Hepatita C Hepatita cronica Tratamentul bolilor digestive Tratamentul hepatitei

Tratamentul nou al hepatitei C

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog  Bucuresti

Daca aveti hepatita cu virus C este bine sa stiti urmatoarele:

  • Odata cu introducerea noilor tratamente, sansa de raspuns la tratament a ajuns la peste 95%, deci aproape toti pacientii scapa de virusul C
  • Efectele secundare ale noilor tratamente sunt rare si nu par atat de grave ca cele ale tratamentului nou
  • Exista numeroase alte medicamente in studiu, unele fiind foarte aproape de introducerea in uzul curent

Ce tratamente se pot face in hepatita C?

La sfarsitul lunii noiembrie 2010 cand am inceput acest articol se aflau in diferite stadii de evaluare 93 de noi tipuri de medicamente.

Interferon freeCare sunt avantajele tratamentului actual al hepatitei C ?

Avantajele noilor tratamente  ale hepatitei C sunt numeroase

  • Durata de tratament este mult mai scurta – im medie 12 saptamani
  • Tratamentul se poate aplica si la pacientii cu ciroza hepatica – acest lucru nu era posibil in cazul tratamentului anterior
  • Nu exista limita de varsta in aplicarea tratamentului.
  • Efectele secundare sunt mult mai putine decat in cazul tratamentul anterior

Forum

Am facut tratament  dar nu am raspuns .am terminat tratamentul in urma cu un an .aveam f2 iar viremia la incetarea tratamentului era undeva la 5000. As dori sa stiu daca are rost sa merg la consult pt dosar sau sa mai astept.Va multumesc.

Daca s-ar putea face medicina automat, ar exista siteuri in care se introduc datele medicale si iese recomandarea medicala, dar, din pacate acest lucru nu este posibil. Tinad cont de faptul ca sunteti in urmarirea unui medic hepatolog sau gastroenterolog care v-a prescris si urmarit pe perioada tratamentului, si care stie situatia dve medicala, cred ca cel mai bine ar fi sa va sfatuiti cu el, sau cu alt medic care sa va si consulte inainte de a sti sa dea un sfat competent.

Am auzit ca ati urmarit bolnavi care au facut tratament nou cu medicamente generice, care sunt mai ieftine – se zice ca cca 1500 euro. Cum au evoluat?

Am urmarit mai multi bolnavi care au urmat tratamentul nou cu medicamente generice din India, Bangladesh sau Egipt, si toti s-au vindecat, fara efecte secundare deosebite.

Toti bolnavii cu hepatita cu virus C fac ciroza?

Majoritatea pacientilor cu virusul hepatitei C Nu ajung sa faca ciroza.

Dupa infectia cu virus C, acesta persista in sange 2-14 zile cand si transaminazele cresc, desi majoritatea pacietilor nu su simptome, iar infectia poate trece neobservata in 70-85% din cazuri. Anticorpii impotriva virusului apar dupa 20-150 de zile de la infectie HCV

Daca se urmaresc 100 de pacienti care fac hepatita acuta cu virus C se observa urmatoarea evolutie

  • 25 scapa de virus in primul an de la infectie
  • 2-3 scapa de virus in urmatorii ani – fara tratament
  • Majoritatea celor cu virusul persistent fac hepatita cronica
  • 5-10% din toate cazurile de hepatita cronica cu virus C ajung la ciroza in urmatorii 20 de ani (in medie)

Deci nu toti cei care au hepatita C fac ciroza ci doar o mica parte, majoritatea vindecandu-se prin resursele propriului organism ajutate de noile tratamente antivirale – aveti date aici

Daca ai virusul C ai ajungi sa faci ciroza, cat de repede o faci?

Se considera ca perioada medie de evolutie de la infectia cu virus pana la aparitia cirozei este de 32 de ani daca virusul C a fost luat cand pacientul avea varsta de 20-30 de ani si de numai 16 ani daca pacientul avea peste 40 de ani in momentul infectiei virale. Daca virusul C a fost luat prin transfuzie de sange, evolutia catre ciroza ar putea fi mai rapida.

Evolutia hepatitei C catre ciroza este constanta si progresiva in fiecare an cate putin?

Evolutia hepatitei C catre ciroza- daca apare- nu este lineara, respectiv rata evolutiei catre ciroza nu este constanta in toate cazurile. Sunt cazuri care evolueaza mai repede, altele mai lent sau deloc.

Dar si la un anumit pacient, evolutia este neuniforma, fiind perioade in care evolutia este mai rapida iar in alte perioade evolutia este mai lenta, stationara sau in regresie.

Aceasta evolutie „in salturi” catre ciroza a unui caz anumit este influentata de factori care tin de virus, de sistemul imunitar la pacientului, de tratament sau de asocierea altori factori. Mentionez ca doar 20% dintre bolnavii infectati cu virusul C ajung sa faca ciroza, si doar 1% dintre cei cu virus C mor din cauza unor probleme legate de acest virus.

Exista vre-o influenta a alcoolului asupra evolutiei hepatitei C sau poti sa mai bei cate ceva ocazional?

Alcoolul este o substanta cu potential toxic asupra ficatului

Daca doar alcoolul singur poate duce la ciroza si cancer de ficat, se subintelege sa asocierea alcoolului cu virusul hepatitei C creste riscul si viteza evolutiei catre ciroza.

De aceea, la pacientii cu hepatita cronica cu virus C recomandam abtinerea de la consumul de alcool, sar consumul de alcool sa fie doar ocazional, si maximum un pahar de alcool slab (bere,vin).


Ficatul este organul care stocheaza cea mai mare cantitate de fier din organism, in mod normal. Din intreaga cantitatea de fier din alimentatie, organismul retine 90%, restul se stocheaza in mare parte in ficat.

Persoanele cu hepatita cronica cu virus C au o dificultate in a excreta fierul din ficat, la ei existand riscul de acumulare aici, dar si in sange sau alte organe. Partea proasta a acestei situatii este ca o cantitate mare de fier in ficat, reduce eficienta tratamentului antiviral anterior folosit

De aceea, la acesti pacienti noi recomandam:

  • Sa NU utilizeze suplimente de fier in medicatie
  • Sa nu utilizeze suplimente de vitamina C in medicatie daca nu este nevoie (vitamina C creste absorbtia fierului)
  • Sa evite alimentele bogate in fier – ficatul, carnea rosie de vita sau pui, linte, cereale integrale bogate in fier, oul, fructele uscate, somonul, broccoli, spanac, asparagus, fasole, orez brun, cerealele de la micul dejun, alune, nuci, ton sau sardine in ulei.
  • Sa evite consumul de alcool, care creste absorbtia fierului alimentar
  • Uneori este nevoie de medicamente pentru scaderea fierului din sange sau sangerari repetate

Daca esti gras si ai si virusul C, este o problema, exista o legatura intre obezitate si hepatita cu virus C?

Obezitatea poate duce la ficat gras, acesta poate evolua catre hepatita cronica (steatohepatita), iar aceasta la randul ei catre ciroza hepatica.

Suprapunerea obezitatii peste infectia cu virus C, ca si in cazul alcoolului, creste riscul si viteza evolutiei catre ciroza hepatica.

De aceea, recomand pacientilor mei cu hepatita cu virus C urmatoarele:

  • Regim alimentar cu aport redus de colesterol (ce provine in principal din carne de porc, slanina, piele de pasare, galbenus de ou, samantana, lapte gras, unt, pate, cascaval, mezeluri grase si uscate)
  • Evitarea alcolului, care incarca ficatul cu grasime.
  • Evitarea anticonceptionalelor care pot aduce surplus de grasime in ficat
  • Scaderea in greutate cu 1kg/luna, pana la o greutate convenabila cu urmatorul regim
  • Evitarea sedentarismului
  • Miscare cel putin o ora zilnic in cazul sedentarilor
  • Scaderea cantitatii de alimente consumate la masa de seara
  • Eventual tratament pentru scaderea colesterolului si trigliceridelor din sange (daca este cazul)

Am gasit pe net produsul AHCC plus NAC& BETA GLUCAN, nu sunt adeptul tratamentului dupa ureche, doar va intreb daca e ceva sau nu adevarat, din ceea ce sustine. Mai e un produs numit INTERFERONAT produs de Dacia Plant iarasi am semnul intrebarii?

Nu cunosc aceste preparate, este normal ca cineva care vrea sa vanda ceva, sa ii faca reclama, altfel nu ar vinde. In privinta efectelor pozitive ale preparatelor naturiste si a lipsei efectelor secundare, lucrurile sunt simple. Orice in lume care are o actiune (un efect pozitiv in cazul medicamentelor) are si o contrareactie (efect secundar in cazul medicamentelor) si cu cat actiunea este mai puternica, cu atat si contrareactia (efectul secundar) este mai puternica. Apa are actiune farmacologica nesemnificativa, dar si efect secundar similar, citostaticele (care trebuie sa distruga niste celule foart rezistente) au efecte pozitive puternice, si efecte secundare putenice,  etc.

Efectele pozitive si secundare ale unei substante apar prin actiunea acesteia pe receptorii din organism, pe enzime, pe rinichi sau ficat, si de obicei exista un echilibru intre efectele pozitive si cele secundare: cu cat efectele pozitive sunt mai puternice, cu atat efectele secundare sunt mai puternice. Deci, daca un preparat nu are efecte secundare, este plauzibil sa nu aiba nici efecte pozitive.

Am citit ca in ultimul timp se pare ca, pentru cei cu virus C, cafeaua are efect in scaderea viremiei, fara insa sa se stabileasca precis mecanismul. Este biune sa bei cafea pentru o influenta favorabila in virusul C al cofeinei?

Exista multe substante care ar putea influenta viremia, dar nu cred ca ne putem baza doar pe ele in tratamentul unei infectii virale.

Ce inseamna recadere in tratamentul hepatitei C?

Recaderea (relapse in engleza)este atunci cand viremia este detectabila dupa terminarea tratamentului dupa ce  pacientii au avut viremie nedetectabila  sustinut  in cursul tratamentului.

Am virusul C netratat, si imi caut un gastroenterolog bun pentru ca sa ma urmareasca pot veni la dvs, unde ma pot programa?

Puteti sa va  programati la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Daca ai scapat de virusul C, viremia este nedetectabila, mai ai vre-un risc din acest punct de vedere?

Majoritatea celor care au viremie nedetectabila nu au nici o problema in viitor, dar exista si posibilitatea ca virusul sa ramana in ficat mai mult timp, si de acolo sa se reactiveza, sau chiar sa dea risc de cancer de ficat.

De aceea este necesara urmarirea periodica a acstor persoane

Ce trebuie sa faci cand ai virusul hepatitei C?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist hepatolog sau  gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti probleme gastroenterologice sau hepatologice?

Postez informatii medicale pe mai multe siteuri (hepatite.ro, hepatolog.ro, despreboli.ro. helpme.ro. clinicagastroenterologie.ro), pe youtube (Dr Ditoiu gastroenterolog-hepatolog) , sunt invitat la emisiuni de televiziune (Dr Ditoiu la „Vorbeste lumea„), in ziare (Dr Ditoiu articole in ziare), pe facebook (Dr Ditoiu facebook) , pe alte sitreuri ( pe ele.ro, pe ce se intampla doctore, pe biz , pe eva.ro, pe slideshare,  pe citymaps, pe healthclinic, pe pinterest,, pe waze, etc), si peste tot primesc intrebarea „ce recomandati in aceasta situatie?”

Daca aveti  probleme de specialitate, eu va recomand pentru inceput sa evitati unele alimente care observati ca va deranjeaza

Daca totusi simptomele persista, se agreaveaza ar fi bine sa faceti si un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care sa vada cum stati din punctul  lui de vedere.

O stabilire corecta a situatiei functiei ficatului si tubului digestiv este utila pentru ca indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

  • evaluarea medicala este completa si corecta
  • diagnosticul bolii este precoce (cat mai aproape de debutul bolii)
  • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

Eu la bolnavii pe care ii evaluez fac anamneza completa, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email. Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, si nu aveti unde sa o faceti puteti face o programare sunand la 0758751841. Perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Pana la consult medical (daca programarea este obtinuta uneori mai greu), puteti lua unele masuri pe care le gasiti pe siteurile mele sau cautand pe net ditoiu ..fiere, sau stomac, sau gastrita sau .. hepatita, etc

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate primul pe tara in 1982, cu media generala zece, acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva,

Am cca  40 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in spital, apoi medicina de familie la tara, apoi la Universitatea de Medicina si Farmacia „Carol Davila” si Spitalul Fundeni din Bucuresti si acum in sistemul privat de sanatate din 2019.

Am cca 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si tot 30 de ani in invatamantul medical superior la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala   oferind consultatii de gastroenterologie si hepatologie sau o a doua opinie medicala avand  un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Alti bolnavi vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi bolanvi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare.

Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii.

Solicitarea de programare se paote face si prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu.

Va urez sa fiti sanatosi!

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

7 comentarii

  1. Stoenica Elena spune:

    Bună ziua,mama mea este diagnosticată cu virusul hepatic B +D,a facut tratament antiviral timp de 6 luni, după care i s-a întrerupt deoarece nu a avut efect, poate sa urmeze acest tratament dacă nu are virusul C?

    1. Tratamentul pentru virusul C nu are nici o eficienta pentru virusul B sau D
      Cu stima

      1. Stoenica Elena spune:

        Mulțumesc, dar exista alt fel de tratament ?

          1. Stoenica Elena spune:

            Mulțumesc frumos!

  2. Danu Izabela Anisoara spune:

    Bună seara!!Un tratament ptr ficat fără a face biopsie la ficat se poate?La fibroscan se poate un tratament ptr hepatita cronica virala B?

    1. Poate trebuie biopsie, poate nu, sfatuiti-va cu medicul dvs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *