Boli de ficat- simptome, diagnostic, tratament Ciroza hepatica

Varicele esofagiene, complicatie grava a cirozei hepatice

Dr AV Ditoiu, medic specialist hepatologie si gastroenterologie, spitalul Fundeni, Bucuresti

Ce sunt varicele esofagiene?

In esofag exista vene care fac legatura intre venele ce duc sangele la ficat si o mare vena de langa inima – vena cava inferioara.

In mod normal sangele circula prin aceste vene, care nu se vad la endoscopia digestiva superioara.

De ce apar varicele esofagiene?

Daca presiunea in aceste vene creste, asa cum se intampla in cazul nodulilor din ciroza care fac compresie pe aceste vene, ele se pot umfla sub forma de varice, care se vad la endoscopia digestiva superioara

Tot din aceasta cauza (nodulii cirotici), are loc si marirea splinei in ciroza.

In ce boli apar varice la esofag?

Varicele pot sa apara la esofag in mai multe boli, cele mai frecvente fiind:

  1. Ciroza hepatica – cel mai frecvent
  2. Insuficienta cardiaca
  3. Boala hepatica alcoolica
  4. Schistosomiaza
  5. Sarcoidoza
  6. Tumori/ infiltratii masive ale ficatului
  7. Necroze hepatice acute masive (distrugerea masiva a celulelor ficatului datorata visurusilor, alcoolului, ciupercilor, medicamentelor, autoimuna, etc)
  8. Limfoame ale ficatului si splinei (un fel de leucemii cu stocarea celulelor leucemice in ficat sau splina)
  9. Deficitul de alfa-1-antitripsina (lipsa unei substante, din nastere)
  10. Lipodistrofia congenitala Berardinelli-Seip (stocare de grasime inclusiv in ficat)
  11. Hemocromatoza (stocarea fierului in ficat)
  12. Boala Wilson (tulburarea metabolismului cuprului ci stocarea lui in ficat
  13. Tromboza venooclusiva hepatica
  14. Mucoviscidoza
  15. Sindromul Budd Chiari (astuparea cu cheaguri a unor vene ce merg de la ficat catre inima)
  16. Sindromul Bearn-Kunkel

De obicei pacientii care au varice la esofag au ciroza hepatica, dar varice pot fi si in boli de inima, tumori hepatice mari sau boala alcoolica a ficatului..

In functie de marirea lor, varicele esofagiene se clasifica in 4 grade, cele mai grave fiind cele de gradul 4.

In lipsa tratamentului si a regimului, marimea varicelor esofagiene poate creste progresiv, existand riscul ruperii lor, incident extrem de grav, care poate omora jumatate din cei ce au aceasta problema.

Ce simti cand varicele esofagiene sunt rupte?

Ruperea varicelor esofagiene poate sa dea urmatoarele simptome:

  • Greata
  • Varsaturi cu sange curat, cheaguri sange partial digerat sau total digerat (ca un zat de cafea)
  • Oboseala extrema
  • Transpiratii
  • Ameteli
  • Balonarea partii superioare a abdomenului
  • Durere in capul pieptului
  • Coma – poate apare in formele grave, prin intoxicatia bolnavului cu reziduurile din sangele din tubul digestiv.
  • Evacuarea sangelui prin scaun, ca sange proaspat, partial digerat, cheaguri sau total digerat (melena = scaun „ca pacura”, moale, negru si lucios), apare la mai multe ore de la sangerare, si continua 48 de ore dupa oprirea sangerarii; acesta este timpul de parcurgere a tubului digestiv a materiilor de la stomac pana la rect.

Cum se pune diagnosticul ruperii varicelor esofagiene

Pacientul cu varice esofagiene rupte are de obicei ciroza hepatica cunoscuta, si prezinta unele dintre simptomele de mai sus.Urmarirea acestor pacienti se face de obicei intr-o clinica de gastroenterologie sau de medicina interna. La examinarea bolnavului, medicul constata semnele cirozei, analizele arata modificari ca in ciroza hapatica (anemie, leucocite si trombocite scazute, scaderea colesterolului, protrombinei si albuminei, etc), ecografia poate sa arate marirea splinei, ascita si ficat nodular, dar diagnosticul ruperii varicelor se pune prin endoscopie digestiva superioara

Cum se trateaza varicele esofagiene rupte?

Tratamentul varicelor esofagiene rupte este obligatoriu,se face de obicei intr-o clinica de gastroenterologie sau de medicina interna cu experienta in urmarirea bolnavilor cu citroza,  deoarece riscul de deces este mare, uneori nici tratamentul nefiind eficient, chiar daca este efectuat corect si la timp.

  • Tratament cu medicamente care strang varicele (vasoconstrictoare) si odata cu ele strang si ruptura vasului respectiv
  • Evacuarea sangelui din tubul digestiv pe sonda gastrica sau cu medicamente
  • Transfuzie de sange
  • Tamponarea varicelor cu ajutorul unei sonde cu balonase vezi foto
  • Tratament chirurgical (legarea chirurgicala a varicelor) -se face mai rar astazi, celelalte metode putand rezolva situatia
  • Tratament prin endoscopie digestiva superioara
    • Sclerozarea varicelor cu diferite substante
    • Aplicarea de „agrafe” pe varice (endoclipsuri)
    • Ligatura (bandare) varicelor – cu inele elastice – vezi filmul cu manevra  aici, aceasta manevra se face frecvent , noi o facem de peste 15 ani.

De retinut

  • Riscul de rupere a varicelor esofagiene este cel mai mare in varicele gradul III si IV
  • Intreruperea tratamentul si regimului alimentar, asociat cu consumul de alcool, poate creste riscul de ruptura de varice esofagiene
  • Sansa de supravietuire a unui bolnav cu ciroza hepatica si varice esofagiene rupte este de 50%
  • Riscul de reaparitie a sangerarii este de 5 zile de la ruptura varicelor.
  • Cheagurile de sange varsate de bolnav seamana cu ficatul de aceea exista popular termenul „si-a varsat ficatul”. Ficatul nu poate fi varsat, pentru simplul motiv ca el ar trebui eliminat in stomac printr-un canal (canalul coledoc) de cativa milimetri, lucru imposibil.
  • Desi situatia este extrem de grava, prezentarea rapida intr-un serviciu medical competent, poate salva viata bolnavului, si am avut zeci de asemenea situatii.

Daca ai varice esofagiene rupte mai traiesti?

Sansa teoretica de a scapa cu viata in cazul unui pacient cu ruptura de varice esofagiene, este de cca 50-60% cu tratament corect. Am sute de pacienti in urmarire care au avut mai multe episoade de varice esofagiene rupte si traiesc

Ce regim alimentar trebuie sa tii in caz de varice esofagiene?

Este regimul din ciroza hepatica, teoretic,  dar acest regim trebuie sa il personalizeze pentru dvs medicul gastgroenterolg sau hepatolog .

Varicele esofagiene – FORUM

Tatal meu in varsta de 56 de ani a fost diagnosticat acum 5 ani cu ciroza hepatica.In ultimii ani a fost diagnosticat cu varice esofagiene de gradul IV.Anul acesta i s-a declansat hemoragia esofagiana de doua ori cu toate ca a fost bandat cu inele pe tot esogagul.Ultima hemoragie a inceput la 2 noaptea pe data de 20 februare si din doua in doua min ii tremura piciorul drept. Era palid la fata ,il durea abdomenul si in piept.Dimineata la ora6 a avut un scaun negru lucios.Dupa 2 ore a avut un scaun la fel de colorat dar cu volum mai mare. In jurul orei 17.00 a inceput sa vomite sange cu cheaguri in cantitate foarte mare(aprox. 1 l de sange).De abia atunci am chemat salvarea pentru tatal meu.Dupa 3 zile i S-A OPRIT HEMORAGIA cu ajutorul hemostaticelor si balonaselor.Acum are o anemie f mare si o glicemie peste 2 neexplecabila avand inainte 1 .Ce sfaturi imi dati si ce etape ar trebui sa urmeze pentru a incetini evolutia bolii si chiar regresarea ei.

Fiecare pacient cu o boala cat de putin grava, are un  medic (sau mai multi), care pe baza consultului, a investigatiilor si urmaririi in timp , stiu cazul si ii prevad evolutia, stabilind si un plan de tratament si urmarire. Acest plan este responsabilitatea lor, deoarece ei stiu cel mai bine cazul. Nici un medic din nici o tara nu urmareste pacientii altui medic pe net, sa le recomanda ce sa faca , deoarece nu stie cazul complet, si nu raspunde de acel caz, indiferent de gravitatea lui (mare sau mica). Medicul poate expune pe net date teoretice ale bolii respective, care se pot aplica sau nu (de obicei nu) unui caz particular.

Asta fac si eu pe net: explic unele date medicale, dar nu diagnostichez si tratez pacienti pe net. In cabinet, la spital sau policlinica  fac invers; tratez pacientii mei, nu le explic bolile si simptomele. Sunt lucruri total diferite, cu resposabilitati diferite.

Daca ai varice grad II si ciroza poti zbura cu avionul?

Decizia pe care o ia un medic referitor la ce trebuie sa faca si ce nu are voie sa faca un pacient, se bazeaza pe cunoasterea pacientului; deci, sfatuiti-va cu medicul curant, este responsabilitatea lui (daca se intampla ceva neplacut, cineva isi asuma responsabilitatea

Am un baietel diagnosticat cu cavernom de porta si varice esofagiene gr 2.am citit si am aflat tot ce se poate afla despre boala si stiu ca singura sansa de vindecare completa este o operatie in afara.as dori insa sa va intreb daca la noi in tara exista vreun spital in care sa se fi facut aceasta procedura ,,split liver ,,la un copil de 3 ani?

In Spitalul Fundeni s-a facut si se face transplant tip split liver la copil, nu stiu daca la 3 ani, dar oricum la copil mic; luati legatura cu Centrul de chirurgie digestiva si transplant hepatic Fundeni si ei vor evalua situatia copilului dvs.

Tatal meu in varsta de 69 ani are ciroza hepatica tip c uscata.cam de 3 saptamani a anceput sa faca apa la burta.Azi pentru prima data a varsat mult sange pe nas si pe gura.Scaunul a fost normal momentan.I s-a spus la spital k are hemoragie digestiva.Era foarte constient cand voma.va rog mult sa-mi spune-ti ce trebuie facut an situatia lui si ce sanse de supravietuire are?acum e sub observatia medicului la terapie..

Sansele statistice teoretice de supravietuire intr-o hemoragie din varice sunt de 50% la prima hemoragie, dar practic am avut numerosi pacienti care au supravietuit si dupa a patra hemoragie variceala

Tatal meu (48ani) este internat de 1 saptamana la Fundeni, sectia gastroenterologie si recent a fost supus operatiei de ligatura elastica a varicelor,de asemeni a fostdiagnosticat cu ciroza hepatica,dar stiu ca nu prezenta sangerari.As vrea sa stiu daca acele cercuri raman in organism.Aduna lichid in organism.Toti medici pe unde am fost, au spus ca este de la ficat dar nu-si dau seama de ce,pentru ca citez parerea medicilor “analizele au iesit bine”.Va rog mult daca ati putea sa ma ajutati ca nu mai stiu ce sa fac

Inelele elastice cad dupa un timp si se elimina prin scaun. In ciroza se acumuleaza lichid in mod obisnuit, si nu inteleg  cum medicii nu si-ar da seama de unde este lichidul..  cred ca undeva este o omisiune

Ce trebuie sa faci cand ai ciroza hepatica cu varice esofagiene?

Frecvent diagnosticul de ciroza hepatica poate sa sperie, dar nu trebuie sa fiti nici disperat, si nici nu trebuie sa abandonati  lupta cu boala, insa trebuie neaparat sa fiti in urmarirea unui medic gastroenterolog sau hepatolog obisnuit cu astfel de situatii grave. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog  sau hepatolog cu experienta, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei. Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista. Cautati medicul potrivit pentru a va ajuta, si sunt sanse mari ca boala sa evolueze favorabil

Inapoi la prima pagina cv dr Ditoiu

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *