Sinonime cautate pe net : polipi stomacali, polipi la stomac, polipi pe stomac, polipoza gastrica
Ce sunt polipii gastrici?
Polipii gastrici sunt formatiuni nodulare mai mari sau mai mici crescute la nivelul mucoasei stomacului. Ei sunt relativ frecvent intalniti, iar prin extinderea explorarii endoscopice gastrice diagnosticul este pus mult mai frecvent in prezent (polipii mici fiind mai greu de depistat radiologic).
Polipii pot fi localizati oriunde in stomac, fiind de obicei benigni (necancerosi) in >90% din cazuri.
Ce natura au polipii gastrici?
In marea lor majoritate polipii gastrici nu au natura canceroasa, dar sunt si cazuri cand sunt de la inceput maligni sau se transforma in cancer pe parcursul evolutiei lor.
De obicei polipii gastrici sunt clasificati astfel (dr Ditoiu):
- Polipi fundici- sunt cel mai frecvent intalniti, sunt localizati in zona fundului stomacului (sus), de obicei sunt mici- sub 5mm, si apar unori in familei sau la cei care consuma mult timp medicamente care scad secretia acida a stomacului; daca sunt mai mari de 1cm au risc de a se maligniza si trebuiesc inlaturati
- Polipi hiperplastici de obicei apar la persoanele care au gastrita atrofica data frecvent de Helicobacter; sunt localizati in antrum – la iesirea din stomac- pot fi mai mari decat cei prezentati anterior cauzand probleme la evacuarea alimentelor din stomac; daca sunt mai mari de 2cm au risc de a se canceriza (riscul este de cca 2%) si de aceea trebuiesc inlaturati
- Polipi adenomatosi – apar mai rar, deriva din glandele stomacului, pot fi prezenti la mai multe persoane din familie, iar daca sunt mai mari de 2cm prezinta un risc de transformare maligna de 50%, si se recomanda scoaterea lor (dr Ditoiu)
- Sindroamele polipozice – sunt definite prin prezenta de multipli polipi la nivelul stomacului, riscul de cancerizare fiind mare (15-30%); sunt descrise mai multe tipuri
- Polipoza juvenila
- Sindromul Cronkite-Canada
- Sindromul Peutz-Jeghers
- Boala Cowden
- Polipii inflamatori – reprezinta cca 1% din toti polipii gastrici si uneori pot sangera sau impiedica evacuarea stomacului; nu se transforma in cancer
De ce apar polipii gastrici?
Polipii gastrici sunt mai frecvent intalniti in urmatoarele situatii:
- Varsta: polipii gastrici sunt mai frecvent intalniti la persoane in varsta de peste 50 de ani
- Infectii gastrice – ca de exemplu cea cu Helicobacter Pylori urmata de gastrita apoi polipi
- Predispozitie genetica – ca in cazul polipozei familiale
- Medicamente: utilizarea timp indelungat a medicamentelor care scad aciditatea gastrica, favorizeaza aparitia polipilor in stomac
- Dieta ar putea juca un rol in aparitia polipilor gastrici; se considera ca alimentele afunate, pestele sau carnea sarata si muraturile consumate in exces ar putea favoriza aparitia polipilor gastrici
- Fumatul
- Obezitatea
Simptomele polipilor gastrici
De obicei polipii din stomac nu dau nici un fel de simptome, fiind descoperiti endoscopic frecvent intalmplator, alteori pentru o endoscopie facuta pentru alte motive(dr Ditoiu).
Daca sunt mari, localizati la orificiile de intrare sau iesire din stomac sau daca sangereaza, pot da unele simptome ca:
- Dificultate la inghitirea alimentelor
- Intarzierea evacuarii stomacului eventual cu varsaturi
- Scaune negre
- Anemie
- Senzatie de presiune, durere sau jena in zona stomacului
Polipii gastrici diagnostic
Complicatiile polipilor gastrici
Fiind mici si de obicei benigni, polipii gastrici nu dau complicatii.
Daca sunt mari, numerosi si localizati nefavorabil pot da:
- Obstructia pilorului (orificiul de iesire din stomac) – vezi poza
- Sangerari prin ulcerarea polipilor cu anemie
- Cancerizare
- Metastaze de obicei in ficat
Polipii gastrici tratament
Polipii mici, care sunt in numar redus, au aspect endoscopic asemanator cu mucoasa gastrica sanatoasa, si la biopsie nu se dovedesc a fi cancerosi, nu se trateaza ci doar se urmaresc endoscopic (dr Ditoiu).
Daca exista risc de a se canceriza conform criteriilor de mai sus, ei trebuie sa fie scosi
Polipii mai mari sau care la biopsiei se dovedesc a fi cancerosi trebuiesc scosi pe cale endoscopica sau chirurgicala.
Polipii gastrici pot sa dispara si fara tratament?
Sansa ca polipii din stomac sa dispara fara tratament este foarte mica, rar am vazut astfel de cazuri
Nu stiu daca este bine sa asteptati sa se intample acest lucru, pentru ca situatia se poate agrava
Ce trebuie sa faci cand ai polipi la stomac?
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb.
Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru polipii gastrici?
In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.
Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.
Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul curant – bolnavi diferiti cu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente.
Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie, dar care nu are nici o legatura cu articolul de mai sus, este un simplu exemplu.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare in limita locurilor disponibile.