organ abdominal (ficat, splina, sarcina extrauterina, etc)
    • Malnutritie severa cu retinere generalizata de lichide (anasarca)
    • Pierderi de proteine pe cale digestiva (enteropatii cu pierdere de proteine)
    • Peritonita eozinofilica
    • Granulomatoza peritoneala

In peste 80% din cazuri ascita este data de ciroza, urmata de insuficienta cardiaca (3%) si cancer (3%).

Mecanismele prin care apare ascita (lichidul in abdomen)

In principiu mecanismele prin care poate sa apara ascita sunt:

  • Ascita prin cresterea presiunii in vasele peritoneului, care duce la iesirea apei din vase – asa se intampla in insuficienta cardiaca, pericardita constrictiva si ciroza
  • Ascita prin scaderea cantitatii de proteine din vase, ele avand rol de a retine apa in vase – acest mecanism este intalnit in ciroza hepatica si sindromul nefrotic
  • Ascita datorita inflamatiei peritoneului, duce la cresterea permeabilitatii vaselor peritonerale, ele pierzand apa – asa se intampla in vasculite, lupus, cancere,  infectii.

Ce trebuie sa faci cand ai ascita?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru o boala de ficat cu lichid?

In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.

Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul  curant – bolnavi diferiti cu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.regim colon

Am greata de mult timp, fac tratament de pesteun an si nu am nici o ameliorare, este posibil, de ce?

Pentru ca o boala sa se amelioreze trebuie sa existe mai multi factori care tin de medic, dar si de bolnav

  • trebuie ca diagnosticul sa fie corect
  • trebuie ca tratamentul si regimul alimentar sa fie personalizate
  • trebuie ca organismul sa aiba suficiente resurse pentru a suporta tratamentul si pentru a raspunde la tratament (multe tratamente nu pot fi administrate sau se pot administra doar in doze mici, datorita unor caracteristici ale organismului
  • bolnavul trebuie sa respecte indicatiile de regim si tratament date de medicul sau curant
  • bolnavul trebuie sa aiba rabdare, deoarece majoritatea bolilor nu se vindeca pe loc, si este necesar de obicei un regim si un tratament de mai lunga durata (de exemplu, acum si o simpla gastrita necesita un regim si un tratament de doua-trei luni, pe care multi bolnavi nu le respecta)

Daca nu aveti unde sa mergeti sau sunteti din zona de sud a tarii, puteti face o programare aici, dar , din cauza solicitarilor numeroase perioada de asteptare in acest moment este de 3-4 saptamani

Exista greata din cauza problemelor cu capul?

Greata de origine centrala provine din cap, deci poti avea greata daca ai … probleme cu capul cum spuneti dvs

Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, deoarece amanarea lamuririi unei situatii medicale poate face tratamentul ineficient. Daca mergi la mecanic nu cand ti-a crapat motorul ci cand vezi ca a picat putin ulei pe jos, nu vad de ce nu ai avea aceeasi grija fata de propriul organism, ale carui piese nu se inlocuiesc si, uneori nici nu se pot repara complet

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Despre mine
   Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, se paote face programare telefonica la 0758751841 sau prin click pe programari de pe  ecranul telefonului mobil

 

 

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

2 comentarii

  1. Bacaran Luminița spune:

    Băiatul meu de 27 ani are ascita. Ce provoacă această ascita?

    1. Sunt câteva zeci de cauze de ascita, căutați pe site, am câteva articole pe aceasta tema

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *