Boli de ficat- simptome, diagnostic, tratament Cancerul hepatic Hepatita B Hepatita C Hepatita cronica Virusurile hepatitei

Viremia in hepatita b si c, valori si evolutia bolii

Dr Ditoiu AV, medic specialist gastroenterolog spital Fundeni Bucuresti

Viral load (engl)

Ce este viremia, valori

Ce este viremia in hepatita cronica virala?

Viremia reprezinta cantitatea de virusuri existente in sangele pacientului la un anumit moment.

Valorile viremiei se pot exprima in unitati internationale (UI) sau copii la un mililitru de sange.

Cand trebuie sa faci viremia (incarcatura virala), toti trebuie sa ne-o facem?

Determinarea incarcaturii virale pentru virusul hepatitei B trebuie facuta atunci cand ai AgHBs prezent si transaminazele sunt crescute (mai mult de doua ori valoarea superioara a normalului), iar pentru virusul hepatitei C, atunci cand au fost descoperiti Ac VHC. pe parcursul tratamentului, sau pe parcursul evolutiei hepatitei cronice virale, trebuiesc facute determinari ale viremiei cu o anumita periodicitate (vezi mai jos)

Ce inseamna Centaur XP Chemiluminiscenta pentru AgHBs ?

Chemiluminiscenta este o metoda de analiza care utilizeaza unele molecule care genereaza chemiluminiscenta (lumina obtinuta prin reactie chimica).

Care este valoarea .. normala a viremiei?

In mod normal viremia trebuie sa fie nedetectabila.

De ce se spune viremie nedetectabila si nu viremie zero?

Nu se spune viremie zero, deoarece nu exista inca o metoda care sa determine existenta unui singur virus, limita inferioara de detectie a majoritatii metodelor find de ceteva zeci de copii/ml. Deci viremie nedetectabila poate inseamna ca ai un numar de virusuri, dara acesta este mic, si analiza care s-a facut nu ii poate detecta.

Ce inseamna viremia (incarcatura virala) in copii /ml sau ui (unitati internationale)?

Exista mai multe forme de exprimare a viremiei: in log, in copii/ml sau in ui/ml. Practic, daca ai viremia exprimata in UI/ml si vrei sa stii cate copii ai, inmultesti cifra exprimata in UI/ml cu 5.

Cat de mica este viremia (incarcatura virala) in mod normal?

Cea mai mica incarcatura virala este cea nedetectabila. La o persoana sanatoasa, viremia trebuie sa fie nedetectabila.

Cat de mare poate fi viremia (incarcatura virala)? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) mica? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) medie? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) mare?

Cat de mare este viremia in hepatita?
Viremia se poate clasifica in functie de valori in felul urmator

Pentru virusul C:

  • Viremie mica = 200.000- 1.000.000 copii/ml
  • Viremie medie = 1.000.000 – 5.000.000 copii/ml
  • Viremie mare = 5.000.000 – 25.000.000 copii/ml
  • Viremie foarte mare = peste 25.000.000 copii/ml

Pentru virusul B:

  • Viremie mica = 100- 100.000 ui/ml
  • Viremie medie = 100.000 – 10.000.000 ui/ml
  • Viremie mare = 10.000.000 – 100.000.000 ui/ml
  • Viremie foarte mare = peste 1.000.000.000 ui/ml

Valoarea viremiei si riscul de evolutie catre ciroza

Ce importanta are marimea viremiei (mica, medica, mare)? Nu este tot hepatita?

Marimea viremiei este importanta pentru stabilirea urgentei sau non-urgentei tratamentului, pentru evaluarea raspunsului la tratament si a riscului de evolutie a bolii de ficat.

O viremie (incarcatura virala) mica, inseamna o boala usoara, o hepatita usoara?

O viremie mica este de 200.000 – 1.000.000 copii/ml pentru virusul hepatitei C si 100-100.000 ui/ml pentru virusul B si nu poate spune daca boala este usoara sau nu, la inceput sau evoluata. Pentru evaluarea corecta a unei hepatite cu virus B sau C sunt necesare analize suplimentare pe care le gasiti aici

De obicei se considera incarcatura virala mare ce peste 100 de milioane ui/ml

Cu cat ai viremie mai mare cu atat exista risc mai mare sa faci ciroza?

Se pare ca afirmatia dvs este corecta. Mai jos redau un grafic cu relatia dintre incarcatura virala si riscul de a face ciroza in ani.

Viremia si ciroza

Daca ai viremia (incarcatura virala) medie inseamna ca ai o boala medie?

O viremie mare, poate sa insemne o boala mai evoluata, dar nu este obligatoriu

O viremie (incarcatura virala) foarte mare inseamna ciroza?

O viremie foarte mare, poate sa insemne o boala mai evoluata, dar nu este obligatoriu si nu insaeamna ciroza.  Exista si ciroza cu viremie nedetectabila.

Cand trebuie sa faci viremia (incarcatura virala) in timpul tratamentului si de ce?

In principiu, este bine de facut incarcatura virala (viremia) la toate persoanele care sunt descoperite cu Ac VHC sau Ag HBs, indiferent de valoarea transaminazelor; aceasta deoarece nu exista o corelatie liniara intre marimea transaminazelor si marimea viremiei (pot fi viremii mari cu transaminaze normale).

In timpul tratamentului este bine sa se faca viremia in saptamanile 4,12, 24 , 48 si eventual 72 de saptamani de tratament.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare sau foarte mare, este urgent sa faci tratament? Cat de urgent trebuie sa incepi tratamentul in acest caz?

In principiu hepatita cronica (ca majoritatea bolilor cronice) nu reprezinta o urgenta medicala (fata de hepatita acuta sau bolile acute de exemplu).

Totusi, in viremiile de peste 1.000.000 ui/ml si A3 F3, se considera ca este necesara inceperea rapida a tratamentului, aceste cazuri intrand prioritar pentru aprobare la CNAS.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila?

In hepatita cronica cu virus C, viremia nedectabila dupa 6 luni de tratament (sau viremie nedetectabila, care nu a necesitat tratament) este asociata cu vindecarea bolii de ficat, deci nu apare ciroza.

In hepatita cronica cu virus B, viremia nedetectabila poate deveni oricand detectabila, cu riscul de evolutie a hepatitei catre ciroza in medie cam in 10-15 ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) detectabila?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, riscul de evolutie a hepatitei catre ciroza in medie cam in 10-15 ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) mica?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. . Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament. Evolutia este mai lenta si raspunsul la tratament mai bun daca ai incarcatura virala mica.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) medie?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, dintre cei care iau virusul C, 50-85% raman cu virusul si doar 5-25% fac ciroza in urmatorii 25 de ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) mare?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, dintre cei care iau virusul C, 50-85% raman cu virusul si doar 5-25% fac ciroza in urmatorii 25 de ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament. Evolutia este mai rapida si raspunsul la tratament mai prost daca incarcatura virala este mare.

Ce importanta are marimea viremiei (incarcatura virala) in evolutia hepatitei catre ciroza?

Incarcatura virala mare, prezinta risc mai mare de evolutie catre ciroza.

Ce importanta are marimea viremiei (incarcatura virala) in evolutia hepatitei catre cancer de ficat?VIremia si neo hepatic

Incarcatura virala mare, prezinta risc mai mare de evolutie catre cancer de ficat.

Modificarea viremiei cu tratament sau fara tratament

Daca ai viremia mare ,  exista sanse ca viremia (incarcatura virala) sa devina nedetectabila?

Da, dar sunt mai mici decat in cazul viremiei mici.

Daca ai viremia medie ca valori ,exista sanse ca viremia (incarcatura virala) sa devina nedetectabila?

Da, dar sunt mai mici decat in cazul viremiei mici.

Daca ai viremia mica ca valori ,exista sanse ca viremia (incarcatura virala) sa devina nedetectabila?

Da, sansele sunt mai mari decat in cazul viremiilor medii sau mari.

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila, va ramane asa permanent?

In cazul virusului C , poate ramane nedetectabila permanent, in cazul virusului B, exista riscul reactivarii virusului oricand.

Am viremie C nedetectabila, transaminaze normale si ciroza (spune medicul meu). Nu este o greseala? Am ori nu am boala de ficat cu virus C?

Ciroza reprezinta stadiul de “vindecare” a unei boli de ficat (hepatita cronica virala C – sa spunem). In acest stadiu, virusul a fost, a imbolnavit ficatul, ficatul si-a cicatrizat leziunile prin fibroza (ciroza), iar virusul a fost eliminat de sistemul imun (cu sau fara tratament medicamentos). Deci exista posibilitatea cirozei datorate virusului C cu viremie nedetectabila, si transaminaze normale.

Viremia si transmiterea virusului

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila poti transmite virusul partenerului sexual?

In cazul virusului C nu poti transmite virusul daca ai viremie nedetectabila, in cazul virusului B, exista acest risc, dar este foarte mic.

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila poti transmite virusul celor din familei?

In principiu virusul hepatitei B si C nu se transmit in familie decat eventual (rar) partenerului sexual, sau prin aparat de ras sau periuta de dinti (ipotetic) folosite in comun. In cazul virusului C nu poti transmite virusul daca ai viremie nedetectabila, in cazul virusului B, exista acest risc, dar este foarte mic.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mica poti transmite virusul celor din familei?

In principiu virusul hepatitei B si C nu se transmit in familie decat eventual (rar) partenerului sexual, sau prin aparat de ras sau periuta de dinti (ipotetic) folosite in comun. Daca ai viremie mica, exista acest risc, dar este foarte mic

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare poti transmite virusul celor din faamilie?

In principiu virusul hepatitei B si C nu se transmit in familie decat eventual (rar) partenerului sexual, sau prin aparat de ras sau periuta de dinti (ipotetic) folosite in comun. Daca ai viremie mare, exista acest risc, fiind ceva mai mare decat in cazul vireimici mici

Daca ai viremie (incarcatura virala) detectabila poti transmite virusul in timpul sarcinii?

Teoretic poti transmite virusull in timpul sarcinii(viremia nedetectabila NU INSEAMNA viremie zero, deci absenta virusului, ci doar ca metoda nu poate detecta virusul), insa riscul este cu atat mai mic cu cat viremia este mai mica.

Daca faci tratament si viremia (incarcatura virala) nu scade, de ce trebuie sa intrerupi tratamentul?

NU are rost sa iei un medicament care nu este eficient,daca virusul nu este omorat de medicament

Daca faci tratament si viremia (incarcatura virala) nu scade, si trebuie sa intrerupi tratamentul, virusul nu isi reia inmultirea?

Probabil virusul se inmulteste ca si inainte de tratament, deoarece tratamentul oricum nu era eficient

Dupa cat timp de la terminarea tratamentului antiviral se vor face analizele pentru a vedea daca virusul a reaparut?

Analizele se fac dupa 6 luni

Daca virusul nu reapare dupa un numit interval se poate considera ca am scapat definitiv de boala? Care ar fi acest interval de timp?

La virusul C perioada este de 6 luni de la terminarea tratamentului, la virusul B nu exista aceasta situatie (se poate reactiva oricand, datorita persistentei virusului in ficat, chiar daca lipseste din sange).

Ce relatie este intre marimea transaminazelor si marimea viremiei (incarcatura virala) ?

Teoretic exista transaminaze mici sau normale cu virus mult si invers

Ce relatie este intre marimea viremiei (incarcatura virala) si AgHBs?

Teoretic cu cat ai viremie mai mare cu atat AgHBs (determinat cantitativ) este mai mare)

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila, inseamna ca nu ai hepatita cronica?

Poti sa ai hepatita cronica cu viremie nedetectabila, fie ca hepatita are alta cauza, fie ca virusul a dat hepatita cronica si apoi a fost omorat de tratament, iar hepatita a ramas

Daca ai viremie (incarcatura virala) detectabila inseamna ca ai hepatita cronica?

Exista viremie detectabila FARA sa ai si hepatita cronica.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mica, ai hepatita mai usoara?

Nu este o relatie liniara intre marimea viremiei si severitatea hepatitei (deci raspunsul la intrebarea dvs este negativ)

Ce relatie exista intre incarcatura virala si gravitatea bolii de ficat?

Aveti raspunsul mai sus

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare ai hepatita mai grava?

Aveti raspunsul mai sus

Poti sa ai hepatita daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila?

Poti sa ai, aveti raspunsul mai sus

Puteti sa-mi spuneti cat de bolnav sunt dupa valoarea viremiei (incarcatura virala)?

Nu pot sa va spun, gravitatea bolii nu este data doar de valoarea viremiei (exista ciroza hepatica de cauza virala cu viremie nedetectabila)

Puteti sa-mi spuneti cum va evolua boala mea dupa valoarea viremiei (incarcatura virala)?

Teoretic, daca valoarea viremiei scade sub tratament, exista sanse ca evolutia bolii sa fie buna.

Puteti spune daca voi transmite virusului copilului sau sotului daca am viremia (incarcatura virala) mare?

Exista acest risc, care se poate reduce pentru sot daca se vaccineaza penttru virusul B, iar pentru copil sa iau anumite masuri la nastere (sunt postate pe site).

Viremia nedetectabila inseamna vindecarea hepatitei?

Nu inseamna asta, aveti raspunsul mai sus

Care sunt cele mai bune rezultate pe care le pot obtine la viremie (incarcatura virala), in urma tratamemntului antiviral?

Viremie nedetectabila tot timpul.

Care sunt cele mai proaste rezultate pe care le pot obtine la viremie (incarcatura virala), in urma tratamentului antiviral?

Lipsa de scadere sau cresterea viremiei in ciuda tratamentului.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare trebuie sa tii regim strict?

Trebuie sa tii regimul obisnuit ca pentru hepatita (este postat pe site)

Daca ai viremiei mica, (incarcatura virala) poti sa ai un regim alimentar si de viata normal?

Aveti raspunsul mai sus

Cat de mult variaza viremia intr-un an?

Viremia poate varia oricat in functie de zeci de factori, poate fi zero sau un miliard in acelasi an..

Daca ai viremie (incarcatura virala) medie sa consumi alcool?

Poti sa consumi, dar cu riscul de a agrava boala de ficat

Daca ai facut tratament cca trei luni cat ar trebui sa fie viremia?

Ar trebui sa fie nedetectabila – ideal.

Ce anume insemna acesta viremie in corelatie cu boala ? Reprezinta sau este corelata cu catitatea de virusi “liberi” care pot sa infecteze celule hepatice ? Reprezinta sau este corelata cu numarul de celule infectate.

Virusul hepatitei B se inmulteste in celulele ficatului, iar virusul hepatitei C in celeulele ficatului dar si in inele celule din sange.

Exista o relatie intre numarul de virusi din sangele periferic si cel din celule hepatice infectate (de exemplu fiecare celula hepatica infectata cu virusul C “produce” zilnic in medie  50 de virusuri (virioni), adica in total un trilion de virusuri zilnic.  Teoretic, cu cat ai mai multe virusuri cu atat boala poate fi mai serioasa.

Poate sa scada viremia B de la 44000000 la nedetectabila?

Da.

Poate sa scada viremia C de la 1234000 la nedetectabila?

Da

Exista riscul ca o viremie B sau C mare, sa nu scada deloc sub tratament?

Da

Exista riscul ca o viremie mica B sau C sa creasca chiar daca faci trastament ?

Da

Am avut contact cu cineva cu virusul B sau C, cand imi pot face analizele sa vad daca l-am luat?

Dupa cum vedeti in graficul alaturat in cazul infectiei acute pot sa apara urmatoarele modificari:

  • Viremia creste dupa doua saptamani
  • Transaminazele cresc dupa 3 saptamani
  • Icterul si alte simptome apar dupa 4 saptamani
  • Anticorpii IgM apar dupa 4 saptamani si scad rapid. disparand dupa 14 saptamani
  • Anticorpii IgG apar dupa 5 saptamani si persista mul timp

Ce trebuie sa faci cand ai fost descoperit cu un virus de hepatita, unde trebuie sa mergi?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv

Dr Ditoiu Alecse- Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog 0758751841

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina, in prezent gastroenterolog la clinica Sante Bucuresti. Secretariat 0758751841
Peste 37 de ani de experienta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

Articole similare

6 comentarii

  1. Bogdanas M spune:

    Am hepatita B, din pacate am fost urmarit la boli infectioase.. urmarit este un mod de a spune, mi se faceau analize care mi se aruncau in mama pe holul aglomerat unde erau si cei cu SIDA si cu alte boli transimisibile (cred ca am si luat ceva de pe acolo… in fine), iar acum ei spun ca as avea ciroza si ca de fapt ptrebuia sa merg la un gastroenterolog
    Am cautat sa vin la dl dr MIhai Voiculescu la FUndeni, dar am aflat ca a murit recent.
    Puteti sa ma preluati dvs, am inteles ca ati lucrat cu dl profesor Mihai Voiculescu la Fundeni si la Asociatia Romana pentru studiul ficatului?
    Multumesc

    1. Asa cum v-am raspuns si pe alt site, puteti sa va programati la un consult sa vedem cum stau de fapt lucrurile
      Cu stima

  2. Lohan flori spune:

    Am hepatita B și viremia 1630 și vreau sa știu ce trebui sa mănânc sa scap și ceaiuri trebui sa beau

  3. Luiza spune:

    Bună ziua! Dacă am hepatita B si viremia 8.000.000, trebuie sa încep urgent un tratament? Medicul la care am fost în privat mi-a recomandat sa tin regim și sa iau silimarina timp de 6 luni, iar după cele 6 luni sa merg la medicul de familie pt o trimitere în policlinica și pentru tratamentul hepatitei dacă va fi cazul .. totuși ma gândesc ca boala se poate agrava în 6 luni

    1. In mod normal medicul care consulta un pacient are cele mai multe informatii despre boala lui, deci poate da cele mai corecte recomandari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *