Boli de fiere, simptome, diagnostic Regimuri alimentare

Regim pentru fiere

Dr Ditoiu Alecse Valerian, gastroenterolog  Bucuresti

Regimul alimentar este o preocupare importanta a pacientilor (cel putin a pacientilor mei), mai importanta chiar decat tratamentul cu medicamente.

Frecvent trebuie sa dau indicatii de regim pacientilor cu boli de fiere, si cred ca acestea va pot fi utile si dvs.

Scopul regimului alimentar in bolile de fiere

  1. Impiedicarea aparitiei sau cresterii calculilor (pietrelor)
  2. Favorizarea evacuarii bilei – in cazul veziculei biliare lenese -(bila care stagneaza in vezicula biliara favorizeaza aparitia pietrelor)
  3. Impiedicarea contractiilor violente – in cazul veziculei biliare prea „nervoase”
  4. Impiedicarea aparitiei durerilor si celorlalte simptome datorate proastei functionari a fierii
  5. Prevenirea aparitiei altor complicatii sau simptome datorate proastei functionari a fierii (greata, gust amar, dureri, diaree, denutritie, etc)

Alimente contraindicate in bolile de fiere

In principiu in majoritatea bolilor de fiere trebuie sa fie evitate unele alimente mai greu suportate de organism(dr Ditoiu):

  1. Supe si ciorbe grase sau condimentate
  2. Ciorba de burta
  3. Tocanite prajite
  4. Prajeli (oua, carne, ceapa, cartofi)
  5. Tocaturi (chiftelute, mici, carnati)
  6. Mezeluri grase
  7. Afumaturi
  8. Condimente
  9. Fasole, varza, sarmale, muraturi
  10. Maioneze
  11. Salata de vinete, boeuf
  12. Ciocolata, cacao
  13. Smantana, unt, lapte gras, branzeturi grase
  14. Grasimi de orice fel (porc, rata, gasca, oaie)
  15. Bauturi alcoolice tari sau gazoase
  16. Prajituri cu frisca sau oua

Cat se tine regimul alimentar?

Recomandam ca in principiu regimul alimentar sa se tina in perioadele cu simptome, dar grasimile de orice fel ar trebui evitate permanent.

Personalizarea regimului alimentar in bolile de fiere

Aceste indicatii de regim sunt generale, care pot sa nu se potriveasca unui caz particular. Indicatii personalizate pentru o anumita persoana poate da doar medicul curant.

Regimul alimentar nu este acelasi pentru orice persoana suferinda de fiere

Fiecare persoana care este „consultata”, primeste un sfat medical pe internet, are pretentia ca acest sfat sa fie „personalizat” sa i se adreseze exclusiv lui, sa nu fie un raspuns standard, „automat”. Acest lucru este practic imposibil, deoarece medicul care ii da sfatul nu are datele necesare pentru a da o indicatie „personalizata”, deci da tot un sfat teoretic (dr Ditoiu).

Si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat – in orice boala- , iar aceasta personalizare nu se poate face decat stiind direct pacientul, cu.. bunele si relele lui (medicale).

In cazul bolilor de fiere, regimul de mai sus este teoretic, dar pacientul poate observa daca:

  1. Suporta unele dintre alimentele contraindicate
  2. Nu suporta unele dintre alimentele care nu figureaza in lista de mai sus.
  3. In anumite perioade suporta unele alimente, iar altadata nu le suporta.

In functie de acestea, fiecare dintre dvs poate sa isi faca propriul regim alimentar personalizat, dar cel mai bine o poate face medicul curant

Aveti alaturat un astfel de exemplu

 

Bolile de fiere, simptome diagnostic, tratament

Regimul alimentar in litiaza biliara

FORUM: boli de ficat si fiere

NOTA: Raspunsurile sunt sumare si nu sunt personalizate (nu se refera la cazul dvs) deoarece acest site nu este destinat diagnosticului si evalauarii medicale a cazurilor pe net, ci doar furnizarii de informatii medicale

Inainte de a pune o intrebare cautati singur informatiile dorite pe site cu search de sus si veti gasi foarte probabil informariile postate deja pe site.

Daca doriti o evaluare virtuala a starii dvs de sanatate, simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net.

Evaluarea reala si personalizata a suferintei sau analizelor unei persoane se pot face doar direct de catre medic; pentru aceasta serviciul nostru de programari pentru consult la clinica va sta la dispozitie pe site

Sunt operata de fiere de aproximativ 4 luni dar nu pot sa mananc mai nimic pentru ca fac criza si ma ia numai dimineata pe le 4-5,nu stiu ce sa mai fac m-am operat ca sa scap de dureri si din contra am dureri mai mari.

Daca operatia de fiere a fost facuita FARA SA AVETI PIETRE, este probabil ca simptomele vor persista mult timp, cu sau fara tratament. Regimul poate fi util.Cel mai bine va poate sfatui medicul care v-a operat, si stie cel mai bine problema dvs.

As vrea sa va mai intreb daca fumez in jur de 4 pana la maxim 10 tigari pe zi pot sa fumez sau nu?

De fumat puteti fuma, dar cu riscurile ca boala sa mearga prost.

Am hepatita B C D si HIV, la ce medic sa ma adresez?

De aceste boli se ocupa medicii infectionisti

Daca ma tratati dvs de hepatita B sigur scap de boala?

Nici un medic din lume nu va poate garanta ca scapati sigur de o boala, indiferent de medic, tara sau boala.
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Despre mine   

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *