Durerea abdominala

Ce trebuie sa faci cand te doare in capul pieptului?

Toracic (chest, pectoral) pain, (engl)

Durerea in piept cauze

Simptom frecvent, durerea toracica anterioara poate avea cauze numeroase:

  1. Boli de esofag
    • Caracteristicile durerii; durerea este accentuata de inghitirea alimentelor, eventual de culcatul cu stomacul plin (dupa masa)
    • Cauze de durere esofagiana: esofagita, cancer, reflux gastroesofagian, rupturi de esofag, inghitire de caustice
  2. Boli de inima
    • Caracteristicile durerii: durerea apare la efort si se calmeaza la repaus (daca nu este un infarct, cand durerea NU se calmeaza la repaus), poate fi insotita de plapitatii
    • Cauze cardiace de durere toracica: criza anginoasa, infarct, tulburari de ritm ale inimii; in schema aveti zonele unde merge durerea de esofag si inima (procentual)
  3. Boli de torace:
    • Zona zoster toracica
    • Nevralgie intercostala
    • Fracturi costale
    • Metastaze in oasele toracelui
    • Reumatism de diferite tipuri
    • Dureri musculare (febra miusculara, boli musculare)
  4. Disectie (rupere) de aorta
  5. Pneumonie
  6. Pleurezie (lichid la plaman)
  7. Pericardita (lichid la inima)
  8. Pneumotorax (aer in pleura)
  9. Embolie pulmonara
  10. Tumori de san
  11. Probleme cu coloana vertebrala (hernie de disc, spondiloza, etc)
  12. Intoxicatii cu plumb
  13. Isterie, atac de panica
  14. Durere iradiata din zonele vecine (abdomen) -inpancreatita acuta, perforarea unui organ cu peritonita, etc

Ce trebuie sa faci cand ai durere in piept (toracica) ?

In principiu, orice durere de torace, daca este prelungita sau repetata, trebuie sa fie urmata de consult la medicul internist sau de familie.

Exista situatii cand o durere in piept poate necesita consult medical DE URGENTA:

  1. Durere aparuta la un bolnav de inima
  2. Durere prelungita, insotita de palpitatii sau lipsa de aer.
  3. Durere prelungita insotita de ameteli sau greata
  4. Durere insotita de tuse repetata sa cu expectoratie cu sange
  5. Durere la o persoana in varsta
  6. Durere accentuata de respiratie sau tuse
  7. Durere cu febra mare
  8. Durere cu pierderea constientei, lesin, transpiratii, ameteli, scaderea tensiunii arteriale

Analize pentru durere in piept

Pentru diagnosticul cauzei unei dureri in piept este extrem de important de stiur:

  • Localizarea exacta a durerii
  • Conditiile in care apare durerea (efort, repaus, respiratie, alimentatie, etc)
  • Unde iradiaza (merge) durerea
  • Durata durerii
  • Conditiile in care se amelioreaza durerea(repaus,alimente, medicamente, oxigen, etc)
  • Cat de puternica este durerea (aveti alaturat o scala a durerii in piept)
  • Ce alte simptome insotesc durerea din piept (greata, dificultati in respiratie, palpitatii, ameteli, febra, etc)

Medicul curant se poate orienta relativ usor cu privire la organul care da durerea, si in mare masura si referitor la cauza durerii, fara nici un fel de explorare.

Deseori sunt totusi necesare unele explorari, pentru a sti EXACT cauza durerii, si astfel ce trebuie facut mai departe

  1. Electrocardiograma
  2. Radiografie sau CT de torace
  3. Examene de sange pentru suspiciunea de infarct
  4. Ecografie cardiaca ( de inima)
  5. Endoscopie digestiva superioara

Durerea in piept – forum:

1.Am o durere in zona inimii, sa fie ceva grav? Sa merg la doctor?

Nu-mi pot da seama de gravitatea durerii pe baza celor spune se dvs, nu strica sa mergeti la doctor..

2. Simt ca nu primesc destul aer si inima incepe sa imi bata mai repede, seara , ma doare in spate, in zona plaminilor, am ameteli , intepaturi inzona claviculei si gitului, imi simt ganglionii putin inflamati , ma doare in partea stinga sub torace, ma simt balonata mi-e greata , ce sfat imi dati?

Sa mergeti la medicul dvs pentru inceput, iar el evaluand situatia dupa consult, va decide in consecinta

3.Am o durere in piept dimineata dupa masa, sa fie e la inima?

Cititi ce scrie in articolul de sus, este scris special pentru dvs

Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

 

Despre mine   

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *