Dr Ditoiu AV, medic specialist gastroenterolog spital Fundeni Bucuresti
Ce inseamna diaree acuta?
Diareea acuta are durata scurta (cateva zile, pana la o saptamana) si de obicei nu reprezinta de obicei o problema grava de sanatate.
Este bine sau rau daca ai diaree?
Diareea este o reactie a organismului in cele mai multe cazuri utila, o reactie de aparare. Prin diaree, organismul incearca sa elimine din corp unele substante care nu ii convin (virusururi, bacterii, substante toxice, etc), de aceea, aceasta manifestare reprezinta o reactie de aparare a organismului care este utila, deci NU trebuie combatuta cu orice pret. Este bine sa lasati sa se elimine prmele scaune, daca insa, scaunele sunt foarte frecvente si apar manifestari secundare, diareea trebuie combatuta, dar nu cu antidiareice (care practie blocheaza eliminarea scaunului iar ceeace trebuie sa se elimine ramane in corp) ci cu medicamente care sa combata cauza diareei nu efectul.
De ce poti sa faci diaree …din senin?
Orice roman are cateva episoade de diaree trecatoare pe an, in mod normal, cauzate de obicei de unele probleme cu alimentatia.
Cele mai frecvente cauze de diaree in tara noastra sunt
- Gastroenterita infectioasa (virala sau bacteriana) = diareea se insoteste de gretata, varsaturi, febra, care se rezolva in 48-72 de ore
- Diareea toxica – se poate datora substantelor toxice care sunt in alimente, produse de unele bacterii, se insoteste de varsaturisi crampe dureroase abdominale dar nu si de febra, durata este in general de 24 de ore (timpul de eliminare a toxicului)
- Diareea parazitara – poate fi data de Giardia sau Campylobacter, dureaza maximum 3 zile
- Diareea dupa medicamente – antiinflamatorii nesteriodiene, antibiotice, citostatice, medicamente pentru aritmia cardiaca sau tensiunea arteriala, misoprostol, chinidina, colchicina, metoclopramid, motilium, laxative, etc. Vad relativ frecvent (ieri am vazut doi bolnavi) bolnavi cu diaree de mai multe zile sau saptamani dupa ce au inceput sa ia medicamente „puternice” – bolnavul roman are obiceiul sa ia medicamente puternice, neglijand aspectul ca un medicament puternic, are logic si efecte secundare puternice. In multe cazuri este vorba de medicamente forte pentru tratamentul hiperaciditatii gastrice (acidul din stomac omoara microbii din alimente, daca nu ai acid, microbii nu mor si dau diaree), sau medicamente – antibiotice- pentru tratamentul inutil si fara a fi indicat al infectiei cu Helicobacter Pylori
- Diareea osmotica – poate sa apara dupa consumul unor alimente care accelereaza evacuarea intestinului- seminte de dovleac sau floarea soarelui, pere, prune, pepene, lapte, miere, zeama de varza
- SIDA – diareea devine permanenta
- Boli cronice care pot da episoade acute de diaree
- Boli inflamatorii intestinale
- Cancerul de colon
- Colonul iritabil
- Pancreatita
- Asorbtia deficitara a unor substante – lactoza
- Cancerul de pancreas
- Hipertiroidia
- Boala Addison
- Diverticulita colonica
- Litiaza biliara
Diareea acuta – simptome insotitoare
Vedem uneor pacienti cu diaree recenta, care datorita pierderii mari de apa si substante chimice prin scaunele lichide (potasiu, bicarbonat), au simptome de deshidratare:
- Ameteli
- Sete, gura uscata
- Scaderea cantitatii de urina eliminata
- Scaderea fortei musculare cu oboseala accentuata
- Scaderea tensiunii arteriale
- Amorteli musculare, furnicaturi
Este grav sa ai diaree?
O diaree poate fi mai mult sau mai putin grava in functie de unele criterii:
- Durata episodului diareic
- Alte simptome generale asociate
- Simptome abdominale asociate (durere abdominala, varsaturi, scaune cu mucus, sange sau puroi)
- Existenta unor alimente suspecte a fi provocat diareea
- Existenta diareei si la alte persoane din anturaj
Diareea acuta – tratament
Diareea chiar recenta NU se trateaza doar cu regim alimentar , decat in situatiile in care este de scurta durata; in diareea cronica, recomandam ca regimul alimentar sa reprezinte doar o parte a tratamentului acesteia.
Deoarece in majoritatea cazurilor, diareea este de scurta durata, si apare datorita unei alimentatii incorecte (alimente cu microbi, paraziti, substante osmotice sau toxice), regimul alimentar pe care il recomandam poate rezolva situatia.
In cazurile de scaune foarte dese, insotite de varsaturi, sete, ameteli, furnicaturi in muschi, etc, regimul alimentar singur nu rezolva diareea, fiind nevoie de consult medical de gastroenterologie sau boli infectioase.
Diareea acuta regim alimentar
Ce poti sa mananci cand ai diaree?
- Paine prajita
- Branza telemea slaba
- Ceai de menta , frunze de salcam sau ceai antidiareic
- Supa cu mult orez si morcovi
- Banane, kaki, mere coapte
- Sticksuri, grisine, paine prajita
- Telemea, iaurt, branza de vaci
- Carne fripta la gratar (pui, vita)
- Apa plata
Ce nu trebuie sa mananci cand ai diaree?
- legume si fructe crude
- prajeli
- dulciuri
- bauturi gazoase
- alcool de orice fel
- condimente
- lapte dulce
- samantana, unt ,cascaval gras
- grasimi, slanina, costita, carne de porc
- varza, fasole, tocaturi, mici, oua
- ulei, untura, aliemnte uleioase -seminte, nuci, alune
Cat timp se tine regimul in diaree?
Regimul se tine doua – trei zile in cazurile simple, si o saptamana in cazurile cu durata mai lunga.
Daca diareea se prelungeste in timp, este nevoie de consult medical gastroenterologie sau de boli infectioase
Ce trebuie sa faci atunci cand ai diaree prelungita?
Daca aveti diareee mai mult timp nu fiti disperat, dar nici sa neglijati o situatie trenanta uneori grava.
Va spun din experienta de peste 35 de ani pe care o am ca orice situatie medicala poate fi lamurita, iar daca apelezi la un medic competent in timp util ea poate fi si rezolvata, trebuie doar sa cauti specialistul potrivit situatiei respective. Situatiile simple pot fi lamurite practic de orice specialist, iar pentru cele mai … ciudate trebuie apelat la un specialist cu experienta, care a vazut multe in carierea lui,
Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.
Ca sa va lamuriti cum stau lucrurile, mergeti la un gastroenterolog sau infectionist pentru o a doua opinie medicala.
Daca doriti va puteti programa la consult la noi prin mail la programaredrditoiu@yahoo.com – rog mentionati numarul dvs de telefon de contact- prin telefon la 0758 751 841 sau prin formularul de mai jos
[…] pancreasului dau diaree persistenta in […]