Pancreasul si bolile sale Pancreatita

Despre pancreatita cronica

Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog – hepatolog  Bucuresti

Chronic pancreatitis (engl)

Cum apare pancreatita cronicapancreatita-cronica

Pancreatita cronica apare ca urmare a distrugerii unor zone de tesut pancreatic (prin cauzele descrise mai jos).

Datorita acestui fapt,  scade cantitatea de enzime si uneori si hormoni, digestia nu se mai produce complet, iar substantele nutritive se pierd prima materiile fecale, ducand la denutritia organismului; lipsa hormonilor pancreatice poate genera diabet zaharat.

Pancreatita cronica, cauze

Poate  face o pancreatita cronica  o persoana care are ca factori de risc urmatoarele situatii:

 • Episoade anterioare  repetate de pancreatita acuta
 • Alcolismul (peste 70% din cazuri)
 • Trigliceride crescute
 • Hiperparatiroidismul
 • Unele medicamente
 • Litiaza biliara (pietre la fiere)
 • Litiaza pancreatica
 • Obezitatea
 • Malformatii pancreatice (pancreasum divisum)
 • Tulburari autoimune
 • Interventii chirurgicale pe tubul digestiv

Complicatiile pancreatitei cronice

Cele mai frecvente complicatii ale pancreatitei cronice sunt

 • Denutritia – scadere in greutate masiva
 • Chiste sau pseudochiste pancreatice, care uneori se rup si  dau ascita, trebuie operate
 • Pseudoanevrisme arteriale
 • Abcesul pancreatic
 • Cresterea glicemiei sau  chiar diabet zaharat (58% dintre cei cu pancreatita cronica au si diabet zaharat)
 • Scaderea rezistentei oaselor (osteomalacie) cu posibilitatea aparitiei fracturilor
 • Cancerul de pancreas
 • Stenoza canalului biliar comun
 • Obstructia venei porte sau splenice

Pancreatita cronica forum

Tatal meu acuza de aprox. 5 ani dureri in capul pieptului, motiv pentru care am inceput sa mergem la doctori. Credeti ca poate fi o prancreatita?

Este imposibil de spus daca durerile sunt date de o pancreatita sau de alte numeroase boli care dau aceeleasi simptome.

Sunt internat in spital cu pancreatita cronica, si mi se face tratament cu medicamente. Credeti ca este mai bine sa ma operez?Pot rezolva medicamentele problema mea? Multumesc

Teoretic majoritatea bolnavilor cu pancreatita nu se opereaza, deci este posibil ca tratamentul dvs sa fie ales corect.

Acum 5 luni am facut un RMN (din cauza durerilor de stomac), si mi s-a gasit pancreas cu dimenisuni normale, fara semne de pancreatita acuta, fara edem/colectii peripancreatice. Plaja lezionala pseudotumorala de 17/16 mm in sectiunea axiala si 25 mm in ac cranio-caudal, bine delimitata, logalizata pe marginea inferioasa a procesului uncinat, ce apare in izosemnal T2 si T1. Aspectul sugereaza cel mai probabil o zona de pancreatita cronica. Monitorizare RMN la 3 luni. Ce credeti ca poate fi?

Corect este sa va sfatuiti cu medicii care va ingrijesc si au toate datele problemei dvs de sanatate.

Eu, avand doar o mica parte din informatii, am riscul mare sa va sfatuiesc gresit.

Mama are o pancreatita cronica, am fost la 3 medici chirurgi. 2 dintre ei au spus ca nu e caz de operatie Cat de grava este situatia? Care sunt riscurile ca odata deschisa, totul se se extinda foarte repede la celelalte organe? Cat dureaza operatia? Care sunt riscurile ca el sa cedeze in operatie?

Este evident ca nu adresati aceste intrebari cui trebuie. Raspunsurile le au medicii care au in grija pacienta si deci au toate informatiile necesare judecarii corecte a cazului respectiv

Ce trebuie sa faci cand ai pancreatita cronica?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

La un examen  CT mi s-a spus ca am un nodul nativ izo-hipodens, hipocaptant  localizat intracefalic pancreatic, coada de pancreas fara modificari. Imagini de adenopatii mezenterico-celiace si perigastice cu dimensiuni de 12 mm. Imi puteti spune ce poate fi? Multumesc

Diagnosticul unei boli se pune adunand informatii din discutia cu bolnavul, examinarea bolnavului , analizele de laborator si imagini din diferite explorari.

Doar pe baza unui singur element nu se poate pune un diagnostic cert, iar o supozitie de diagnostic nu va ajuta in nici un fel. mergeti la un gastroenteorlog bun din zona dvs pentru o evaluare corecta, standard.

Am dureri de burta in zona pancreasului, scad in greutate, mi s-a spuns ce poate fi vorba de pancreas, fac tratament de mult timp si totusi nu mi se pare ca este bine, de ce?

Pentru ca o boala sa se amelioreze trebuie sa existe mai multi factori care tin de medic, dar si de bolnav

 • trebuie ca diagnosticul sa fie corect
 • trebuie ca tratamentul si regimul alimentar sa fie personalizate
 • trebuie ca organismul sa aiba suficiente resurse pentru a suporta tratamentul si pentru a raspunde la tratament (multe tratamente nu pot fi administrate sau se pot administra doar in doze mici, datorita unor caracteristici ale organismului
 • bolnavul trebuie sa respecte indicatiile de regim si tratament date de medicul sau curant
 • bolnavul trebuie sa aiba rabdare, deoarece majoritatea bolilor nu se vindeca pe loc, si este necesar de obicei un regim si un tratament de mai lunga durata (de exemplu, acum si o simpla gastrita necesita un regim si un tratament de doua-trei luni, pe care multi bolnavi nu le respecta)

Daca nu aveti unde sa mergeti sau sunteti din zona de sud a tarii, puteti face o programare aici, dar , din cauza solicitarilor numeroase perioada de asteptare in acest moment este de 3-4 saptamani

Care este cel mai bun tratament si regim pentru pancreas?

Teoretic nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala.

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Daca datele de pe site nu v-au lamurit, si doriti o programare la un consult medical, il puteti solicita aici
Despre mine
   Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina , medicii rezidenti si specialisti (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital).
Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea din pacate in acest moment programarile sunt la 20-25 zile de la solicitare, si inteleg ca unii nu pot astepta atat de mult. De aceea, daca situatia dvs de sanatate pare grava, ar fi bine sa aveti o evaluare medicala, cel putuin preliminara cat mai rapida. Daca insa aveti timp sa asteptati sau nu aveti situatia medicala lamurita si doriti sa veniti la consult pentru o a doua opinie medicala si aveti  nevoie  de experienta mea, telefonul 0758 751 841 va sta la dispozitie pentru programari, secretara raspunde pe loc (este secretara care face programari doar pentru mine)

 

 

 

 

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *