Viremia in hepatita cronica B forum

Ce este viremia in infectia cronica virala B?

Viremia reprezinta cantitatea de virusuri existente in sangele pacientului la un anumit moment.

Valorile viremiei B se pot exprima in unitati internationale (UI) sau copii la un mililitru de sange.

Cand trebuie sa faci viremia (incarcatura virala) pentru virusul B, sau toti trebuie sa ne-o facem?

Determinarea incarcaturii virale pentru virusul hepatitei B trebuie facuta atunci cand ai AgHBs prezent si transaminazele sunt crescute (mai mult de doua ori valoarea superioara a normalului).|Pe parcursul tratamentului, sau pe parcursul evolutiei hepatitei cronice virale, trebuiesc facute determinari ale viremiei cu o anumita periodicitate (vezi mai jos)

Ce inseamna Centaur XP Chemiluminiscenta pentru AgHBs ?

Chemiluminiscenta este o metoda de analiza care utilizeaza unele molecule care genereaza chemiluminiscenta (lumina obtinuta prin reactie chimica).

Care este valoarea .. normala a viremiei pentru virusul B?

In mod normal viremia B trebuie sa fie nedetectabila- daca nu ai virus.

De ce se spune viremie B nedetectabila si nu viremie zero?

Nu se spune viremie zero, deoarece nu exista inca o metoda care sa determine existenta unui singur virus, limita inferioara de detectie a majoritatii metodelor find de ceteva zeci de copii/ml. Deci viremie nedetectabila poate inseamna ca ai un numar de virusuri, dara acesta este mic, si analiza care s-a facut nu ii poate detecta.

Ce inseamna viremia (incarcatura virala) in copii /ml sau ui (unitati internationale) in hepatita B?

Exista mai multe forme de exprimare a viremiei: in log, in copii/ml sau in ui/ml. Practic, daca ai viremia exprimata in UI/ml si vrei sa stii cate copii ai, inmultesti cifra exprimata in UI/ml cu aproximativ  5.

Cat de mica este viremia B (incarcatura virala) in mod normal?

Cea mai mica incarcatura virala este cea nedetectabila. La o persoana sanatoasa, viremia trebuie sa fie nedetectabila.

Cat de mare poate fi viremia (incarcatura virala)? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) mica? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) medie? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) mare?

Incarcatura virala (viremia) pentru virusul hepatitei B poate fi clasificata astfel

 • Viremie mica = 100- 100.000 ui/ml
 • Viremie medie = 100.000 – 10.000.000 ui/ml
 • Viremie mare = 10.000.000 – 100.000.000 ui/ml
 • Viremie foarte mare = peste 1.000.000.000 ui/ml
Ce importanta are marimea viremiei B (mica, medica, mare)? Nu este tot hepatita?

Marimea viremiei este importanta pentru stabilirea urgentei sau non-urgentei tratamentului, pentru evaluarea raspunsului la tratament si a riscului de evolutie a bolii de ficat.

O viremie (incarcatura virala) B mica, inseamna o boala usoara, o hepatita usoara?

O viremie mica este de 200.000 – 1.000.000 copii/ml pentru virusul hepatitei C si 100-100.000 ui/ml pentru virusul B si nu poate spune daca boala este usoara sau nu, la inceput sau evoluata. Pentru evaluarea corecta a unei hepatite cu virus B sau C sunt necesare analize suplimentare pe care le gasiti aici

De obicei se considera incarcatura virala mare ce peste 100 de milioane ui/ml

Cu cat ai viremie B  mai mare cu atat exista risc mai mare sa faci ciroza?

Se pare ca afirmatia dvs este corecta. Mai jos redau un grafic cu relatia dintre incarcatura virala si riscul de a face ciroza in ani.

O viremia (incarcatura virala) B de valoare medie inseamna o boala grava?

O viremie mare, poate sa insemne o boala mai evoluata, dar nu este obligatoriu

O viremie (incarcatura virala)B de valoare foarte mare inseamna ciroza?

O viremie foarte mare, poate sa insemne o boala mai evoluata, dar nu este obligatoriu si nu insaeamna ciroza.  Exista si ciroza cu viremie nedetectabila.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila?

In hepatita cronica cu virus C, viremia nedectabila dupa 6 luni de tratament (sau viremie nedetectabila, care nu a necesitat tratament) este asociata cu vindecarea bolii de ficat, deci nu apare ciroza.

In hepatita cronica cu virus B, viremia nedetectabila poate deveni oricand detectabila, cu riscul de evolutie a hepatitei catre ciroza in medie cam in 10-15 ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie B (incarcatura virala) detectabila?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, riscul de evolutie a hepatitei catre ciroza in medie cam in 10-15 ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie B (incarcatura virala) mica?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. . Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament. Evolutia este mai lenta si raspunsul la tratament mai bun daca ai incarcatura virala mica.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie B (incarcatura virala) medie?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, dintre cei care iau virusul C, 50-85% raman cu virusul si doar 5-25% fac ciroza in urmatorii 25 de ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

Daca ai viremie (B incarcatura virala) nedetectabila poti transmite virusul partenerului sexual?

Daca ai viremie B nedetectabila, exista acest risc, dar este foarte mic.

Puteti spune daca voi transmite virusul B copilului sau sotului daca am viremia (incarcatura virala) mare?

Exista acest risc, care se poate reduce pentru sot daca se vaccineaza pentru virusul B, iar pentru copil sa iau anumite masuri la nastere (sunt postate pe site).

Ce anume insemna acesta viremie in corelatie cu boala ? Reprezinta sau este corelata cu catitatea de virusi “liberi” care pot sa infecteze celule hepatice ? Reprezinta sau este corelata cu numarul de celule infectate.

Virusul hepatitei B se inmulteste in celulele ficatului.

Exista o relatie intre numarul de virusi din sangele periferic si cel din celule hepatice infectate,  teoretic, cu cat ai mai multe virusuri cu atat boala poate fi mai serioasa.

Dar exista si posibilitatea ca virusul sa fie nedetectabil in sange dar sa persiste in ficat cu riscuri serioase.

Din pacate se pare ca fragmente din virusul hepatitei B persista in celulele ficatului, in orice situatie. Exista o forma de „hepatita oculta cu virus B” , care este definita prin urmatoarele criterii:

 • prezenta ADN VHB in sange in cantitate minima <200ui/l sau absent, nedetectabil
 • prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN); acest ADN viral se poate integra in ADN-ul celule ficatului, iar modificarea acestei structuri paote duce la aparitia de celeule hepatice anormale, unele atat de anormale incat nu mai raspund la comenzile organismului si se inmultesc fara control,
 • absenta AgHBs
 • transaminaze normale

Poti avea virus B in ficat, chiar daca ai viremia nedetectabila si ai anticorpi antiHBs si antiHBc.

Daca ar fi sa ne ocupam doar de infectia cu virus B, in situatia mentionata mai sus ar trebui .. sa nu facem nimic, deoarece analizele sunt bune si se pare ca pacientul nu mai are nici un risc. Dar disparitia infectiei cu virus B dovedita prin analize de sange, se poate insoti de persistenta virusului doar in ficat, cu  risc pentru o boala de ficat, tocmai de aceea este bine ca bolnavul cu hepatita cronica cu virus B sau C sa fie urmarit de un medic de boli de ficat, nu de boli infectioase.

Deci orice persoana care a avut o infectie cu virusul hepatitei B, chiar considerata vindecata cu sau fara tratament, trebuie urmarita hepatologic sau gastroenterologic periodic, datorita persistentei posibile a virusului in ficat cu riscurile reaparitiei HEPATITEI CRONICE SAU A CANCERULUI DE FICAT.

Aveti aici sursa informatiei de mai sus

Poate sa scada viremia B de la 44000000 la nedetectabila?

Da.

Exista riscul ca o viremie B mare, sa nu scada deloc sub tratament?

Da

Exista riscul ca o viremie mica B  sa creasca chiar daca faci tratament ?

Da

Am avut contact cu cineva cu virusul B cand imi pot face analizele sa vad daca l-am luat?

Dupa cum vedeti in graficul alaturat in cazul infectiei acute pot sa apara urmatoarele modificari:

 • Viremia creste dupa doua saptamani
 • Transaminazele cresc dupa 3 saptamani
 • Icterul si alte simptome apar dupa 4 saptamani
 • Anticorpii IgM apar dupa 4 saptamani si scad rapid. disparand dupa 14 saptamani

Anticorpii IgG apar dupa 5 saptamani si persista mul timp
Am vazut pe CISD forum ca se pune diagnosticul de hepatita pe net, este posibil acest lucru? Dvs de ce nu faceti asa? Chiar cu plata? Caut un doctor gastroenterolog bun. Multumesc

Dupa parerea mea evaluarea unui pacient dupa spusele lui pe net duce in multe situatii la o concluzie eronata, iar eu nu vrea sa – mi iau responsabilitatea de a da sfaturi eronate oamelior, cu urmari unepori grave. Fiecare medic procedeaza cum crede el de cuviinta, si raspunde de consecimtele comportamenutlui sau.

Ce trebuie sa faci cand ai virusul hepatitei B ?

Deoarece este posibila  evolutia infectiei cu virus B catre ciroza hepatica si cancer de ficat- , am avut astfel de cazuri -,  dar  desi acest lucru  nu se intampla la majoritatea pacientilor, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei,  amanarea repetata a lamuririi acestei sitatii medicale putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Daca doriti o evaluare a situatiei dvs medicale, nu aveti unde sa o faceti si sunteti din apropiere de Bucuresti , va puteti programa la un consult la noi aici  ,consultul se poate face in cateva zile de la programare.

 

MENTIUNE

Scopurile siteului sunt de a furniza informatii medicale usor de inteles pentru pacienti, dar si de a ne promova activitatea noastra medicala

 

4 Replies to “Viremia in hepatita cronica B forum”

 1. D-nle Doctor, am fost la dumneavoastra, va rog s-ami spuneti daca suferim de hepatiat b putem s-a luam medicamente pentru somn, avem probleme cu odihna rareori pote s-a se linisteasca noapte, analizele au iesit bine, ce ne recomandati, Multumesc mult ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *