Bolile esofagului Cancerul gastric Diagnostice medicale Diagnosticul bolilor digestive

Despre nervii de la stomac

Nervii la stomac

Este o notiunea populara, de fapt “nervii la stomac” definind  o tulburare a functiei stomacului, numita – la fel de popular- “gastrita pe sistem nervos” sau „gastrita pe fond nervos”.

Mentionez ca medicii nu folosesc acest termen (nu exista in tratatele medicale de specialitate) dacat pentru a explica mai .. pe inteles bolnavului starea problemei sale de sanatate.

Snt dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog – hepatolog in Clinica Sante Bucuresti

De fapt ce sunt nervii?

Sistemul nervos este format din celule nervoase (neuroni) localizati in creier si maduva spinarii

Un neuron are un corp   si prelungiri care formeaza de fapt nervii

Aceste prelungiri nervoase ajung peste tot in corp – piele, muschi de sub piele, vase de sange, os, organele interne, etc ,etc). Fiecare organ sau sistem este inervat ( deservit) de o structura nervoasa, de un nerv. O schita sugestiva este alaturata.

Rolurile nervilor sunt in principal doua:

  • de a transmite la structurile pe care le inerveaza comanda de la creier sau maduva spinarii (comanda de miscare, secretie de substante, etc) – nervii motori
  • de a transmite de la organul inervat catre creier sau maduva spinarii informatii culese de receptori despre starea  organului sau sistemului respectiv  = nervii senzitivi (culeg senzatii)

A nu se face confuzia intre termenul medical “inervare” = deservirea unui organ sau sistem de catre o structura nervoasa, si termenul popular “inervare”, care de fapt inseamna enervare, iritare, suparare.

Ce este cu „nervii de la stomac”?

Fiecare persoana reactioneaza in felul ei intr- anumita situatie.

De exemplu intr-o situatie stresanta o persoana transpira, alta tremura, alta devine palida, sau i se racesc extremitatile,sau face tahicardie sau se inroseste, etc

In afara de aceste reactii vizibile, exista si unele reactii ale organelor interne la stres.

In conditii de stres, unele persoane fac hiperaciditate gastrica, care poate da dureri in capul pieptului, eventual greata.

Aceasta este oarecum similara cu expresia a avea” nervi la stomac” , poate insemna a avea stomacul suparat, iritat.

Desi simptomele sugereaza existenta unui ulcer sau gastrita, daca se face o endoscopie digestiva superioara, aceasta este normala.

Situatia este similara cu cea numita „colon iritabil”, unde exista simptomele unei boli de colon, dar colonoscopia este normala. Si aceste persoana pot face ce se poate numi nervi la intestin, care se manifesta in special prin diaree si balonare in conditii de stres.

Endoscopia digestiva si diagnosticul de „nervi la stomac”

Diagnosticul acestei probleme se pune de catre medic pe baza simptomelor aparute in conditii de stres, dar poate fi necesara si endoscopia digestiva superioara care ar trebui sa fie normala (Dr Ditoiu).

Nervii de la stomac, gastrita, ulcer sau cancer gastric?

Medicii nu recomanda sa iti pui singur diagnosticul (nici macar de nervi la stomac), si asta vad zilnic la consultatiile din cabinetul meu din Bucuresti.

Vad destul de des pacienti care vin la mine si imi spun „domnule doctor am venit la dvs pentru ca am .. nu stiu ce boala, am exact simptomele pe care le-ati postat dvs pe net”,

Vad pacienti care si-au pus un diagnostic, si de obicei se sperie, deoarece .. au citit pe net despre simptomele lor, si multi ajumg la concluzia (de obicei incorecta) cau au cancer, dar sunt si altii care au ajuns la concluzia ca nu au mare lucru si cand ajung la mine au diagnostic uneori sever sau faorte sever.

Acest lucru se intampla deoarece simptomele bolilor gastrice sunt asemanatoare, foarte asemanatoare sau chiar identice si se pot confunda chiar si de catre medici cu mai putina experienta.

Simptomele nervilor la stomac sunt asemanatoare cu cele alte altor boli cu care se pot confunda:

Ce situatii declanseaza nervii la stomac?

nervi la stomac

Situatiile care pot declansa simptomele hiperaciditatii sunt mentionate in schita alaturata

Cum se trateaza nervii la stomac?

Tratamentul acestei probleme se face cu sedative, care linistind sistemul nervos, scade hiperaciditatea gastrica si deci si simptomele si. Se pot administra si medicamente care scad secretia gastrica acida (Dr Ditoiu).

Ce regim se tine cand ai nervi la stomac?

Regimul alimentar poate fi util in cazul aparitiei simptomelor, el fiind similar regimului de gastrita sau ulcer.

Forum – nervi la stomac

Ce pot sa fac ca de ceva timp imi suna urechile de numa nu mai suport ma ia cu nervi asi vrea sa va rog sa imi spuneti din ce cauza ca am si o nara inchisa care nu mai circula aieru pe o nara asa cum trebe este dela sinuzita sau sunetu asta din urechi este un fel de stres

Trebuie sa faceti un lucru normal: sa mergeti sa va vada in primul rand medicul dvs de familie, care va va orienta  unde sa va indreptati

Exista nervi la stomac la copii?

Aceste simptome pot sa apara si la copii
Ma doare stomacul de la nervi, ce sa am?

Este posibil sa aveti o hiperaciditate in conditii de stres.

La emotii am o greutate in stomac, pot sa fie nervi la stomac?

Se poate spune si asa.

Am o senzatie de pumn in stomac, ce ar putea fi?

SUnt multe situatii posibile, poate fi de la inima, plaman, stomac sau chiar vasele abdominale

Daca ai nervi la stomac,cat timp trebuie sa ei medicamente antiacide?

Daca aveti simptome de hiperaciditate ocazional, in perioadele de stres, doar in aceste perioade trebuie luate medicamente care scad aciditatea gastrica. Corect ar fi sa mergeti la un medic gastroenterolog sa vada despre ce este vorba, evaluarea pe net a problemelor medicale are un mare grad de eroare, datorita lipsei examinarii pacientului

Ce trebuie sa faci cand ai simptome cu stomacul adica nervi la stomac? Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai problemele acestea?

Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de probleme gastrice este gastroenterologie

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema.

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fare legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru nervi la stomac?

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, avetui alaturat u nastfel de exemplu, fara legatura cu articolul de fata.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate cu media generala zece, sef de promotie pe tara, in prezent medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am si cca 30 de ani de activitate didactica  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medicii rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

De ceva timp imi folosesc experienta  acumulata avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Daca doriti o a doua opinie medicala, puteti face o programare la dr Ditoiu aici

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba programarea se poate face chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare. Lucrand doar in sistemul privat de sanatate, am posibilitatea sa imi adaptez programul in functie de solicitarile pacientilor

 

 

 

 

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *