Durerea abdominala Gastroenterologie Pancreasul si bolile sale Simptome in bolile digestive

Durerea de abdomen in stanga

Dr Ditoiu Alecse Valerian, Clinica Sante Bucuresti, gastroenterolog hepatolog cu 30 de ani de experienta la  spitalul Fundeni

Durerile abdominala  – numite frecvent de catre pacienti si dureri de stomac-sunt frecvente, si in functie de durata, localizare si simptomele care le insotesc, semnificatia lor poate fi grava sau mai putin grava

Cuprinsul articolului

 1. Impartirea anatomica a abdomenului

  Organele abdominale 2

 2. Despre durerile din partea stanga
  1. Durerile din stanga sus
  2. Durerrile din stanga lateral
  3. Durerile din stanga jos
 3. Ce trebuie sa faci cand ai dureri abdominale localizate in stanga?
 4. Durerile abdominale forum

Organele din burta

Cele mai importante organe localizate in abdomen sunt ficatul, fierea, pancreasul, stomacul, splina, intestinul subtire si gros, ovarele, uterul, rinichii si vesica urinara, unele vase de sange , ganglioni limfatici si nervi.

Impartirea anatomica a abdomenului

Partea stanga a abdomenului cuprinde – de sus in jos urmatoarele zone si organe:

 • -Stanga sus = hipocondrul stang, unde sunt localizate splina, coada pancreasului, o parte din colon si cauzele-durerilor-abdominalerinichiul stang
 • – Stanga la mijloc = flanc, unde se afla colonul descendent si ureterul stang
 • – Stanga jos = fosa iliaca, unde se afla coonul sigmoid, ovarul si ureterul

Despre durerile din partea stanga a abdomenului (burtii)

In functie de localizarea durerilor abdominale, aceastea pot fi impartite in urmatoarele zone

Dureri abdominale in stanga sus

Sunt durerile din hipocondraul stang (stanga sus), in aceasta zona fiind localizate urmatoarele organe

 • Splina – doare rar, in caz de tumori sau boli de sange sau lovituri, ciroza
 • Coada pancreasului poate da dureri in tumori
 • Rinichiul stang- durerea este in spate si poate ajunge in hipocondrul drept
 • Unghiul stang al intestinului gros (colon) – durerea poate fi insotita de balonare, constipatie sau diaree, scaune cu sange

Durerile din stanga lateral

Sunt durerile din flancul stang (stanga lateral), unde sunt localizate urmatoarele organe:

 • Colonul (intestinul gros) descendent- durerea are aceleasi caracteristici ca mai sus
 • Ureterul stang-durere cu tulburari de urinat, urin tulburi, rosii

Durerile din stanga jos

Durerile din fosa iliaca stanga (stanga jos) pot fi date de bolile urmatoarelor organe :

 • Boli de perete abdominal – hernie, zona  zoster
 • Boli de colon sigmoid – durerea este asociata cu diaree/constipatie, balonare in zona, scaune cu sange
 • Boli de ovar stang- durere mare, eventual febra, tulburari de ciclu
 • Boli de ureter stang – vezi mai sus caracteristicile durerii
 • Adenopatii din zona respectiva
 • Probleme ale articulatiei coxofemurale stangi

Localizarea unei dureri in una din zonele mentionate, nu inseamna neaparat ca un organ de acolo da durerea, deoarece exista si deplasari ale organelor

Ce investigatii pot fi necesare cand ai dureri de burta?

Lamurirea cauzelor unor dureri de burta poate fi simpla, complicata si uneori chiar .. imposibila

Daca ,asa cum ar fi normal, ati merge la un consult la un medic gastroenterolog, acesta, dupa anamneza (discutia cu dvs referitoare la simptomele dv) si examinarea dvs, se poate orienta catre un diagnostic probabil, pentru confirmarea diagnosticului putand sa va recomande unele din urmatoarele investigatii (uneori se paote pune diagnosticul doar pe basa anamnezei si examinarii medicale)

 • Analize uzuale de sange
 • Teste de inflamatie generale si inflamatie itnestinala
 • Explorari de scaun
 • Markeri tumorali specificai ai tubului digestiv
 • Ecografie abdominala
 • Endoscopie digestiva superioara
 • Examen CT sau RMN abdominal
 • Radiografie de coloana
 • Scintigrafie osoasa, etc, etc

Dureri de burta forum

Am dureri de burta moderate, in stanga, ce ma sfatuiti? Multumesc

In conditiile aparitiei unei dureri abdominale persistente sau recurente, in mod normal se face un consult la medicul de familie, care daca nu se lamureste, trimite cazul respectiv la gastroenterolog. Date teoretice despre durerile abdominale gasiti pe site, dar ele nu se pot translata direct la un anumit caz, date fiind particularitatile specifice fiecarei persoane.

Am dureri moderate pe care eu le-as numi „de stomac”. Ma doare uneori stomacul in partea de sus, mai ales dimineata. Daca dorm pe partea dreapta ma simt bine, cand ma intorc pe partea stanga, apare durerea insotita de o senzatie de balonare. De multe ori in timpul zilei nu simt durere, dar am senzatia lipsei de aer. Problemele mele mojore de sanatate sunt legate de digestie si lipsa fructelor si a legumelor din alimentatie, plus o problema destul de serioasa, dar nu grava, a coloanei.Va rog sa ma sfatuiti unde sa caut ajutor, pentru medicul de familie e confuz si total pe dinafara problemei.

Faceti un consult la un medic gastroenterolog din zona dvs.

Ce trebuie sa faci cand ai dureri de burta in stanga?

Boala apare de obicei cu mult timp inainte de aparitia simptomelor. De multe ori, inainte de aparitia bolii exista o predispozitie la boala (genetica, obiceiuri de viata, alimentare,infectii, toxice sau altele care pot favoirza boala) si nu se poate spune cand a aparut boala.

De asemenea, nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

In principiu, majoritatea problemelor abdominale nu reprezinta o urgenta medicala, aceleasi simptome pot fi date si de probleme simple si de probleme care se pot complica.

Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi evolutia sa se agraveze, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect.

Daca sunteti in una din situatiile mai sus menttionate, pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru durerile de burta?

In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul  curant – bolnavi diferit icu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.regim colon

Am mereu dureri de BURTA, fac tratament de peste un an  si nu am nici o ameliorare, este posibil, de ce?

Pentru ca o boala sa se amelioreze trebuie sa existe mai multi factori care tin de medic, dar si de bolnav

 • trebuie ca diagnosticul sa fie corect
 • trebuie ca tratamentul si regimul alimentar sa fie personalizate
 • trebuie ca organismul sa aiba suficiente resurse pentru a suporta tratamentul si pentru a raspunde la tratament (multe tratamente nu pot fi administrate sau se pot administra doar in doze mici, datorita unor caracteristici ale organismului
 • bolnavul trebuie sa respecte indicatiile de regim si tratament date de medicul sau curant
 • bolnavul trebuie sa aiba rabdare, deoarece majoritatea bolilor nu se vindeca pe loc, si este necesar de obicei un regim si un tratament de mai lunga durata (de exemplu, acum si o simpla gastrita necesita un regim si un tratament de doua-trei luni, pe care multi bolnavi nu le respecta)
Daca datele de pe site nu v-au lamurit, si doriti o programare la un consult medical, il puteti solicita aici
Despre mine
   Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina , medicii rezidenti si specialisti (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital).
Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea din pacate in acest moment programarile sunt la 20-25 zile de la solicitare, si inteleg ca unii nu pot astepta atat de mult. De aceea, daca situatia dvs de sanatate pare grava, ar fi bine sa aveti o evaluare medicala, cel putuin preliminara cat mai rapida. Daca insa aveti timp sa asteptati sau nu aveti situatia medicala lamurita si doriti sa veniti la consult pentru o a doua opinie medicala si aveti  nevoie  de experienta mea, telefonul 0758 751 841 va sta la dispozitie pentru programari, secretara raspunde pe loc (este secretara care face programari doar pentru mine)

 

 

 

 

 

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

5 comentarii

 1. CE PREȚ AVEȚI PENTRU GASTROENTEROLOGIE?

 2. Turcu Gina Elena spune:

  Buna ziua ! Asi dori sa interb pe Domnul Doctor , de aseară am o durere în stânga mai exact sub piept am și niște balonări ,dar durerea este cam persistenta cu niste înțepături ,eu am și o boala crhon. Depistată acum 2 ani ,ce asi putea sa iau sa nu mai am dureri .va mulțumesc

  1. Trebuie sa va sfatuiti cu medicul dvs, eu nu fac consultatii on line, dar sunt clinic care fac acest lucru, puteti apela si la una dintre ele

   1. Cristea Cristina ana spune:

    Buna ziua.
    Domnul Dr , sotu meu are dureri in partea stângă ,și nu știe nici un doctor ce are , nu ia găsit nimic.
    De o jumate de an are durerea , la lăsat trei luni și acu iar la apucat . Unde as putea sa mă duc cu el . La spital iar fii zis Dr , că presupune că ar avea cancer dar nu știe sigur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *