Bolile colonului Cancerul de colon Diagnosticul bolilor digestive Durerea abdominala Probleme cu scaunul Simptome in bolile digestive

Colonul iritabil doare?

Dr Ditoiu Alecse Valerian, Clinica Sante Bucuresti, gastroenterolog hepatolog cu 30 de ani de experienta la  spitalul Fundeni

Durerea de colon este o formulare mai .. ciudata din punct de vedere  medical, deoarece o durere situata chiar pe traiectul colonului poate sa fie data de colon, dar si de alte numeroase situatii.

Organele din burta

Localizarea  colonului

Colonul este localizat in abdomen. El incepe de la radacina piciorului drept cu cecul, de care este agatat apendicele, urca pana sub coaste (acesta este colonul ascendent), merge apoi traversand partea de sus a abdomenului (acesta este colonul transvers) de unde coboara pe partea stanga a abdomenului (colonul descendent) pana in pelvis (colonul sigmoid – are forma literei S) terminandu-se cu orificiul rectului.

De ce doare colonul?

Colonul are numerosi nervi care ii comanda miscarile prin care amesteca si evacueaza materiile fecale, ii  regleaza secretia, dar are si terminatii nervoase care culeg durerea. In majoritatea cazurilor colonul doare atunci cand diametrul sau creste peste normal, de obicei prin obstructie sau gaze, daca  apar spasme ale musculaturii sale sau daca este iritat sau ranit un nerv din zona colonului. In interiorul colonului nu exista terminatii nervoase care sa culeaga durerea, de aceea o rana in interiorul colonului, o sangerare, o biopsie nu sunt dureroase

Cand te doare colonul?

Dupa cum am spus colonul doare cand este umflat excesiv , spastic sau are un nerv iritat.

Principalele boli ale colonului care pot da dureri sunt:

  • Colonul iritabil
  • Cancerul de colon
  • Bolile inflamatorii intestinale
  • Diverticulii colonului
  • Ocluzia intestinala
  • Infarctul colonului
  • Constipatia severa

Dupa cum vedeti sunt boli simple dar si altele foarte grave care pot da acelasi simptom: durere de colon. Iar in colonul iritabil apar frecvent dureri.

Cum recunosti durerea de colon?

Multi pacienti ma intreaba daca colonul doare in stanga, in dreapta, la palpare sau in spate ? Este foarte greu pentru oricine sa spuna rapid, bazat doar pe simptome ca o durere tine fix de un anumit organ, de accea este foarte greu sa spui despre o durere ca este durere de colon, chiar daca este localizata pe traiectul colonului. Orice organ care doare spontan, poate sa doara si la palpare, in aceasta situatie fiind si colonul.

Sansa unei dureri din zona colonului de a fi data chiar de o boala a colonului este mai mare atunci cand persoana cu durerea respectiva are si scaune cu sange, diaree sau constipatie, balonare sau bolboroseli in burta.

Altfel, durerile colonului pot fi confundate cu numeroase alte cauze de durere sau boli – vezi schema alaturata localizarea durerii in diferite boli

Exista boli de colon fara dureri?

Destul de des bolile colonului nu dau dureri, motiv pentru care sunt diagnosticate in stadii avansate de evolutie.

Cele mai frecvente situatii in care imbolnavirea colonului nu da dureri sunt:

  • Diverticulii colonului necomplicati
  • Tumorile maligne ale colonului in fazele de inceput
  • Polipii colonului
  • Parazitii intestinali
  • Bolile inflamatorii intestinale in fazele de inceput

Ce trebuie sa faci cand te doare colonul?

Din experienta mea, destul de des persoanele cu dureri de colon procedeaza in felul urmator:

  • intai tin un oarecare regim, pentru protejarea colonului
  • daca durerea se mentine, iau diverse medicamente .. poate trece durerea
  • se informeaza despre cauzele durerii respective cautand pe net de obicei urmatoarele
    • colonul doare
    • colonul doare in spate
    • colonul doare in dreapta
    • colonul doare in stanga
    • colonul doare la palpare
    • cancerul de colon doare
    • de ce doare colonul
    • cand te doare colonul
    • unde te doare colonul
    • durerea de colon drept
    • durerea de colon stang
    • www.durerea de colon.ro, etc, etc
  • fac unele explorari ca sa descopere cauza – de obicei ecografie sau CT
  • daca durerea nu trece si nu au lamurit cauza, merg la medic

Ce faci cand ai probleme cu colonul?

Boala apare de obicei cu mult timp inainte de aparitia simptomelor. De multe ori, inainte de aparitia bolii exista o predispozitie la boala (genetica, obiceiuri de viata, alimentare,infectii, toxice sau altele care pot favoirza boala) si nu se poate spune cand a aparut boala.

De asemenea, nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

In principiu, majoritatea problemelor abdominale nu reprezinta o urgenta medicala, aceleasi simptome pot fi date si de probleme simple si de probleme care se pot complica.

Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi evolutia sa se agraveze, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect.

Daca sunteti in una din situatiile mai sus menttionate, pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru o boala digestiva?

In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul  curant – bolnavi diferiti cu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.regim colon

Am mereu dureri de colon, fac tratament de peste un an  si nu am nici o ameliorare, este posibil, de ce?

Pentru ca o boala sa se amelioreze trebuie sa existe mai multi factori care tin de medic, dar si de bolnav

  • trebuie ca diagnosticul sa fie corect
  • trebuie ca tratamentul si regimul alimentar sa fie personalizate
  • trebuie ca organismul sa aiba suficiente resurse pentru a suporta tratamentul si pentru a raspunde la tratament (multe tratamente nu pot fi administrate sau se pot administra doar in doze mici, datorita unor caracteristici ale organismului
  • bolnavul trebuie sa respecte indicatiile de regim si tratament date de medicul sau curant
  • bolnavul trebuie sa aiba rabdare, deoarece majoritatea bolilor nu se vindeca pe loc, si este necesar de obicei un regim si un tratament de mai lunga durata (de exemplu, acum si o simpla gastrita necesita un regim si un tratament de doua-trei luni, pe care multi bolnavi nu le respecta)

Daca nu aveti unde sa mergeti sau sunteti din zona de sud a tarii, puteti face o programare aici, dar , din cauza solicitarilor numeroase perioada de asteptare in acest moment este de 3-4 saptamani

DESPRE MINE

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

9 comentarii

  1. Americanii au descoperit ca sindromul de intestin iritabil nu are nici o legatira cu capul, asa cum se credea.
    Ei au facut o analiza de sange care spune daca ai sau nu sindrom de intestin iritabil.E
    cautati pe Google daca nu credeti.
    Cu stima

    1. De multi ani exista zeci de biomarkeri care cauta sa departajeze colonul iritabil de alte boli, dar, treba este inca in studiu. Mereu apare cate o analiza care incearca acest lucru, anul acesta au aparut doua analize cu aceasta intentie.
      Dovada ca la ultima evaluare a datelor din mai 2016 , criteriile Roma IV NU prevad nici un biomarker in diagnosticul intestinului iritaibl
      Citez
      According to the Rome IV criteria (2), IBS is diagnosed based on the presence of recurrent abdominal
      pain, which must be present for at least one day weekly, with two or more of the following characteristics: a) it
      is associated with defecation; b) it relates to a change in bowel movement frequency; and c) it is linked to a change
      in stool consistency. As per duration requirements, these criteria must have been met for the past three months, and
      symptoms must have had their onset at least six months prior to the diagnosis .
      Deci dupa cum vedeti criteriile de diagnostic pentru intestinul iritabil (IBS) sunt clinice, nu investigatiile de laborator
      Cu stima

  2. Irinel spune:

    Buna dimineata
    Intestinul iritabil are aceleasi simptome cu cancerul de colon, oricie colon iritabil poate sa duca la cancer de colon?

    1. Colonul iritabil nu se transforma in cancer.
      Daca un bolnav cu colon iritabil face cancer, acestea nu au nici o legatura intre ele
      Cu stima

  3. Florin spune:

    Buna ziua, am 37 de ani si in urma cu ceva timp mai exact pe 16 feb 2015, am facut colonoscopie totala in urma simtome de dereglari ale tranzitului,dureri sub coasta si sangerari colorectate.Diagnosticul a fost de syy (colon spastic),de aproape o luna ma confrunt din nou cu aceleasi probleme, constipatie,sangerari si o durere usoara in anus.Va rog sa ma indrumati ce este de facut.Multumesc!

    1. Aveti pe site date generale despre problema mentionata.
      Conform legii (art 32 din Codul medical), recomandarile medicale le poate face medicul doar dupa consult direct al pacientului
      Cu stima

  4. […] Sindromul de intestin iritabil (IBS) este o tulburare a functiei intestinelor, care sunt mai .. nervoase, sa cum un om normal poate fi mai nervos intestinelor, fara a se observa o modificare a structurii organului respectiv nici la endoscopie nici lamicroscop(daca se face o biopsie intestinala). In sindromul de intestin iritabil (numit frecvent si colon iritabil) nu sunt deteriorari vizibile endoscopic la nivelul intestinelor […]

  5. […] Sindromul de intestin iritabil (IBS) este o tulburare a functiei intestinelor, care sunt mai .. nervoase, sa cum un om normal poate fi mai nervos intestinelor, fara a se observa o modificare a structurii organului respectiv nici la endoscopie nici la microscop (daca se face o biopsie intestinala). […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *