Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic gastroenterolog Bucuresti
Localizarea si functiile pancreasului reprezinta un subiect destul de cautat de persoanele interesate de problemele gastroenterologice.
Localizarea si functiile pancreasului
Unde se afla pancreasul?
Localizarea pancreasului este in zona mijlocie a abdomenului, transversal deasupra ombilicului. Capul pancreasului este situat in apropierea duodenului si stomacului., prin el trecand canalul pe care se varsa bila, de aceea in cancerul capului de pancreas apare icterul prin ingustarea canalului mentionat (canalul coledoc).
Care sunt functiile pancreasului?
Pancreasul are doua roluri principale:
- Secretie de enzime necesare digestiei intestinale, cele mai importante enzime secreate de pancreas fiind urmatoarele:
- Lipaza, este o enzima necesara pentru digestia lipidelor (grasimilor) impreuna cu bila secretata de ficat – vezi schema; grasimile (trigliceridele) sunt digerate in monogliceride si acizi frasi care pot fi folosit de organism; in lipsa acestei enzime, scaunul este grasos, nu se absorb vitaminele liposolubile (solubile in grasimi), iar pacientul are diaree.
- Amilaza,este o nezima necesara pentru digestia glucidelor (carbohidratilor) inceputa in cavitatea bucala; in lipsa amilazei pancreatice pacientu lare diaree prin lipsa digestiei carbohidratilor
- Proteazele (tripsina si chemotripsina), necesara pentru digestia proteinelor din alimente inceputa din stomac, dar si pentru distrugerea bacteriilor si parazitilor intestinali; in lipsa enzimei, proteinele nu se digera complet, apar substante toxice care pot da intoleranta alimentara, aleggii, si creste riscul aparitiei infectiilor intestinale. Proteazele pancreatice sunt secretate inactive in pancreas sub forma de chemotripsinogen si tripsinogen (daca ar fi active, ar digera pancreasul), ele fiind ulterior activate sub influenta altor substante (enterokinaza)- vezi schema
- Alte enzime secretate de pancres sunt ribonucleaza, deoxiribonucleaza, gelatinaza si elastaza
- Secretie de bicarbonat si apa, necesare neutralizarii aciditatii sucului gastric
- Secretie de substante care regleaza glicemia (insulina si glucagonul)
FORUM
se pare ca am ceva la pancreas, consum alcool, care sunt simptomele de pancreatita? Multumesc
Aveti alaturat cele mai frecvente simptome de pancreatita cronica
Am dureri de burta, scad in greutate, mi s-a spuns ce poate fi vorba de pancreas, fac tratament de mult timp si totusi nu mi se pare ca este bine, de ce?
Pentru ca o boala sa se amelioreze trebuie sa existe mai multi factori care tin de medic, dar si de bolnav
- trebuie ca diagnosticul sa fie corect
- trebuie ca tratamentul si regimul alimentar sa fie personalizate
- trebuie ca organismul sa aiba suficiente resurse pentru a suporta tratamentul si pentru a raspunde la tratament (multe tratamente nu pot fi administrate sau se pot administra doar in doze mici, datorita unor caracteristici ale organismului
- bolnavul trebuie sa respecte indicatiile de regim si tratament date de medicul sau curant
- bolnavul trebuie sa aiba rabdare, deoarece majoritatea bolilor nu se vindeca pe loc, si este necesar de obicei un regim si un tratament de mai lunga durata (de exemplu, acum si o simpla gastrita necesita un regim si un tratament de doua-trei luni, pe care multi bolnavi nu le respecta)
Daca nu aveti unde sa mergeti sau sunteti din zona de sud a tarii, puteti face o programare aici, dar , din cauza solicitarilor numeroase perioada de asteptare in acest moment este de 3-4 saptamani
Care este cel mai bun tratament si regim pentru pancreas?
Teoretic nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala.
Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.
Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.Unde lucrez acum?In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.Ce bolnavi vin la consultatii?Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 20-25 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, telefounl 0758 751 841 va sta la dispozitie pentru programari